Η ΕΡΤ είναι εδώ

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΑΓΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ "ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ" ΤΟΥ ΑΝΤ1!

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΕΙΡΑΣ
ΚΑΝΑΛΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ: ΑΝΤ1
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 19.20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ


Ο γάμος του Αχιλλέα (Μέμος Μπεγνής) με τη Χριστίνα (Μαριάννα Σάντη) μοιάζει με ευτυχισμένη αφετηρία της σειράς. Ωστόσο, ο γάμος αυτός εξελίσσεται από το πρώτο κιόλας βράδυ σε ένα απίστευτο θρίλερ, καθώς πίσω από αυτόν κρύβονται δύο ολέθριες σχέσεις: μια στο παρελθόν και μια στο παρόν. Πολλά χρόνια πριν, ο πατέρας του Αχιλλέα, Κωνσταντίνος Αποστόλου (Αχιλλέας Γραμματικόπουλος) είχε εξωσυζυγική σχέση με τη μητέρα της Χριστίνας, Αναστασία Σιμόν (Δήμητρα Δημητριάδου), μια σχέση που είχε δραματικό τέλος. Οι δύο γονείς, παρά το θανάσιμο μίσος που τους χωρίζει, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να εμποδίσουν τον γάμο των παιδιών τους.

Το γάμο βαραίνει επίσης η ολέθρια σχέση του Αχιλλέα με τον υπόκοσμο. Στην πραγματικότητα ο Αχιλλέας, εγκατέλειψε την κοπέλα που αγαπούσε, την Μύρια (Μαρία Μιχαήλ), για να παντρευτεί την πλούσια Χριστίνα, αναζητώντας… οικονομικό καταφύγιο. Τη νύχτα του γάμου, οι άνθρωποι του υποκόσμου χτυπούν ανελέητα ανατινάζοντας το αυτοκίνητο του Αχιλλέα και βιάζοντας την Χριστίνα που ζει ανυποψίαστη στο δικό της κόσμο… Το θρίλερ έχει μόλις αρχίσει.

Ο σύντροφος της Αναστασίας, Μηνάς (Χάρης Κκολός), φαίνεται να παίζει ένα ύποπτο παιχνίδι με τους ανθρώπους του υποκόσμου.

Ο Χριστοφής (Σπύρος Σταυρινίδης), ο πατέρας της Αναστασίας, στο παρελθόν άνθρωπος της νύχτας, είναι μετανιωμένος για όσα πολλά έκανε στη ζωή του, περισσότερο για όσα έκανε στην κόρη του. Η Αναστασία δεν θέλει να έχει καμία σχέση μαζί του και ενοχλείται όταν η Χριστίνα μετά την ρήξη στις σχέσεις τους, βρίσκει καταφύγιο κοντά στον παππού της.

Ο Αλέξανδρος (Ιούλιος Τζιάτας), ο δεύτερος γιος του Κωνσταντίνου που ζει στην Αθήνα, δεν συμφωνεί με τις παράνομες πράξεις του αδελφού του και πολύ περισσότερο αντιδρά με το γεγονός ότι θυματοποίησε τη Χριστίνα. Σύντομα θα ανακαλύψει ότι το ενδιαφέρον του για τη Χριστίνα, δεν είναι απλή συμπάθεια…

Η αδελφή της γυναίκας του Κωνσταντίνου, η Όλγα (Σοφία Καλλή) κρατά για πάνω από 20 χρόνια καλά κρυμμένο ένα μυστικό που μπορεί να αλλάξει για πάντα τις ζωές τους... Ο γιος της Όλγας, ο Μάρκος (Γιώργος Τζωρτζής), ένας νεαρός ζωγράφος με ισχυρή διαίσθηση, θα ερωτευτεί την πιο στενή φίλη της Χριστίνας, την Ελένη (Μαρία Καρασούλα).

Τα γυρίσματα της σειράς ξεκίνησαν στην Πόλη του Φωτός, το Παρίσι, όπου ταξίδεψε 14μελές συνεργείο του ΑΝΤΕΝΝΑ για τις ανάγκες της σειράς.
Η ιστορία άρχισε να ξετυλίγεται στα πιο γνωστά μέρη της Γαλλικής πρωτεύουσας, στον Πύργο του Άιφελ, τα Ηλύσια Πεδία, την Μονμάρτη.

Η πανσέληνος είναι ένα φαινόμενο όμορφο και μυστηριακό ταυτόχρονα. Ο χαρακτήρας της σειράς «ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ» εκφράζεται απόλυτα από τον τίτλο της, καθώς πίσω από τον γεμάτο πάθος έρωτα, κρύβονται μυστηριώδεις και μοιραίες διαδρομές...

Πρωταγωνιστούν:
Μέμος Μπεγνής, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Δήμητρα Δημητριάδου, Σοφία Καλλή, Μαριάννα Σάντη, Χάρης Κκολός, Μαρία Καρασούλα, Μαρία Μιχαήλ, Γιώργος Τζωρτζής, Ιούλιος Τζιάτας, Γιώργος Μουσκοβίας, Πάμπος Χαραλάμπους, Έλενα Διαμαντίδου και η νεαρή Αυγή Πουργουρά.
Στο ρόλο του Χριστοφή ο Σπύρος Σταυρινίδης.

Σενάριο: Κωνσταντίνος Οδυσσέως
Σκηνοθεσία: Σπύρος Χαραλάμπους, Γιάννης Σαββίδης
Υπεύθυνη παραγωγής: Μαρία Σπύρου
Εποπτεία παραγωγής: Πάνος Στρούθος
Εκτέλεση παραγωγής: Non Linear Productions


Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέχρι τώρα στην κυπριακή τηλεόραση είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε κοινωνικές, δραματικές, κωμικές άντε και κάποιες αισθηματικές σειρές και αυτό γιατί πάντα οι σεναριογράφοι μας σκέφτονταν ότι η ιδέα τους θα πρέπει να αφορά τον τηλεθεατή κάθε ηλικίας, καθότι ο πληθυσμός μας είναι λίγος, η αγορά μικρή και για να υπάρξει κέρδος από την όποια απόπειρα θα πρέπει το εγχείρημα να απευθύνεται στην πλειοψηφία του κυπριακού τηλεοπτικού κοινού. Τα τελευταία χρόνια όμως κάτι φαίνεται να αλλάζει. Στις οθόνες μας άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τηλεοπτικές μεταφορές λογοτεχνικών βιβλίων που προσπαθούν να αναβιώσουν μία πιο παλιά εποχή (Γενιές της σιωπής), κωμικές σειρές που συνδυάζουν το σύγχρονο με το παλιό και το γέλιο με το κλάμα (ΑΙΓΙΑ FUXIA), σειρές κοινωνικές με στοιχεία δράσης (Ταξίδι μακρινό, Σε φόντο κόκκινο), λατινοαμερικάνικες διασκευές («Για την αγάπη σου, Το πρόβλημα μου με τις γυναίκες», «η ζωή είναι ωραία»). Κάποια από αυτά βρήκαν το κοινό τους και συνεχίζουν και φέτος να έχουν παρουσία στη μικρή οθόνη, κάποια άλλα όμως, όπως οι λατινομαερικάνικες απέτυχαν παταγωδώς και ευτυχώς η ιδέα εγκαταλείφθηκε. Η κυπριακή τηλεόραση συνεχίζει και φέτος να κάνει βήματα προς τα εμπρός και να εξειδικεύει το τηλεοπτικό θέαμα παίρνοντας ρίσκα. Έτσι μετά τη σειρά δράσης και αγωνίας που έκανε πρεμιέρα την προηγούμενη βδομάδα στην οθόνη του sigma ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, χθες έκανε πρεμιέρα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και η ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ που ανήκει επίσης σε συγκεκριμένο τηλεοπτικό είδος, αυτού της κοινωνικής σειράς μυστηρίου όπως την προωθεί το κανάλι. Η σειρά θα προβάλλεται τέσσερις φορές τη βδομάδα (Δευτέρα –Πέμπτη, 19.20) με επεισόδια που προσπαθούν να επιτύχουν αποτέλεσμα εβδομαδιαίας σειράς, κάτι που στην ελληνική τηλεόραση ξεκίνησε η Ακρίτα και ο Κυρίτσης με τη «Βέρα στο δεξί» και έκαναν τότε τη διαφορά. Το ότι αυτό ήρθε η ώρα να το δούμε και στην κυπριακή τηλεόραση με τις όσες δυνατότητες υπάρχουν, σίγουρα είναι από μόνο του αρκετά πρωτοποριακό, αν και ριψοκίνδυνο.

Ο Ντίνος Οδυσσέως κουβαλώντας την πείρα ως σεναριογράφος κωμικών («στο παρα πέντε», «δείξε μου το φίλο σου») και αισθηματικών σειρών («σ’ αγαπώ»), αυτή τη φορά, πιο έμπειρος από ποτέ, πειραματίζεται σε μία καινούργια κατηγορία, αυτή του μυστηρίου και τα πρώτα δείγματα της πρεμιέρας είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά. Σε ένα ωριαίο επεισόδιο ο τηλεθεατής είχε όχι μόνο την ευκαιρία να γνωρίσει τους πρωταγωνιστές αλλά και να καθηλωθεί με τις συνεχείς εξελίξεις και ανατροπές που γεννούσαν διάφορα ερωτηματικά καθόλη τη διάρκεια του πρώτου επεισοδίου και σε αυτό σημαντική ευθύνη φέρει η τεχνική την οποία υιοθέτησε και ακολουθεί ο σεναριογράφος, με αρκετά flashbacks ή με flashbacks τύπου «εικόνες που δημιουργεί ασυνείδητα το μυαλό των ηρώων», στο ενδιάμεσο, που επεξηγούν τις αντιδράσεις τους στο παρόν (ο Κωνσταντίνος [Αχιλλέας Γραμματικόπουλος] στη σκηνή με τη Μύρια [Μαρία Μιχαήλ]) ή που ανατρέπουν δεδομένα του παρόντος (Ερμής – Αναστασία [Δήμητρα Δημητριάδου] – Κωνσταντίνος). Η πλοκή ήταν αρκετά σφικτοδεμένη με πολλές υποθέσεις να ανοίγονται παράλληλα και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μας τόσο ώστε ο οικείος μας μωβ καναπές, οι ψεύτικες γροθιές που δέχτηκε ο Μπεγνής στη τουαλέτα της χαρτοπαιχτικής λέσχης στο Παρίσι και το ταχύ πέρασμα του ίδιου του σεναριογράφου από τις οθόνες μας σε ένα πλάνο στη γαλλική πρωτεύουσα, ελάχιστα μάς ενόχλησαν όπως βέβαια και η ανάμειξη κυπριακών και νεοελληνικής γλώσσας που δεν ενοχλεί ιδιαίτερα σε αυτή τη σειρά, αλλά σίγουρα πλέον μετά τα «ρε πούστη μου» στο ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ και τώρα με τα «κάτω τα χέρια ρε συ μαλάκα», και το «σιχαμερό σκουλίκι» μπορούμε να καλωσορίσουμε επίσημα και στην κυπριακή τηλεόραση το καθημερινό ελλαδικό βρισίδι. Από τεχνικής πλευράς, το αποτέλεσμα που προσφέρει η σκηνοθετική ματιά δύο ανθρώπων, του Σπύρου Χαραλάμπους και του Γιάννου Σαββίδη, είναι αρκετά ικανοποιητικό, αν και κάποιες αργές κινήσεις ή διπλοπαιγμένες φάσεις να φαίνονται αχρείαστες. Οι χώροι επίσης των γυρισμάτων είναι ωραία διακοσμημένοι και προσεγμένοι και συμπληρώνουν την πολύ καλή εντύπωση από άποψης εικόνας. Όσο για τους ηθοποιούς, αν και δύσκολα θα μπορούσαμε να πούμε τον Γραμματικόπουλο «πατέρα» του Μέμου Μπεγνή, ωστόσο κατανοούμε ότι σεναριακά υπάρχει λόγος για αυτή την επιλογή. Κατά τα άλλα ο Μπεγνής δένει οπτικά με τη Μαριάννα Σάντη όπως και η Δήμητρα Δημητριάδου με τον Αχιλλέα Γραμματικόπουλο, από τους οποίους είδαμε και πολύ καλές ερμηνείες αντίστοιχα.

ΣΥΝ
Η ερμηνεία της Δήμητρας Δημητριάδου – κάποια στιγμή πρέπει να προταθεί και στα τηλεοπτικά βραβεία, δε γίνεται δηλαδή-και Μαρίας Μιχαήλ –που μετά την Αναστασία τη Β’ βρήκε πάλι ρόλο για να ξεσπαθώνει-
Το πολύ δυνατό καστ
Το πολύ καλό τραγούδι των τίτλων και οι υπέροχοι οι τίτλοι έναρξης –μακράν οι καλύτεροι που είδαμε ως τώρα σε κυπριακή σειρά-
Σίγουρα ο Θεόδωρος Νικολαϊδης πρέπει να πάρει μαθήματα σκηνοθεσίας!

ΠΛΗΝ
Στο κινητό του Μπεγνή που έγραφε «πατέρας» -άντε να βρείς Ελλαδίτη με τέτοια καταχώρηση στο κινητό, ένα «μπαμπάς» μας κάνει πιο αληθοφανές-
Οι ψεύτικες σκηνές «πάλης» στην τουαλέτα
Με γάμο ξεκινά το 80% των τηλεοπτικών σειρών, έπρεπε και σεις να ανήκετε στον κανόνα;


ΝΑ ΤΟ ΔΩ;
Ο Ντίνος Οδυσσέως φτιάχνει τα κυπριακά «ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΔΕΜ» και αν σκεφτούμε ότι κάνει τη δουλειά που στα «ΜΥΣΤΙΚΑ» την κάνει μια αρκετά μεγάλη ομάδα σεναριογράφων και μάλιστα θα λέγαμε, και πολύ καλύτερα, όπως τουλάχιστον είδαμε στο πρώτο επεισόδιο, γιατί να μην τον αφήσουμε να μας παρασύρει στα μυστικά που κρύβονται κάτω από το μαγικό φως της δικής του ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ;

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: 9/10

Share/Bookmark

Αναγνώστες

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ BLOGGER

Μανιφέστο του blogger

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Blog Information

Δημιουργός: MINUS TV Γράφει: to.telecontrol Έγραψαν και μπορεί να ξαναγράψουν: MINUS TV, tv_maniac, Τηλεφτυάρι, Νεκατωμένος, tv book, TV STAND, Firebolt, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης
Οι συγγραφείς του blog δεν συνδέονται άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο με τηλεοπτικούς σταθμούς ή άλλα ΜΜΕ.

CNC MINUS TV TOOLBAR (κατέβασέ το!)

Εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις νεότερες αναρτήσεις του blog CNC MINUS TV, τώρα έχετε τη δυνατότητα μέσω του toolbar του blog μας, φτάνει να πατήσετε εδώ και, αφού κατεβάσετε τη γραμμή εργαλειών του cncminustv, να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Το toolbar του blog περιλαμβάνει ακόμη μηχανή αναζήτησης για εξερεύνηση του διαδικτύου, πρόγραμμα αναπαραγωγής ραδιοφώνου για να ακούτε τη μουσική που θέλετε, παρέχει ακόμη πρόσβαση στο λογαριασμό e-mail σας και προειδοποίηση για νεότερη αλληλογραφία μέσω της λειτουργίας E-Mail Notifier κ.α