Η ΕΡΤ είναι εδώ

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΕΙΡΑΣ: Βήματα στο... ΠΕΤΡΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ


Ποιος είπε ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω;


Το «ΠΕΤΡΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ» του ΡΙΚ, αν και αποτελεί τον τελευταίο «αθλητή» που κατέρχεται στον αγωνιστικό τηλεοπτικό στίβο όσον αφορά την prime time των δραματικών σειρών, εντούτοις δεν είναι καθόλου έσχατος, ώστε να περάσει απαρατήρητος, και ο λόγος είναι ένας ή κατ’ ακρίβειαν δύο: Κλείτος Κλείτου και Κόρρινα Αβρααμίδου· Ο κατ’ εξοχήν σκηνοθέτης «εποχής» της κυπριακής τηλεοπτικής tv, επιστρέφει στα «πέτρινα χρόνια» του τηλεοπτικού είδους που καθιερώθηκε, μετά από μία σύντομη -και σχετικά επιτυχημένη- «θητεία» στη σύγχρονη καθημερινή σαπουνόπερα, έχοντας στο πλευρό του μια εξίσου δεινή στο είδος συνοδοιπόρο, την Κόρρινα Αβρααμίδου, η οποία συνεχίζει τα επιτυχημένα «βήματά της» όχι στην άμμο, αλλά στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό είδος.

 Τι είναι λοιπόν η νέα δραματική σειρά εποχής του ΡΙΚ;
 
Σίγουρα το νέο «εμπορικό» χαρτί του ΡΙΚ που ευελπιστεί να αποτελέσει έναν «πέτρινο» ανταγωνιστή για τα ΟΝΕΙΡΟ ΗΤΑΝ και ΜΠΡΟΥΣΚΟ – οι διαφημίσεις που έπεσαν μετά το τέλος των τίτλων έναρξης στην πρεμιέρα επιβεβαίωσαν και με το παραπάνω τις άγριες διαθέσεις του ιδρύματος. Φυσικά και δεν ήταν μία ιδέα που εισηγήθηκε ο Φούλλης... –, αλλά και η απάντηση του ημικρατικού ιδρύματος στο τελευταίο · η συγγραφική ομάδα του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ», που ειρήσθω εν παρόδω είναι αυτή του ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ και των ΒΗΜΑΤΩΝ, έβαλε τα γυαλιά στο ΜΠΡΟΥΣΚΟ της Βάνας Δημητρίου, αφού και τον αυθεντικό κυπριακό γάμο διέθετε – Λίγο λίγο όπως πάμε θα καταργήσουμε το «Όπου γάμος και χαρά» και θα λέμε «Όπου πρεμιέρα και γάμος» - και λεβέντη Κρητίκαρο που τιμά την κρητική ντοπιολαλιά. Κάπως έτσι «άρκεψεν η δουλειά» και για το «Πέτρινο Ποτάμι», με παραδοσιακές, πατροπαράδοτες «συνταγές» της Κύπρου αλλά και της τηλεόρασης.

Αναφορικά με το σενάριο, πέρα από την υιοθέτηση της αμερικάνικης τακτικής «του knock out» για βασικό πρωταγωνιστή - στην περίπτωσή μας η κατάβαρη σύζυγος του Κρίστοφερ Γκρέκο σαν άλλη γυναίκα του Πρωτομάστορα θυσιάζεται για να «στεριώσει» η σειρά στη NIELSEN –, όλα τ’ άλλα είναι τόσο απλά κι αγαπημένα που έχει κανείς την εντύπωση ότι παρακολουθεί έναν ακόμη κύκλο της σειράς «Βήματα στην Άμμο»: Κάπου στο τέλος του 19ου αιώνα και της εποχής της Τουρκοκρατίας όπου διαδραματίζεται η σειρά, στο προσκήνιο βρίσκονται αφεντάδες και μισταρκοί, το κυνήγι του «ππαρά» που γεννά το πάθος για εκδίκηση, δημιουργεί οικογενειακές έχθρες και οδηγεί σε φονικά, ληστοσυμμορίες, στο πρότυπο των θρυλικών Χασαμπουλιών, που σκορπούν με τις επιδρομές τους τον τρόμο σε φτωχούς αγρότες, ενώ τα φαντάσματα των πρωταγωνιστών της Μαρίας Αβρααμίδου από τα «Βήματα στην άμμο» δίνουν σε κάθε σκηνή μαζικά «το παρών» τους διαμαρτυρόμενα για τους νέους ιδιοκτήτες «των σπιτιών τους». Ναι μεν βολικά τα δανεικά σκηνικά από τα «Βήματα» για σκοπούς εξοικονόμησης χρημάτων, όμως δύσκολα μπορούν να αποτυπώσουν τη ζοφερότητα και τις κακουχίες της εποχής της νέας σειράς, τα γεγονότα της οποίας διαδραματίζονται τουλάχιστον έναν αιώνα προηγουμένως. Ωστόσο πιστώνουμε την προσπάθεια που γίνεται σκηνοθετικά για αποτύπωση της ατμόσφαιρας της εποχής μέσα από την επιλογή των εξωτερικών χώρων ή την προβολή των εξωτερικών όψεων κτιρίων της εποχής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αδυναμίες, όπως ήταν η σκηνή της επιδρομής της ληστοσυμμορίας στο σπίτι του Κρίστοφερ Γκρέκο που δεν μας έπεισε αρκετά.

To cast αποτελείται από μέρος του Τσακκέικου, το οποίο, όταν ο αρχηγός της οικογένειας δεν βρίσκεται σε δημιουργικό οίστρο, βρίσκει πάντα καταφύγιο στο κρατικό κανάλι, όπου εκεί ξέρει ότι δεν θα μείνει σε «εκείνο το καλοκαίρι» από το οποίο ξεκίνησε, αλλά σίγουρα θα ξεχειμωνιάσει, το «θεό» Κρίστοφερ Γκρέκο, η υποκριτική αξία του οποίου μπορεί να διαπιστωθεί από μία κραυγή και μόνο - όπως αυτή πάνω από το άψυχο σώμα της εγκυμονούσας συζύγου του-, μια ακόμη αξιόλογη φουρνιά νεαρών ηθοποιών, καθώς και από κάποιες παραφωνίες που είναι όπως... η μούγια μες το γάλα.

 
Στα συν της σειράς και το τραγούδι των τίτλων του Κώστα Κακογιάννη που ντύνει με τη μελωδική φωνή της η Ελευθερία Αρβανιτάκη. "Πεθανίσκουμε"...

Στην τελική:

Αφήστε το «Ποτάμι» να σας παρασύρει και, αν κρίνουμε και από τις προηγούμενες δουλειές της συγγραφικής ομάδας, δεν θα χάσετε. Αν πάλι νιώθετε να πνίγεστε, μην πιαστείτε από τα μαλλιά σας, πιάστε το τηλεκοντρόλ και έχει ο Θεός...

Share/Bookmark

Αναγνώστες

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ BLOGGER

Μανιφέστο του blogger

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Blog Information

Δημιουργός: MINUS TV Γράφει: to.telecontrol Έγραψαν και μπορεί να ξαναγράψουν: MINUS TV, tv_maniac, Τηλεφτυάρι, Νεκατωμένος, tv book, TV STAND, Firebolt, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης
Οι συγγραφείς του blog δεν συνδέονται άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο με τηλεοπτικούς σταθμούς ή άλλα ΜΜΕ.

CNC MINUS TV TOOLBAR (κατέβασέ το!)

Εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις νεότερες αναρτήσεις του blog CNC MINUS TV, τώρα έχετε τη δυνατότητα μέσω του toolbar του blog μας, φτάνει να πατήσετε εδώ και, αφού κατεβάσετε τη γραμμή εργαλειών του cncminustv, να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Το toolbar του blog περιλαμβάνει ακόμη μηχανή αναζήτησης για εξερεύνηση του διαδικτύου, πρόγραμμα αναπαραγωγής ραδιοφώνου για να ακούτε τη μουσική που θέλετε, παρέχει ακόμη πρόσβαση στο λογαριασμό e-mail σας και προειδοποίηση για νεότερη αλληλογραφία μέσω της λειτουργίας E-Mail Notifier κ.α