Η ΕΡΤ είναι εδώ

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΕΙΡΑΣ: ΜΠΡΟΥΣΚΟ: ένα (ξε)νερωμένο κρασί...


Αυτό είναι το πραγματικό «Αλλού ξημερωμένοι» του Ανδρέα Γεωργίου:

Κοιμήθηκε ο Αντρίκος μας στην Αθήνα ένα βράδυ και μέθυσε τόσο πολύ που ξέχασε πώς να μιλάει κυπριακά!

 
Η νέα καθημερινή δραματική σειρά του ΑΝΤ1 (Κύπρου και πάσης Ελλάδος) «ΜΠΡΟΥΣΚΟ» επιβεβαίωσε, με το χειρότερο τρόπο, τον επαρχιωτισμό και την ξιπασιά του Κυπραίου , στοιχεία που της στερούν εντελώς την αληθοφάνεια που αναδεικνύει και ένα σενάριο. Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα:

- Κύπριοι διασκεδάζουν σε μπαράκι στην Αθήνα και μεταξύ τους χρησιμοποιούν κοινή νεοελληνική και όχι κυπριακή διάλεκτο,

 
- η Μέλπω Κολόμβου παίρνει τηλέφωνο από την Κύπρο τον Αντρέα Γεωργίου που κάνει μπάτσελορ πάρτυ στην Αθήνα (επειδή παρά την κρίση, πάντα ο Κυπραίος θα στηρίξει την αθηναϊκή νύχτα) και μιλάνε μεταξύ τους σε κοινή νέα ελληνική!!! (Για όνομα, λυπηθείτε μας. Θα νομίζει κανείς ότι ο Ττόμης Β’ έβγαλε νέα εγκύκλιο για απαγόρευση της χρήσης της κυπριακής ακόμη και στο οικείο, οικογενειακό περιβάλλον, επειδή θεωρεί πως ακόμη κι έτσι απειλείται το επίσημο status της κοινής...),

- πίσω στην Κύπρο ο αδελφός του Αντρέα Γεωργίου, Κούλλης Νικολάου αποκαλεί τον πρώτο «αδελφέ μου» και χωρίς καθόλου ντροπή για το ότι θα γίνει ρεζίλι των σκυλιών με τέτοιες ψεύτικες ατάκες, συνεχίζει με πομπώδεις εκφράσεις στην κοινή όπως «δουλεύει σαν σκυλί» ! (Είναι όμως πάλι κι άλλες στιγμές που θυμούνται ότι είναι μεταξύ τους και ότι η κυπριακή όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά επιβάλλεται!)

Τι συμβαίνει εδώ;

Απλώς οι δικοί μας πόνταραν πάνω στο ελλαδικό τηλεοπτικό κοινό (παραμερίζοντας το γεγονός ότι η σειρά θα προβάλλεται και στην Κύπρο) και ως γνήσιοι Κύπριοι που «ξιππάστηκαν» με τη μεγάλη τους επιτυχία στην Ελλάδα (δεύτερη αγορά σειράς τους από ελληνικό κανάλι), θεώρησαν ότι τα κυπριακά δεν θα γίνουν κατανοητά από τους Ελλαδίτες τηλεθεατές (και το "Βαλς" σας, τι κάνει καλέ; Μπρίκια κολλάει;) και επέλεξαν να υιοθετήσουν την ακατάσχετη  χρήση της κοινής (ακόμη και μεταξύ τους!). Ποιο το αποτέλεσμα; Οι τηλεθεατές δεν γνωρίζουμε πού λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα (περιμένουμε από τους ηθοποιούς να μας ενημερώσουν για την τοποθεσία τους σαν άλλο foursquare), το σενάριο χάνει αρκετούς πόντους αληθοφάνειας, αφού οι ατάκες δεν ακούγονται ρεαλιστικές στο στόμα των ηθοποιών, ενώ η προφορά των Κυπρίων όχι μόνο προδίδει την καταγωγή τους, αλλά φέρνει ταυτόχρονα τη σειρά όλο και πιο κοντά στην -φαρσο-κωμωδία παρά στο δράμα.

 
Το ίδιο βέβαια πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι συμβαίνει και με την κρητική διάλεκτο· ένα κρητικό όνομα (Σήφης) και μια κρητική γαμπριάτικη παραδοσιακή στολή δεν σε κάνουν απαραίτητα και Κρητικό, έτσι Αποστόλη μου; Πάλι καλά δηλαδή που βρήκαν και δυο τρεις ντόπιους και τους έβαλαν να μιλήσουν κρητικά –έτσι για τους τύπους-, διαφορετικά θα ξεσπούσε νέα βεντέτα ανάμεσα στους Σταματάκηδες και τους Λεβεντογιάννηδες από το «Της αγάπης μαχαιριά». Η γιαγιά πάντως Έλλη Κυριακίδου (Από αυτήν πήραμε και την καλύτερη ερμηνεία της σειράς. Έπειτα η ηθοποιός, όταν είδε το συνολικό αποτέλεσμα, έπαθε και το εγκεφαλικό...) με την αγέρωχη κρητική στάση της, απέδειξε ότι πέρασε πολλά βράδια στη tv συντροφιά με την Μελίνα Μποτέλη στη «μαχαιριά» του ΑΝΤ1.

Και μια και κάναμε λόγο για ερμηνείες, αν υπάρχει έστω κι ένα ψήγμα δράματος στο ΜΠΡΟΥΣΚΟ, αυτό είναι οι ερμηνείες που είναι σκέτο δράμα, ξεκινώντας ιεραρχικά από κάποιους εκ των πρωταγωνιστών (Ανδρέας Γεωργίου, Αποστόλης Τότσικας, Ελένη Βαΐτσου) και καταλήγοντας σε μερικούς από τους συμπρωταγωνιστές (Κούλλης Νικολάου, Στέφανος Μιχαήλ, Παυλίνα Μαυρή). Και επειδή από τα δράματα δεν εκλείπει η ειρωνεία, η τραγική ειρωνεία ήταν όταν, στο μπαράκι, όπου διασκεδάζαν οι Κύπριοι συγγενείς και φίλοι, ο Ανδρέας Γεωργίου προτίμησε να γδύσει με τα μάτια του την Ελένη Βαΐτσου αντί να δώσει σημασία στη συμβουλή του φίλου του Γιώργου Τσαλίκη που ακουγόταν στο background « Άσ’το. Πάψε! Στόμα ράψε! »....

 
Για το τέλος αφήσαμε μερικές σκηνές και σημεία του σεναρίου που έκαναν την πρεμιέρα του  Μπρούσκο ακόμη πιο διασκεδαστική:
 
1. Έναρξη που θα νόμιζε κανείς ότι εκτός από κρασιά (τύφλα να 'χουν οι αμπελώνες της Τοσκάνης με τα πλάνα των τίτλων έναρξης) παράγουν και λάτιν σαπούνια!
 
2. Μπαράκι γεμάτο από Κύπριους κομπάρσους και μέσα σε αυτούς και ο dj Κώστας Γαλάτης του super fm που απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι οι Κύπριοι dj's είναι μόνο για τους γάμους τζιαί τα παναϋρκα...
     
    3. Οι Κύπριοι και οι Κρητικοί καλά κρατιούνται στην κρίση: και σπιταρόνες και υπηρετικό προσωπικό (Αν τα έτσουζε ψες η Μέργκελ με τον ΑΝΤ1 παρέα, θα μετάνιωνε για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους και θα επιβεβαιωνόταν για το   κούρεμα των κυπριακών τραπεζών).
 
4. Η σειρά ξεκίνησε με γάμο, όπως κάθε σαπουνόπερα δηλαδή που σέβεται τον εαυτό της. Προπέρσινα (βλ. Άσπρα μπαλόνια) ξινά σταφύλια Βάνα μου...
 
5. Γεωργίου και Βαΐτσου δεν προτιμούν το φτηνό ξενοδοχείο της Βανδή για να τρυπώσουν. Ως εκ τούτου η μία βγαίνει από το «Μεγάλη Βρετανία», ενώ ο άλλος χουζουρεύει σε δωμάτιο άλλου, ταπεινότερου ξενοδοχείου -τουλάχιστον με λιγότερη χλίδα-.
 
6. Ο αδελφός του Ανδρέα Γεωργίου (Στέφανος Μιχαήλ) γνωρίζει ως άλλος big brother για το one night stand του αδελφού του, αλλά αντί να τον μαλλώσει, μπαίνει στο δωμάτιο με ύφος «Πήραμε την Τριπολιτσά»! -ένα μαντήλι και ένα μαύρο σουτιέν τα τρόπαιά τους-. Άλλωστε γιατί να θυμώσει όταν και αυτός είναι μία από τα ίδια; (βλ. ερωτική σχέση με υπηρέτρια-μοντέλο (Και αψεγάδιαστο πρόσωπο και μαλλί στην τρίχα...Δεν την λες και καημενούλα), το ρόλο της οποίας ερμηνεύει η Χριστιάνα Θεοδώρου.
 
7. Η Μέλπω Κολόμβου θα πάει, λέει, στη Μακαρίου για τα τελευταία ψώνια. Αν δείτε κάποια να περπατάει μοναχή της μπροστά στις βιτρίνες με τα «ενοικιάζεται» στην πάλαι ποτέ λεωφόρο της δόξας, ξέρετε ποιά θα είναι.
 
8. Ο Ανδρέας Γεωργίου συστείνεται στην Ελένη Βαΐτσου ως οινοπαραγωγός και αυτή χάνει τον αυθορμητισμό της ξεχνώντας να του πει: "Κοίτα να δεις σύμπτωση. Και μένα ο μέλλων σύζυγός μου οινοπαραγωγός είναι!"...
 
9. Οι τηλεθεατές θα τρώνε καθημερινώς στη μάπα και το muppet show των Τζόυς Ευείδη και Εβελίνας Παπούλια, αφού οι δυo τους είναι και οι μόνες που κατάλαβαν ότι στην πραγματικότητα γυρίζουν κωμωδία και το καταχαίρονται: η μία έβγαλε τη σπιρτόζα Μαρίνα Κουντουράτου από μέσα της (με νέα κόμη), η άλλη ήρθε –κυριολεκτικά όμως, αφού υποδύεται τη σερβιτόρα- κατ’ευθείαν από " Το καφέ της Χαράς ". Ε ρε, γλέντια...

 
Συμπερασματικά:
Αν θα δείτε τηλεόραση, συμβουλευτείτε τον τηλεοπτικό σας οδηγό, αλλά, προσοχή, «Μπρούσκο» μην πιείτε!

Share/Bookmark

Αναγνώστες

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ BLOGGER

Μανιφέστο του blogger

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Blog Information

Δημιουργός: MINUS TV Γράφει: to.telecontrol Έγραψαν και μπορεί να ξαναγράψουν: MINUS TV, tv_maniac, Τηλεφτυάρι, Νεκατωμένος, tv book, TV STAND, Firebolt, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης
Οι συγγραφείς του blog δεν συνδέονται άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο με τηλεοπτικούς σταθμούς ή άλλα ΜΜΕ.

CNC MINUS TV TOOLBAR (κατέβασέ το!)

Εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις νεότερες αναρτήσεις του blog CNC MINUS TV, τώρα έχετε τη δυνατότητα μέσω του toolbar του blog μας, φτάνει να πατήσετε εδώ και, αφού κατεβάσετε τη γραμμή εργαλειών του cncminustv, να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Το toolbar του blog περιλαμβάνει ακόμη μηχανή αναζήτησης για εξερεύνηση του διαδικτύου, πρόγραμμα αναπαραγωγής ραδιοφώνου για να ακούτε τη μουσική που θέλετε, παρέχει ακόμη πρόσβαση στο λογαριασμό e-mail σας και προειδοποίηση για νεότερη αλληλογραφία μέσω της λειτουργίας E-Mail Notifier κ.α