Η ΕΡΤ είναι εδώ

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

"Γ4"- αφιέρωμα στη νεανική σειρά του ALPHA

Και ενώ αύριο βράδυ στον APLHA θα παιχτεί το 29ο –και ίσως τελευταίο επεισόδιο για φέτος (;)-, της νεανικής σειράς «Γ4», εμείς, αν και κάπως αργά, σας παρουσιάζουμε μια σειρά που αξίζει, τουλάχιστον οι νέοι, ν’ανακαλύψετε, αν δε το έχετε κάνει ήδη.

Τι είναι το Γ4;
Γενικά το 4ο τμήμα μιας οποιασδήποτε τρίτης λυκείου. Το τηλεοπτικό όμως «Γ4» είναι μια παρέα τελειοφοίτων ενός λυκείου της Αθήνας λίγο διαφορετική απ’ ότι ίσως θα την περιμέναμε. Ή μάλλον όχι, είναι όπως την περιμένουμε, μόνο που ελάχιστα τους συναντούμε στη σχολική αίθουσα ή να είναι πάνω από τα βιβλία να διαβάζουν για τις πανελλήνιες. Η αλήθεια είναι πως αν βρίσκεσαι στην ίδια φάση μαζί τους –είσαι δηλαδή και συ τελειόφοιτος – η σειρά δε συστήνεται και πολύ για τηλεθέαση κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, καθώς μπορεί να σας παρασύρουν στο να το ρίξετε έξω ή ακόμη χειρότερα στο να πείτε «δε βαριέσαι...». Πώς; Μα με τον χαρακτήρα που κουβαλά ο καθένας τους, με την επανάσταση που θέλουν να κάνουν όπως όλοι οι έφηβοι και με τους γονείς από δίπλα να τους τσαντίζουν και να τους «επιβαρύνουν» ψυχολογικά με τα δικά τους προβλήματα, το «Γ4» θα το βρείτε πιο πολύ να συζητάει στις αυλές και στο στέκι του σχολείου τους, να σερφάρει στο διαδίκτυο για αναζήτηση φίλων ή για να ανεβάζει βίντεο που αφορούν στα προβλήματα της ελληνικής παιδείας, να πέφτει στην παγίδα που τους στήνουν οι «κακοί», ν’ ανακαλύπτουν τον έρωτα, να γλεντάνε με κοριτσάκια, να στήνουν πλάκες –κακόγουστες μάλιστα- σε συμμαθητές, να τραγουδάνε σε μπάντες και στο schoolwave, να καταγράφουν τις αντιδράσεις του κόσμου με μια κάμερα και πάει λέγοντας.

Ποιά είναι η παρέα του «Γ4»:

Η Μάιρα (Κατερίνα Μισιχρόνη):
Η σκοτεινή, η αντιδραστική, η εγωίστρια, η παράξενη, η τσαμπουκαλού, αυτής που όλοι θέλουν να αντιγράψουν το χαρακτήρα ή να την έχουν στην παρέα τους.










Η Νίνα (Μυριέλλα Κουρέντη):
Το πλούσιο κορίτσι του κολλεγίου που μπαίνει ξαφνικά στην παρέα του Γ4 και την αναστατώνει.









Ο Λουκάς: (Γιώργος Σπάνιας)
Ο πρώην ναρκομανής, ο κούκλος της παρέας και μήλον της έριδος ανάμεσα στη Μάιρα και τη Νίνα.









Η Φανή (Λένα Παπαληγούρα):
Το σπασικλάκι της τάξης, η πρόεδρος του δεκαπενταμελούς του σχολείου της, η διεκδικητική και αγωνίστρια για μία καλύτερη ελληνική παιδεία.









Ο Μάνος (Παναγιώτης Εξαρχέας):
Ο δίδυμος αδελφός της Φανής, ο δήθεν. Του αρέσουν τα χρήματα, οι γυναίκες και δε διστάζει να εκμεταλλεύεται τους γύρω του για να πετύχει την ιδανική εικόνα που φαντάζεται για τον εαυτό του. Εννοείται ότι ζηλεύει τη Φανή, αλλά του αρέσει να της "την σπάει" συνεχώς.





Ο Άμπτελ (Στέφανος Μουαγκιέ):

Ο φίλος που είναι πάντα εκεί για ν’ ακούει και να συμβουλεύει τους υπολοίπους, ο μετανάστης που μεγαλώνει στη χώρα – αλλά αυτή δεν τον νιώθει ακόμη δικό της-, ο άνθρωπος χωρίς διαβατήριο και ίσα δικαιώματα με τους φίλους του.







Ο Πέτρος (Δημήτρης Πασσάς):
Το «χαζό» της παρέας, ο δυσλεξικός











Η Μυρτώ (Μυρτώ Κουγιάλη):
Η ιδεολόγος. Η τελευταία που μπαίνει στην παρέα του «Γ4» για να βγάλει από το καβούκι του τον Πέτρο...











καλύτερος χαρακτήρας:
αν και γούστα είναι αυτά, "έχω κολλήσει" λόγω Μάιρας. Η κοπέλα τα σπάει, και σαν Μάιρα και σαν Κατερίνα!


Το «Γ4» είναι μια νεανική σειρά, απ’ αυτές που σπάνια πια βλέπουμε στην ελληνική τηλεόραση. Αν μάλιστα δεν είχε την καλλιτεχνική της επιμέλεια ο Λάκης Λαζόπουλος, ίσως και να είχε και την ίδια τύχη με τα «Άγρια Παιδιά» του MEGA, ίσως, δεν ξέρω. Αυτό όμως που παρατηρεί κανείς βλέποντας το «Γ4» είναι τους καλοφτιαγμένους χαρακτήρες. Και πλοκή που λέει ο λόγος να μην υπήρχε –δηλαδή να ήταν αυτοτελή τα επεισόδια, που δεν είναι αυτό το "Γ4", αντίθετα μάλιστα η σειρά όχι μόνο έχει πλοκή, αλλά ακολουθώντας την τεχνική της εποχής της, αφηγείται την ιστορία πολύ μοντέρνα, δείχνοντάς μας πολλές φορές πρώτα την εξέλιξη της ιστορίας και μετά το τί προηγήθηκε - σε κερδίζουν οι ήρωες που ο καθένας τους είναι ξεχωριστός και αυθεντικός και αυτό το βρίσκω πολύ σημαντικό σε μια εποχή που οι νέοι κτίζουν το χαρακτήρα τους πάνω σε λάθος πρότυπα. Το «Γ4» όμως είναι ρεαλιστικό, τα λανθασμένα και κακά πρότυπα είναι εκεί, τα ναρκωτικά, οι κίνδυνοι της νύχτας, όλα, η παρέα τα συναντά συνεχώς μπροστά της, πολλές φορές οι ίδιοι οι ήρωές μας είναι το παράδειγμα προς αποφυγήν. Δες για να μην πάθεις ή κάνεις και συ τα ίδια. Αυτό είναι μάλλον το σύνθημα της σειράς που επιμελείται ο Λάκης Λαζόπουλος και την φτιάχνει σκόπιμα διδακτική γιατί έχει αποδείξει ότι υπολογίζει τους νέους και τους βοηθά. -Καμιά φορά μάλιστα είναι σα να ακούς τον Λάκη να μιλά από το βήμα του στο «ΑΛ ΤΣΑΝΤΙΡΙ» και γελάς που τον φαντάζεσαι να τα χώνει από δω και από κει -. Είναι μια σειρά λίγο απ’ όλα, λίγο το σχολείο, λίγο διάβασμα, λίγο διαδίκτυο, λίγη κουβέντα με τους φίλους, λίγη μουσική, αστεία, χαβαλές, εντάσεις οικογενειακές, δράματα, αγωνία, επανάσταση, λίγη διδασκαλία. Είναι μια σειρά φτιαγμένη από τους νέους για τους νέους, γι’ αυτό αξίζει τουλάχιστον όσοι περνάνε από αυτό το στάδιο της ζωής τους ή το λίγο μετέπειτα να της ρίξουν κανένα βλέφαρο. Αυτή πάντως φαίνεται πως έχει παρατηρήσει πολλά σε μας μέχρι να στηθεί και να φτιαχτεί!

extra info:
*οι ηθοποιοί που αποτελούν την παρέα του «Γ4» εμφανίζονται για πρώτη φορά στην τηλεόραση και είναι περίπου στην ηλικία των 20-25 χρόνων.
* προσέξτε στο ρόλο της Μυρτώς την δική μας, δηλαδή την Κύπρια, Μυρτώ Κουγιάλη.
*κάθε επεισόδιο διαρκεί γύρω στα 35 λεπτά, ενώ στο τέλος κάθε επεισοδίου προβάλλονται αποσπάσματα από παλαιότερα schoolwave.
* το «Γ4» μπορείτε να το βρείτε στο: http://www.greek-movies.com/
* μπορείτε να επισκεφθείτε και την ιστοσελίδα της σειράς http://www.g-4.gr/
*ένας ωραίος τρόπος για να περάσετε κάποιες ζεστές καλοκαιρινές μέρες ή νύχτες.

Συντελεστές:
Παίζουν: Παναγιώτης Εξαρχέας / Μιριέλλα Κουρέντη / Κατερίνα Μισιχρόνη / Στέφανος Μουαγκιέ / Λένα Παπαληγούρα / Δημήτρης Πασσάς / Γιώργος Σπάνιας / Γιώργος Κέντρος / Ελένη Τζώρτζη / Σπύρος Σαραφιανός / Γιώργος Γιαννόπουλος / Ρεγγίνα Παντελίδη / Δημήτρης Σιακάρας / Μαριάνθη Μενεγάκη / Χριστίνα Παναγιωτίδου / Ελισάβετ Σταυρίδου / Δημήτρης Ξανθόπουλος / Παναγιώτα Μόνια / Λευτέρης Ζαμπετάκης / Μαρίνα Σάττι / Φαίδρα Σκουλά κ.α.
Σενάριο: Δημήτρης Κόλλιας
Σκηνοθεσία: Σέργιος Κωνσταντινίδης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Λάκης Λαζόπουλος
Παραγωγή: ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - Κώστας Λαζόπουλος

Share/Bookmark

Αναγνώστες

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ BLOGGER

Μανιφέστο του blogger

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Blog Information

Δημιουργός: MINUS TV Γράφει: to.telecontrol Έγραψαν και μπορεί να ξαναγράψουν: MINUS TV, tv_maniac, Τηλεφτυάρι, Νεκατωμένος, tv book, TV STAND, Firebolt, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης
Οι συγγραφείς του blog δεν συνδέονται άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο με τηλεοπτικούς σταθμούς ή άλλα ΜΜΕ.

CNC MINUS TV TOOLBAR (κατέβασέ το!)

Εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις νεότερες αναρτήσεις του blog CNC MINUS TV, τώρα έχετε τη δυνατότητα μέσω του toolbar του blog μας, φτάνει να πατήσετε εδώ και, αφού κατεβάσετε τη γραμμή εργαλειών του cncminustv, να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Το toolbar του blog περιλαμβάνει ακόμη μηχανή αναζήτησης για εξερεύνηση του διαδικτύου, πρόγραμμα αναπαραγωγής ραδιοφώνου για να ακούτε τη μουσική που θέλετε, παρέχει ακόμη πρόσβαση στο λογαριασμό e-mail σας και προειδοποίηση για νεότερη αλληλογραφία μέσω της λειτουργίας E-Mail Notifier κ.α