Η ΕΡΤ είναι εδώ

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Η σειρά από την πρεμιέρα (δε) φαίνεται: ΤΡΙΤΟ ΣΗΜΑΔΙ-MEGA

[Σημείωση: Την προηγούμενη τηλεοπτική σεζόν κάναμε τα σχόλιά μας για τις πρεμιέρες των κυπριακών σειρών υπό την ενότητα που ονομάσαμε «Η σειρά από την πρεμιέρα φαίνεται». Επειδή όμως τα πρώτα επεισόδια των σειρών τελικά δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να μας τάζουν λαγούς με πετραχήλια, φέτος είπαμε να κρατήσουμε τον ίδιο τίτλο προσθέτοντας και ένα «δεν» πριν από το «φαίνεται» έτσι ώστε στην περίπτωση που το έργο εξελιχθεί σε νερόβραστη πατάτα να είμαστε από την πλευρά μας καλυμμένοι.]




ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΗΜΑΔΙ:
ΟΤΑΝ ΤΟ MEGA ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΙΟΥΜΟΡ!






Γιώργος Νινιός ηλικία 52 χρονών
Θέα Χριστοδουλίδου 41 χρονών
Πόπη Αβραάμ 54 χρονών
Μαρία Μιχαήλ 30 και κάτι; ε κάπου εκεί τέλος πάντων
Σπύρος Σταυρινίδης ε να μεν εν 60 τζιαί πάει;




Δεν ξέρω εσείς αν ήσασταν υπεύθυνοι για ένα casting πώς θα διανέματε τους ρόλους σύμφωνα με τις πιο πάνω ηλικίες, αλλά ξέρω τί έκανε το MEGA. Θεώρησε τις κυρίες Χριστοδουλίδου, Μιχαήλ και Αβραάμ γυναίκες των Ταλιμπάν που παντρεύτηκαν αναγκαστικά από τα δέκα τους και άρχισαν να σπέρνουν κοπελλούθκια. Έτσι η Μαρία Μιχαήλ φωνάζει τη Θέα "μάμμα" και με τη σειρά της η Θέα αποκαλεί "μάμμα" την Πόπη Αβραάμ! Αν είναι δυνατόν!

Και το αστείο του πράγματος δε σταματάει εδώ: ο κατά δύο χρόνια νεότερός της Πόπης Αβραάμ Γιώργος Νινιός είναι γαμπρός της και ο «φατσικά» παππούς της, Σπύρος Σταυρινίδης άντρας της! Εντάξει, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να δώσεις στον Ελλαδίτη «κράχτη» της σειράς Γιώργο Νινιό πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά αν ηλικιακά ο ρόλος δεν του ταιριάζει, δώσ’του κάτι άλλο και βαλ’τον να παίξει και κάπου αλλού. Μην τον πληρώνετε και τσάμπα! Εκτός βέβαια και αν θα παιχτεί και κανένα ειδύλλιο μεταξύ Νινιού- Αβραάμ, οπότε πάμε πάσο.

Η αλήθεια όμως να λέγεται ότι μπροστά στη «σφαγή του κόκορα» (έτσι δε λέγεται και μία ταινία στην οποία πήρε μέρος η Πόπη μας;), έτσι μόνο θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τη σκηνή όπου η Πόπη Αβραάμ μαθαίνει τα κακά μαντάτα για τον εγγονό της, ο ανδρικός βουβός πόνος του Νινιού ήταν πιο ρεαλιστικός και ήταν ο μόνος που μας άρεσε στη συγκεκριμένη σκηνή, απόδειξη του ότι ο άνθρωπος δεν ήρθε να κάνει μία ακόμη «αρπαχτή». Κατά τα άλλα στο επόμενο επεισόδιο όλοι είχαν «χεσμένο» (μετά συγχωρήσεως) τον μακαρίτη. Για κηδεία δε ούτε λόγος, η αδελφή του μάλιστα βγήκε βαμμένη, στολισμένη στην τρίχα (τύπου γκότθικ- να σου και το μαύρο χιούμορ η Άνδρη μας, βλέπετε και το ότι οι ηθοποιοί πόζαραν στα μαύρα και όπως ακριβώς και το καστ στα "Μαύρα Μεσάνυχτα" δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαίο! Και έλεγα κι εγώ τί σκατά μου θυμίζει η φωτό τόσο καιρό...) να συναντήσει το αμόρε της που της έκανε πρόταση γάμου, ενώ στη συνέχεια φλέρταρε τον αδελφό της, που δε γνωρίζει, στο σούπερμαρκετ. Προφανώς πήγε να κάνει τα ψώνια της οικογένειας για το ...περίδειπνον! (σημείωση: έτσι λεγόταν στην αρχαιότητα το γεύμα των συγγενών που λάμβανε χώρα στο σπίτι μετά την κηδεία)

Όχι, μην ταράζεστε και μην πάτε το θέμα στον Αρχιεπίσκοπο. Δεν πρόκειται για την πρώτη λεσβιακή σκηνή στην κυπριακή τηλεόραση (ο Σιούγας δεν ζεστάθηκε ακόμη και τόσο πολύ στην Κύπρο ώστε ν' αρχίσει τα gay φιλιά όπως στο "ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ"), απλώς το casting έκανε και εδώ το "θαύμα" του και το μόνο που βρήκε σε αρσενικό ήταν αυτός ο μακρυμάλλης!)














Όσον αφορά στη σκηνοθεσία δεν είδαμε και καμιά πρωτοτυπία, αν και θα έπρεπε μια και η σειρά διαθέτει όχι έναν αλλά δύο σκηνοθέτες, εκ των οποίων ο ένας, Γιώργος Σιούγας είναι και άρτι αφιχθείς από επιτυχημένες σειρές στην Ελλάδα όπως «Μυστικά της Εδέμ», «Βέρα στο Δεξί», «Έτσι ξαφνικά» και «Κλείσε τα μάτια». Περιμέναμε σαφώς περισσότερα πράγματα και απογοητευτήκαμε γιατί ακόμη και με τα πενιχρά τεχνικά μέσα που έχει το MEGA Κύπρου στη διάθεσή του, μπορούσε να γίνει μια πιο προσεγμένη δουλειά. Στις περισσότερες σκηνές για παράδειγμα υπάρχει πολύ κακός φωτισμός με αποτέλεσμα το άπλετο φως της μέρας να καθιστά θολό και άχρωμο το πλάνο.

Το σενάριο από την άλλη, έχει τη δική του ιστορία. Το υπογράφει η «μαστόρισσα» Άντρη Πολυδώρου, αλλά την ιδέα και τα πνευματικά δικαιώματα φαίνεται πως διεκδικεί η ηθοποιός Πίτσα Αντωνιάδου (με την οποία η σεναριογράφος συνεργάστηκε πέρσι στους «Γυμνούς Αγγέλους») που έχει κινηθεί ήδη και νομικά εναντίον του καναλιού πριν ξεκινήσει η προβολή της σειράς, οπότε τώρα και με την έναρξή της και με το όνομα της ηθοποιού να μην εμφανίζεται πουθενά, τα πνεύματα θα οξυνθούν και πάλι.

Στο πρώτο επεισόδιο η Άνδρη Πολυ...γράφου, που λέει και ο Νομικός, μας έμπασε στην ιστορία της συστήνοντας μας πρόσωπα και καταστάσεις και αφήνοντάς μας να κάνουμε παράλληλα διάφορες υποθέσεις για την εξέλιξη της σειράς. Ως σεναριογράφος και συγγραφέας που είναι η Πολυδώρου έχει δυνατή πένα, χειρίζεται πολύ καλά την κυπριακή διάλεκτο και βάζει ρεαλιστικές ατάκες στα στόματα των ηθοποιών της. Ξέρει επίσης πολύ καλά πώς να σε κρατάει εκεί καθηλωμένο δημιουργώντας δυνατές σκηνές που δίνουν την εντύπωση ότι κινούν μπροστά την πλοκή, αν και στην ουσία ελάχιστα πράγματα έχουν συμβεί στη διάρκεια ενός επεισοδίου. Σε αυτό όμως, δε φταίει η ίδια, αφού η ανάγκη για τρία επεισόδια την εβδομάδα είναι καθαρά επιλογή του καναλιού, το οποίο προτιμά για άλλη μια φορά να καλύψει τηλεοπτικό χρόνο και να κερδίσει όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος από τη διαφημιστική «πίτα», θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την ποιότητα του προγράμματος. Το ερώτημα όμως είναι έχει η Πολυδώρου και μία εξίσου δυνατή με την πένα της δραματική ιστορία να μας πει (διαβάζοντας το τελευταίο της βιβλίο, έχω τις αμφιβολίες μου, διαβάστε και το άρθρο εδώ); Στο ερώτημα αυτό μάλλον θα απαντήσουν οι τηλεθεατές με τις επιλογές που θα κάνουν όταν στον αγωνιστικό στίβο κατέλθουν και οι άλλοι «αντίπαλοι»....

Υ.Γ. 1: Για ένα πάντως από τα επεισόδια «Επτά Θανάσιμων Πεθερών» του MEGA Ελλάδος, δε θα ήταν άσχημη η σειρά...

Υ.Γ. 2: Από τους τίτλους αρχής κρατάμε μόνο το τραγούδι και την ερμηνεία της Ανδριάνας Μπάμπαλη και προτιμούμε να αφήσουμε τα άλλα που είδαμε, και μας γύρισαν 20 χρόνια πίσω στην εποχή της «Ακτή Ονείρων», ασχολίαστα.

Share/Bookmark

Αναγνώστες

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ BLOGGER

Μανιφέστο του blogger

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Blog Information

Δημιουργός: MINUS TV Γράφει: to.telecontrol Έγραψαν και μπορεί να ξαναγράψουν: MINUS TV, tv_maniac, Τηλεφτυάρι, Νεκατωμένος, tv book, TV STAND, Firebolt, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης
Οι συγγραφείς του blog δεν συνδέονται άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο με τηλεοπτικούς σταθμούς ή άλλα ΜΜΕ.

CNC MINUS TV TOOLBAR (κατέβασέ το!)

Εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις νεότερες αναρτήσεις του blog CNC MINUS TV, τώρα έχετε τη δυνατότητα μέσω του toolbar του blog μας, φτάνει να πατήσετε εδώ και, αφού κατεβάσετε τη γραμμή εργαλειών του cncminustv, να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Το toolbar του blog περιλαμβάνει ακόμη μηχανή αναζήτησης για εξερεύνηση του διαδικτύου, πρόγραμμα αναπαραγωγής ραδιοφώνου για να ακούτε τη μουσική που θέλετε, παρέχει ακόμη πρόσβαση στο λογαριασμό e-mail σας και προειδοποίηση για νεότερη αλληλογραφία μέσω της λειτουργίας E-Mail Notifier κ.α