ΠΗΓΗ: "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.GR"
Η TV στον κόσμο- Σοβαρά βιβλία για ελαφρά σίριαλ
«Aν καταφέρετε να ξεκολλήσετε από τον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση και να πεταχτείτε μέχρι το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας, θα εκπλαγείτε από το πλήθος των βιβλίων που θα βρείτε εκεί και που αναφέρονται στο αγαπημένο σας σίριαλ», λέει ένας αρθρογράφος του αμερικανικού περιοδικού «Claremont Review of Books».
Η τηλεόραση, το μέσο που υποτίθεται ότι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του βιβλίου, τώρα δίνει ένα απροσδόκητο φιλί της ζωής στην εκδοτική βιομηχανία που κλονίζεται και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Γενικά, όσον αφορά το είδος που λέγεται «λογοτεχνική κριτική», οι εκδότες δείχνουν απροθυμία στην έκδοση μονογραφιών, δηλαδή βιβλίων που είναι αφιερωμένα σε «έναν» συγγραφέα ή σε «ένα» έργο. (Εκτός και αν ο συγγραφέας είναι ο Σαίξπηρ και το έργο είναι ο «Αμλετ», παρατηρεί ο αρθρογράφος.) Συνήθως αυτές οι μονογραφίες τυπώνονται σε λίγες εκατοντάδες αντίτυπα. Ωστόσο, ένα βιβλίο που αναφέρεται σε «ένα» μόνο τηλεοπτικό σόου έχει κάνει 22 ανατυπώσεις και, μέχρι στιγμής, έχουν πουληθεί εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπά του. Πρόκειται για τη μονογραφία «Οι Σίμπσονς και η φιλοσοφία» (2001, εκδ. Open Court). Να υπενθυμίσουμε ότι οι «Σίμπσονς» είναι μια ευφυής και ευφάνταστη σειρά κινουμένων σχεδίων για ενήλικες, πολύ γνωστή και στους Ελληνες τηλεθεατές.
Η εμπορική επιτυχία του βιβλίου για τους «Σίμπσονς» ενθάρρυνε τρεις σοβαρούς αμερικανικούς εκδοτικούς οίκους (Open Court, Blackwell και University Press of Kentucky) να εγκαινιάσουν σειρές για τη σχέση ανάμεσα στη φιλοσοφία και τη σύγχρονη λαϊκή (ιδίως την τηλεοπτική) κουλτούρα. Ετσι, ανάμεσα στους νέους τίτλους συναντάμε βιβλία για τις δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές «Οι Σοπράνος», «24», «X-Files», «Battlestar Galactica» κ. ά. Οι μελέτες αυτές απομονώνουν σκηνές από τα σίριαλ για να αναπτύξουν σύνθετα ζητήματα οντολογικού, ηθικού, μεταφυσικού και επιστημολογικού χαρακτήρα. Αλλα βιβλία έγκριτων εκδοτικών οίκων αναλύουν τα ίδια τα σίριαλ, συχνά χρησιμοποιώντας περίτεχνα θεωρητικά εργαλεία, παρόμοια με εκείνα που συναντάμε στη λογοτεχνική κριτική.
Το φαινόμενο αυτό, που έχει αρχίσει να μεταφέρεται και στην Ευρώπη (βλ. το γαλλικό βιβλίο «Η φιλοσοφία στα σίριαλ», που απευθύνεται σε μαθητές λυκείου και στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα η «Κ»), είναι μια ένδειξη ότι η ίδια η τηλεόραση ενηλικιώνεται και ωριμάζει, επισημαίνει ο αρθρογράφος. Παράλληλα, εκδίδονται πολλά βιβλία-οδηγοί για σίριαλ, με περιλήψεις όλων των επεισοδίων, πληροφορίες για τους ηθοποιούς και τους άλλους συντελεστές, αποσπάσματα από κριτικές, εξηγήσεις για τα «σκοτεινά σημεία» κ. λπ. Ασφαλώς, πλούσιο υλικό αυτού του είδους μπορεί κανείς να βρει στο Διαδίκτυο, όμως πολλοί θέλουν να έχουν στη βιβλιοθήκη τους έναν τόμο για την αγαπημένη τους σειρά.
Για ορισμένα σίριαλ, όπως το «Lost», αυτό το είδος φροντιστηρίου είναι απαραίτητο, καθώς το σενάριο είναι τόσο περίπλοκο και οι γρίφοι τόσοι πολλοί που ο μη μελετημένος τηλεθεατής νιώθει ότι χάνεται μέσα σε ένα λαβύρινθο.
ΟΤΑΝ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ...ΒΙΒΛΙΟ!