Η ΕΡΤ είναι εδώ

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

ΟΤΑΝ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ...ΒΙΒΛΙΟ!

ΠΗΓΗ: "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.GR"
Η TV στον κόσμο- Σοβαρά βιβλία για ελαφρά σίριαλ



«Aν καταφέρετε να ξεκολλήσετε από τον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση και να πεταχτείτε μέχρι το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας, θα εκπλαγείτε από το πλήθος των βιβλίων που θα βρείτε εκεί και που αναφέρονται στο αγαπημένο σας σίριαλ», λέει ένας αρθρογράφος του αμερικανικού περιοδικού «Claremont Review of Books».


Η τηλεόραση, το μέσο που υποτίθεται ότι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του βιβλίου, τώρα δίνει ένα απροσδόκητο φιλί της ζωής στην εκδοτική βιομηχανία που κλονίζεται και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Γενικά, όσον αφορά το είδος που λέγεται «λογοτεχνική κριτική», οι εκδότες δείχνουν απροθυμία στην έκδοση μονογραφιών, δηλαδή βιβλίων που είναι αφιερωμένα σε «έναν» συγγραφέα ή σε «ένα» έργο. (Εκτός και αν ο συγγραφέας είναι ο Σαίξπηρ και το έργο είναι ο «Αμλετ», παρατηρεί ο αρθρογράφος.) Συνήθως αυτές οι μονογραφίες τυπώνονται σε λίγες εκατοντάδες αντίτυπα. Ωστόσο, ένα βιβλίο που αναφέρεται σε «ένα» μόνο τηλεοπτικό σόου έχει κάνει 22 ανατυπώσεις και, μέχρι στιγμής, έχουν πουληθεί εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπά του. Πρόκειται για τη μονογραφία «Οι Σίμπσονς και η φιλοσοφία» (2001, εκδ. Open Court). Να υπενθυμίσουμε ότι οι «Σίμπσονς» είναι μια ευφυής και ευφάνταστη σειρά κινουμένων σχεδίων για ενήλικες, πολύ γνωστή και στους Ελληνες τηλεθεατές.

Η εμπορική επιτυχία του βιβλίου για τους «Σίμπσονς» ενθάρρυνε τρεις σοβαρούς αμερικανικούς εκδοτικούς οίκους (Open Court, Blackwell και University Press of Kentucky) να εγκαινιάσουν σειρές για τη σχέση ανάμεσα στη φιλοσοφία και τη σύγχρονη λαϊκή (ιδίως την τηλεοπτική) κουλτούρα. Ετσι, ανάμεσα στους νέους τίτλους συναντάμε βιβλία για τις δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές «Οι Σοπράνος», «24», «X-Files», «Battlestar Galactica» κ. ά. Οι μελέτες αυτές απομονώνουν σκηνές από τα σίριαλ για να αναπτύξουν σύνθετα ζητήματα οντολογικού, ηθικού, μεταφυσικού και επιστημολογικού χαρακτήρα. Αλλα βιβλία έγκριτων εκδοτικών οίκων αναλύουν τα ίδια τα σίριαλ, συχνά χρησιμοποιώντας περίτεχνα θεωρητικά εργαλεία, παρόμοια με εκείνα που συναντάμε στη λογοτεχνική κριτική.

Το φαινόμενο αυτό, που έχει αρχίσει να μεταφέρεται και στην Ευρώπη (βλ. το γαλλικό βιβλίο «Η φιλοσοφία στα σίριαλ», που απευθύνεται σε μαθητές λυκείου και στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα η «Κ»), είναι μια ένδειξη ότι η ίδια η τηλεόραση ενηλικιώνεται και ωριμάζει, επισημαίνει ο αρθρογράφος. Παράλληλα, εκδίδονται πολλά βιβλία-οδηγοί για σίριαλ, με περιλήψεις όλων των επεισοδίων, πληροφορίες για τους ηθοποιούς και τους άλλους συντελεστές, αποσπάσματα από κριτικές, εξηγήσεις για τα «σκοτεινά σημεία» κ. λπ. Ασφαλώς, πλούσιο υλικό αυτού του είδους μπορεί κανείς να βρει στο Διαδίκτυο, όμως πολλοί θέλουν να έχουν στη βιβλιοθήκη τους έναν τόμο για την αγαπημένη τους σειρά.


Για ορισμένα σίριαλ, όπως το «Lost», αυτό το είδος φροντιστηρίου είναι απαραίτητο, καθώς το σενάριο είναι τόσο περίπλοκο και οι γρίφοι τόσοι πολλοί που ο μη μελετημένος τηλεθεατής νιώθει ότι χάνεται μέσα σε ένα λαβύρινθο.

Share/Bookmark

Αναγνώστες

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ BLOGGER

Μανιφέστο του blogger

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Blog Information

Δημιουργός: MINUS TV Γράφει: to.telecontrol Έγραψαν και μπορεί να ξαναγράψουν: MINUS TV, tv_maniac, Τηλεφτυάρι, Νεκατωμένος, tv book, TV STAND, Firebolt, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης
Οι συγγραφείς του blog δεν συνδέονται άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο με τηλεοπτικούς σταθμούς ή άλλα ΜΜΕ.

CNC MINUS TV TOOLBAR (κατέβασέ το!)

Εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις νεότερες αναρτήσεις του blog CNC MINUS TV, τώρα έχετε τη δυνατότητα μέσω του toolbar του blog μας, φτάνει να πατήσετε εδώ και, αφού κατεβάσετε τη γραμμή εργαλειών του cncminustv, να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Το toolbar του blog περιλαμβάνει ακόμη μηχανή αναζήτησης για εξερεύνηση του διαδικτύου, πρόγραμμα αναπαραγωγής ραδιοφώνου για να ακούτε τη μουσική που θέλετε, παρέχει ακόμη πρόσβαση στο λογαριασμό e-mail σας και προειδοποίηση για νεότερη αλληλογραφία μέσω της λειτουργίας E-Mail Notifier κ.α