Η ΕΡΤ είναι εδώ

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

η Αννίτα Σαντοριναίου ομολογεί: «Έχω πεθυμήσει να κάνω τηλεόραση»

απόσπασμα από συνέντευξή της στο SIGMA LIVE



Τα τελευταία χρόνια την αποφεύγω πολύ συνειδητά. Ομολογώ πως την έχω πεθυμήσει, αλλά δεν μπορώ να κάνω τηλεόραση υπό αυτές τις συνθήκες. Όταν μεγαλώνουμε, έχουμε και μια ευθύνη απέναντι στους νέους ανθρώπους. Απέναντι στους μαθητές μου. Δεν πρέπει να δείχνω εύκολους δρόμους. Όχι γιατί είναι κακό μέσο η τηλεόραση. Είναι πάρα πολύ δυνατό μέσο και επηρεάζει. Αυτό που με λυπεί και που θα ήθελα για να κάνω τηλεόραση, είναι να δω πολύ καλούς συγγραφείς στην τηλεόραση να σεναριοποιούν γνωστά έργα λογοτεχνίας. Αυτό για μένα είναι καημός. Ο Θεοδωράκης πέρασε την ποίηση στο στόμα του κάθε λαϊκού ανθρώπου. Άνθρωποι που δεν πήγαν καν σχολείο, τραγουδούν Ελύτη, Ρίτσο και Σεφέρη. Γιατί να μην πάρουμε δόκιμους λογοτέχνες και να τους γνωρίσουμε στο πλατύ κοινό;
Είναι αλήθεια ότι έχει πολύ καιρό να δούμε την κ.Σαντοριναίου στην τηλεόραση, χρόνια θα έλεγα. Τουλάχιστον εγώ την τελευταία φορά που θυμάμαι να την είδα στην τηλεόραση ήταν σε μία σειρά του ΡΙΚ με τον Γιώργο Μουαΐμη, μη με ρωτάτε όμως για την υπόθεση και τον τίτλο, αμυδρά τα έχω στο μυαλό μου. Αυτό όμως που δε θα ξεχάσω με τίποτα ήταν όταν πήγαμε με το σχολείο να δούμε την παράσταση "Γέρμα" όπου πρωταγωνιστούσε η κ.Σαντοριναίου με τον κ. Λούρα, αν θυμάμαι καλά και σε μία δύσκολη και απαιτητική σκηνή λίγο πριν το τέλος της παράστασης η κ.Σαντοριναίου διέκοψε την ερμηνεία της για να μας κάνει...παρατήρηση, προφανώς γιατί κάποιοι μαθητές, αγενείς, μπροστά μπροστά μιλούσαν και της αποσπούσαν την προσοχή. Τι ντροπή θέε μου, αξέχαστη μου έμεινε η παρατήρηση και η...παράσταση!
Καλούς συγγραφείς στην τηλεόραση θέλει να δει η κ. Σαντοριναίου και το έχει καημό να "μορφωθεί" ο απλός ο κοσμάκης με εκλαϊκευση της λογοτεχνίας μέσα από την τηλεόραση, κάτι που έκανε με την ποίηση ο Θεοδωράκης. Να πούμε ότι δεν το ευχόμαστε και εμείς; Ας πούμε ότι το ΡΙΚ κάτι προσπαθεί να κάνει, αφού μετά τις "ΓΕΝΙΕΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ" και την σχετικά ικανοποιητική ανταπόκριση του κοινού, συνεχίζει με ιδίου είδους και ύφους σειρές και αυτή τη χρονιά, όπως είναι "ΤΑ ΡΟΔΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ", αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να καλύψει. Όσο για τα υπόλοιπα κανάλια, τι να τους ευχηθούμε; "καλή επιτυχία" στην επιλογή του επόμενου διασκευασμένου σεναρίου από την Λατινική Αμερική, "άντε και με πέμπτο καλαμαρά στη σειρά" ή "άντε, και 70άρια στην agb"; Αλλά βέβαια και οι ηθοποιοί έχουν μερίδιο ευθύνης για κάποιες προχειροδουλειές, που βλέπουμε κατά καιρούς, όταν τις στηρίζουν με τη συμμετοχή τους και γι' αυτό και όταν η κ.Σαντορίναίου υποστηρίζει ότι "δεν πρέπει να δείχνω εύκολους δρόμους" αποδεικνύει ότι είναι από τους λίγους/λίγες ηθοποιούς που δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία ηθοποιών, καθώς πάνω απ' όλα βάζει την τέχνη. Και μία τέτοια στάση δεν μπορούμε παρά να την επικροτούμε και να την χαιρόμαστε. Μακάρι βέβαια να βρεθεί εκείνο το σενάριο που θα την γοητεύσει και θα την δούμε ξανά στη μικρή οθόνη, έτσι όπως η ίδια επιθυμεί.
υ.γ.: α, μη διερωτάστε για την ακατάλληλη ώρα της ανάρτησης. Έχω αϋπνίες -πάλι- και παρά να ακούω και αυτή τη φορά τον Μάριο Βασιλείου στο πρώτο πρόγραμμα του ραδιοφώνου του ΡΙΚ καλύτερα να ποστάρω. Έτσι γλυτώνω και συνομιλίες του τύπου:
ακροατής: τι είναι εκεί;
Μ.Β: το πρώτο πρόγραμμα ραδιοφώνου του ΡΙΚ!
ακροατής: α, συγγνώμη, λάθος!!!!!!!

Share/Bookmark

Αναγνώστες

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ BLOGGER

Μανιφέστο του blogger

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Blog Information

Δημιουργός: MINUS TV Γράφει: to.telecontrol Έγραψαν και μπορεί να ξαναγράψουν: MINUS TV, tv_maniac, Τηλεφτυάρι, Νεκατωμένος, tv book, TV STAND, Firebolt, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης
Οι συγγραφείς του blog δεν συνδέονται άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο με τηλεοπτικούς σταθμούς ή άλλα ΜΜΕ.

CNC MINUS TV TOOLBAR (κατέβασέ το!)

Εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις νεότερες αναρτήσεις του blog CNC MINUS TV, τώρα έχετε τη δυνατότητα μέσω του toolbar του blog μας, φτάνει να πατήσετε εδώ και, αφού κατεβάσετε τη γραμμή εργαλειών του cncminustv, να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Το toolbar του blog περιλαμβάνει ακόμη μηχανή αναζήτησης για εξερεύνηση του διαδικτύου, πρόγραμμα αναπαραγωγής ραδιοφώνου για να ακούτε τη μουσική που θέλετε, παρέχει ακόμη πρόσβαση στο λογαριασμό e-mail σας και προειδοποίηση για νεότερη αλληλογραφία μέσω της λειτουργίας E-Mail Notifier κ.α