Η ΕΡΤ είναι εδώ

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Η σειρά από την πρεμιέρα φαίνεται: ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ

"ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ" ΜΕ... ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ!

Πολλές οι σειρές εποχής που περιέχει το μενού της φετινής τηλεοπτικής σεζόν (βλ. «Βήματα στην άμμο», «Γυμνοί Άγγελοι», «Ελένη η Πόρνη»), γι’ αυτό και ο Κλείτος Κλείτου (ΓΕΝΙΕΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ, ΤΑ ΡΟΔΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ) μεταφέροντας στη δουλειά του την ατμόσφαιρα της αμερικάνικης δραματικής σειράς «MAD MEN», όπως ο ίδιος δήλωσε, φρόντισε τουλάχιστον να βάλει ταυτότητα στο δικό του πόνημα που τιτλοφορείται «στην Άκρη του Παράδεισου» και όχι «Παραδείσου» χάριν μάλλον της μουσικής του Κώστα Κακογιαννη που «ντύνει» με τη φωνή του ο συμπατριώτης μας Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Φανταχτερά φορέματα για την Μαριάννα Καυκαρίδου που τα θαυμάζεις και στα κάδρα που "ζωντανεύουν" τους τοίχους, που είναι βαμμένοι σε ζωηρούς, απαλούς χρωματιστούς και μαζί με τους χαμηλούς φωτισμούς δημιουργούν μια ζεστή και ρομαντική ατμόσφαιρα, τεράστια γυαλιά μυωπίας για τον Κρίστοφερ Γκρέκο και τη Λένια Σορόκου, κοντό μαλλί και φράντζα για τους άνδρες, αριστοκρατικοί κότσοι εποχής για τις κυρίες κ.λ.π. Αυτό είναι το ιδιαίτερο «mad men» ύφος που επέλεξε για τη σειρά του ο σκηνοθέτης Κλείτος Κλείτου, ώστε να διαφοροποιηθεί από τους υπολοίπους. Επομένως, μέσα σε ένα τέτοιο στυλάτο σκηνικό, ακόμη και το «κόκκινο κεφάλι» της Χριστίνας Χριστόφια, που καλύπτεται άτσαλα από μια κακόγουστη περούκα, δε θα αποτελούσε κατά τη γνώμη μας καθόλου παραφωνία!

Το ερώτημα βέβαια είναι, εκτός από τα καλαίσθητα πλάνα που παρακολουθεί στο δέκτη του ο τηλεθεατής, έχει να προσφέρει και κάτι άλλο στη σειρά αυτή η σκηνοθετική προσέγγιση; Το σενάριο τοποθετεί τα γεγονότα στη Λευκωσία του 1960 όπου παρακολουθεί τη ζωή των μελών μιας αριστοκρατικής οικογένειας οπότε η χλιδή και η γλαμουριά τύπου «MAD MEN» όχι μόνο δεν είναι άσχετη με την ιστορία αλλά ενισχύει και τη μυθοπλασία της σειράς –το «κόκκινο κεφάλι» που λέγαμε...-.

Προκύπτουν όμως και άλλα ερωτήματα. Μήπως η σκηνοθεσία επικρατήσει τελικά του σεναρίου; Διότι για να ξεχωρίσει η σειρά έχει ανάγκη και από ένα καλό και ενδιαφέρον σενάριο που θα κεντρίσει την προσοχή και θα κάνει τον τηλεθεατή να την επιλέξει ανάμεσα σε σωρεία άλλων δραματικών παραγωγών που έχουμε φέτος. Αυτό τουλάχιστον που έχουμε δει στην πρεμιέρα είναι τη μεγάλη κόρη της οικογένειας, Σοφία, να φθάνει από το Λονδίνο στην Κύπρο μετά από δεκαοχτώ χρόνια κάνοντας ως έκπληξη στους δικούς της και μια κόρη, την ύπαρξη της οποίας αγνοούσαν -βάζοντας μας παράλληλα και μια ιδέα για το οποίος είναι ο πατέρας της μικρής- την ώρα που ο πατέρας της, Δαμιανός, φτάνει στο έγκλημα για τα μάτια μίας ηθοποιού.

Είναι όμως αυτό αρκετό αυτό για να «εθιστεί» κανείς; Πιστεύω πως ναι διότι, αν και η πρεμιέρα δε μας έδωσε πολλή δράση, εντούτοις μπορέσαμε μέσα από τις πολλές διαλογικές σκηνές να σχηματίσουμε μια ιδέα για το χαρακτήρα και να μάθουμε κάποια πράγματα για το παρελθόν των ηρώων μας, τα οποία σίγουρα θα τα βρούμε μπροστά μας στη συνέχεια της σειράς. Στο κάτω κάτω παίζει και ο Κρίστοφερ Γκρέκο βρε αδελφέ! Δεν μπορεί να' χει επιλέξει λάθος σενάριο!

Ήδη στα πρόσωπα της Ανδρούλλας Ηρακλέους και της Λένιας Σορόκου που υποδύονται νύφη και πεθερά αντίστοιχα, βρήκαμε ένα δυναμικό τηλεοπτικό δίδυμο που θα αποτελέσει μάλλον και τη «ραχοκοκκαλιά» της σειράς.

Αν θέλετε να μάθετε τι κρύβεται στην «Άκρη του Παράδεισου», παρακολουθήστε τη σειρά κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 19.15 στο ΡΙΚ1

Share/Bookmark

Αναγνώστες

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ BLOGGER

Μανιφέστο του blogger

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Blog Information

Δημιουργός: MINUS TV Γράφει: to.telecontrol Έγραψαν και μπορεί να ξαναγράψουν: MINUS TV, tv_maniac, Τηλεφτυάρι, Νεκατωμένος, tv book, TV STAND, Firebolt, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης
Οι συγγραφείς του blog δεν συνδέονται άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο με τηλεοπτικούς σταθμούς ή άλλα ΜΜΕ.

CNC MINUS TV TOOLBAR (κατέβασέ το!)

Εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις νεότερες αναρτήσεις του blog CNC MINUS TV, τώρα έχετε τη δυνατότητα μέσω του toolbar του blog μας, φτάνει να πατήσετε εδώ και, αφού κατεβάσετε τη γραμμή εργαλειών του cncminustv, να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Το toolbar του blog περιλαμβάνει ακόμη μηχανή αναζήτησης για εξερεύνηση του διαδικτύου, πρόγραμμα αναπαραγωγής ραδιοφώνου για να ακούτε τη μουσική που θέλετε, παρέχει ακόμη πρόσβαση στο λογαριασμό e-mail σας και προειδοποίηση για νεότερη αλληλογραφία μέσω της λειτουργίας E-Mail Notifier κ.α