Η ΕΡΤ είναι εδώ

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Οι "ΚΟΥΚΛΕΣ" βγήκαν από το κουτί τους


ή μήπως οι ΤΡΕΛΕΣ από το κλουβί τους;
(σαν το καναρίνι της Άννας;)
προσοχή:
μην προχωρήσετε στην ανάγνωση του άρθρου αν δεν έχετε δει ακόμη τη σειρά, υπάρχουν spoilers.

Δεν περιμέναμε φυσικά από το MEGA Κύπρου για να δούμε τη νέα σειρά του MEGA Ελλάδος «Κούκλες» όταν το ίδιο το κανάλι μάς δίνει αυτή τη δυνατότητα μέσω της ιστοσελίδας του. Κύριε Χουλιάρα μου, εδώ ο προγραμματισμός κάπου δε μας βρίσκει σύμφωνους (σημ. Παρασκευή στις 22.00).

Ήδη πριν από την πρεμιέρα της, η σειρά χαρακτηρίστηκε επανειλημμένως ως το ελληνικό «sex and the city», ενώ οι intvduals (δείτε εδώ) μετά από το μεγάλο trailer της σειράς πείστηκαν ότι πρόκειται περί "εμμηνοπαυσιακού Παπακαλιάτη" και δεν έπεσαν καθόλου έξω αφού είδαμε τις «always με φτερά» να περνούν από τα πλάνα μας....

Κατ’ ακρίβειαν οι «Κούκλες» είναι λίγο απ’ όλα. Λίγο αμερικανιά, λίγο ύμνος στη γυναίκα και φεμινισμός στα πρότυπα του Αλμοδόβαρ (βλ. το ισπανικό τραγούδι στους τίτλους έναρξης ή τη σκηνή που η Κορίνα (Δήμητρα Ματσούκα) βουλώνει το νεροχύτη του πρώην της για να πάρει την εκδίκησή της με τη φράτζα και το ύφος της Πενέλοπε Κρουζ που η Δήμητρα Ματσούκα το διατηρεί σχεδόν σε κάθε σκηνή, άλλωστε είναι και από τις αγαπημένές της ηθοποιούς όπως δήλωσε σε συνέντευξή της), λίγο «Τέσσερις» στο θηλυκό.
Οι «Κούκλες» είναι μια καθαρά γυναικεία σειρά που ωστόσο δεν μπορεί να κερδίσει όλες τις γυναίκες γιατί καταπιάνεται με γυναίκες μιας συγκεκριμένης ηλικίας (30 με 40 χρόνων) που κουβαλούν το υστερικό άγχος της αποκατάστασης (Κορίνα), τη ρουτίνα της καθημερινότητας μέσα στο γάμο (Κατερίνα), τις εξάψεις και τα νεύρα της εμμηνόπαυσης που πλησιάζει και συνοδεύονται από ένα ανιαρό πλέον έγγαμο βίο μαζί με τη φωνακλού πεθερά (Άννα) και το επαναστατικό ξύπνημα της γυναικείας αυτοπεποίθησης με το που η γυναίκα πατά τα 40 και ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της την απατά (Μιμή). Με δύο λόγια είναι όλες κατ’ ευθείαν για το τρελο-γιατρό –κατακρίβειαν ψυχολόγο- και όλως τυχαίως οι «Κούκλες» θα βρουν αυτό που ψάχνουν στον ίδιο άντρα! Ω, ω!!!

Δύσκολα ο τηλεθεατής μπορεί να ταυτιστεί αν δεν είναι γυναίκα -και αυτό παίζεται- και μάλιστα thirty something, γι’ αυτό και οι υπόλοιποι που θα ασχοληθούν μαζί με τη σειρά εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στο σενάριο και τη σκηνοθεσία. Το πρώτο περιέχει ξαναζεσταμένες και ξανασερβιρισμένες κινηματογραφικές ατάκες που σε γυρνάνε πίσω κάτι χρόνια ή σε κάνουν να διερωτάσαι αν είσαι το λιγότερο ηλίθιος (Κατερίνα Κουγιουμτζή, Κατερίνα Γιαννάκου –"Γοργόνες"), αν και με κάποιες μικρές εκλάμψεις σοφιστικέ περιεχομένου, ενώ η δεύτερη (Αλέξανδρος Πανταζούδης–"Χαρά Αγνοείται") είναι μάλλον επηρεασμένη από τον εμμηνοπαυσιακό ρυθμό των ηρωϊδων της... -λίγο όμως σώζει την όλη κατάσταση-.

Οπότε τι μας μένει; Το βρήκατε: οι Κούκλες! Η δική μου αγαπημένη Δήμητρα Ματσούκα, αν και έχει αυτό το μόνιμα τσητωμένο πρόσωπο α λα Πενέλοπε που λέγαμε πιο πάνω, ξεχωρίζει στην προσπάθειά της να δώσει έναν κωμικό τόνο στην ηρωϊδα χωρίς να μας θυμίζει την κοπέλα της διπλανής πόρτας που υποδύθηκε στο «Κάτι τρέχει με τους Δίπλα» (α και επιτέλους συναντάει, έστω και για μερικά δευτερόλεπτα, τη Γεωργία Ζώη που σε όλο το «Δούρειο Ίππο» δεν κατόρθωσε, εύγε!) , η Λίνα Σακκά όπου και να παίξει είναι το ίδιο γλυκιά, η Ράνια Σχίζα πάλι το ίδιο bitch -γι’ αυτό την πήρανε εξάλλου-, ενώ η Μαρία Ζορμπά με αυτό το εντελώς απλανές και χαμένο βλέμμα που διατηρεί σε κάθε πλάνο, πείθει και με το παραπάνω ότι είναι μια νοικοκυρά σε απόγνωση.
Πρέπει να το παραδεχτούμε ότι θέλουμε δε θέλουμε, θα το δούμε για τις κυρίες. Άλλωστε η Δήμητρα Ματσούκα όντας πάνω στο μεταίχμιο της καριέρας της -τουτέστιν στροφή στην ποιότητα-, δε νομίζουμε να έκανε τόσο mega-λο λάθος στο πρώτο διασκευασμένο σενάριο που δηλώνει το «παρών» της ενώ μέχρι πρότινος ήταν ένα προϊόν που το έφτυνε επιδεικτικά. Η συνέχεια θα δείξει.

Share/Bookmark

Αναγνώστες

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ BLOGGER

Μανιφέστο του blogger

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Blog Information

Δημιουργός: MINUS TV Γράφει: to.telecontrol Έγραψαν και μπορεί να ξαναγράψουν: MINUS TV, tv_maniac, Τηλεφτυάρι, Νεκατωμένος, tv book, TV STAND, Firebolt, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης
Οι συγγραφείς του blog δεν συνδέονται άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο με τηλεοπτικούς σταθμούς ή άλλα ΜΜΕ.

CNC MINUS TV TOOLBAR (κατέβασέ το!)

Εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις νεότερες αναρτήσεις του blog CNC MINUS TV, τώρα έχετε τη δυνατότητα μέσω του toolbar του blog μας, φτάνει να πατήσετε εδώ και, αφού κατεβάσετε τη γραμμή εργαλειών του cncminustv, να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Το toolbar του blog περιλαμβάνει ακόμη μηχανή αναζήτησης για εξερεύνηση του διαδικτύου, πρόγραμμα αναπαραγωγής ραδιοφώνου για να ακούτε τη μουσική που θέλετε, παρέχει ακόμη πρόσβαση στο λογαριασμό e-mail σας και προειδοποίηση για νεότερη αλληλογραφία μέσω της λειτουργίας E-Mail Notifier κ.α