Η ΕΡΤ είναι εδώ

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

"Τα ρόδα της οργής" είναι η χαρά του τηλεθεατή!

Κανάλι:ΡΙΚ1
Προβολή: Σάββατο και Κυριακή στις 19.20 και σε επανάληψη κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15
Ταυτότητα σειράς:
Ο ΠΛΟΥΤΟΣ και Η ΦΤΩΧΕΙΑ. Ένας προδoμένος έρωτας και μια ανεκπλήρωτη αγάπη.Το ψέμα και η αλήθεια, το φως κα το σκοτάδι. Δύο κόσμοι εντελώς διαφορετικοί. Ο κόσμος του μεγαλογαιοκτήμονα Μακράντρεα και ο κόσμος της φτωχής κατατρεγμένης Ελεγκούς. Μια κοινή μοίρα τους φέρνει μαζί και αντιμέτωπους να κουβαλούν το βάρος του παρελθόντος. Τα ΡΟΔΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ, μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα στις αρχές του 20ου αιώνα.

Στην σειρά πρωταγωνιστούν: Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Αντρούλα Ηρακλέους, Λένια Σορόκου, Αντώνης Κατσαρής, Κρίστοφερ Γκρέκο, Έλενα Παυλίδου, Φρειδερίκη Μενελάου, Έλενα Δημητρίου, Ζωή Κυπριανού, Ελένη Καούλα, Γιάννης Κόκκινος, Διομήδης Κουφτερός, Νεοκλής Νεοκλέους, Σταυρινίδης Σπύρος, Βασίλης Μιχαήλ, Μελέκκης Ανδρέας, Ντίνος Λύρας, Χρύσανθος Χρυσάνθου, Ανδριανή Μαλένη κ.α.

Σκηνοθέτης: Κλείτος Κλείτου
Επιμέλεια Παραγωγής: Σόνια Δημητρίου
Σενάριο: Βάσω Πελεγκάρη
Επιμέλεια Σεναρίου: Κλείτος Κλείτου
Σκηνογράφος/Ενδυματολόγος: Λάκης Γενεθλής
Διευθυντής Παραγωγής:Κωστάκης Πιτσιλλίδης
Μοντάζ: Έλενα Ιωάννου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Πανίκος Δημητρίου
Κινηματογράφιση: Πανίκος Χρίστου
Διεύθυνση Φωτισμού: Αντώνης Κυπριανού
Ηχοληψία: Αντώνης Ιωάννου
Μακιγιάζ: Ειρήνη Κωνσταντίνου
Βοηθός Παραγωγής: Βίκυ Ευσταθίου

Η άποψή μας
Ο Κλείτος Κλείτου, μετά και από τις δύο επιτυχημένες σεζόν της σειράς «Γενιές της Σιωπής», εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο, χωρίς υπερβολή, στον "Κύπριο Κουτσομύτη" που έχει πάντα στο πλευρό του ένα σπουδαίο επιτελείο για άρτιο τεχνικό αποτέλεσμα που φέρνει την τηλεόραση ακόμη πιο κοντά στον κινηματογράφο -στην περίπτωση των «Ρόδων της οργής» η παραγωγή είναι ακόμη πιο οργανωμένη και έμπειρη σε όλα τα επίπεδα, από τη σκηνογραφία και τα κοστούμια μέχρι τη πρωτότυπη μουσική και το φωτισμό-, τους καλύτερους ηθοποιούς για μεγάλες ερμηνείες και ένα πολύ καλό σενάριο που επιμελείται η Βάσω Πελεγκάρη. Μυστικά, προδομένοι έρωτες, ανεπεκπλήρωτες αγάπες και οι συνέπειες της βαθιάς κοινωνικής ανισότητας της εποχής βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Και επειδή η κυπριακή τηλεόραση τον τελευταίο καιρό πειραματίζεται πάνω στις χολλυγουντιανές τεχνικές, η πρώτη σκηνή αποτελεί ένα flash forward το οποίο σταματά στην ατάκα της Κύνθιας Παυλίδου (Σαββού) «αδίκησά σε Αντρέα, αδίκησά σε» –για να οδηγηθούμε σε ανάδρομη αφήγηση των γεγονότων (flashback) που έλαβαν χώρα πριν ένα εικοσιτετράωρο και να επανελθουμε στην ιδια σκηνή προς το τελός του επεισοδίου, όπου η Σαββού αποκαλύπτει στην Χαριτού (Ελένη Καούλα) το μεγάλο της μυστικό – αν αυτό σας θύμισε μεξικάνικο, ξεχάστε το γιατί τα στόματα των ηθοποιών δε πάνε και έρχονται σαν μίκυ μάους-. Η μεγάλη γυναικεία των "Γενιών της Σιωπής" Σχολή δηλώνει παρούσα και σε αυτή τη δουλειά του σκηνοθέτη – είναι λες και οι γυναίκες των «Γενιών» αναστήθηκαν και οδηγήθηκαν σε νέα αποστολή- με την Λένια Σορόκου να ηγείται του καστ σε άλλον ένα ρόλο που έχει σημαδευτεί από τη σοφία των χρόνων που κουβαλεί, ενώ η Ανδρούλλα Ηρακλέους (Κυριακού) φαίνεται πως αντάλλαξε ρόλους με την Τσιερκέζενα, καθώς η πρώτη έχει γίνει εδώ η κακιά πεθερά, ενώ η Χαριτού είναι η «μητέρα Τερέζα». Ο Τσερκέζος πάλι (Ανδρέας Μελέκκης) έχει επωμιστεί τον ρόλο του «γρουσούζη» πλην συμπαθητικού τυπάκου, ενώ ο Νεοκλής Νεοκλέους (Μακράντεας) είναι γι άλλη μια φορά απολαυστικός. Η καλύτερη δραματική σειρά της κυπριακής τηλεόρασης έχει ξεκινήσει και μας έχει συνεπάρει, αλλά δυστυχώς το ΡΙΚ μας απογοητεύει με τον προγραμματισμό της. Και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική του ιδρύματος όταν με την προβολή των προγραμμάτων του alpha θέλει και γίνεται ανταγωνιστικό, ενώ τις δικές του παραγωγές δεν τις τοποθετεί σε μία ώρα που τους αξίζει! Κρίμα!


Συν
-το τραγούδι των τίτλων «Αχ τριανταφυλλιά μου» σε στίχους Πάμπου Κουζάλη και μουσική Κώστα Κακογιάννη που ερμηνεύει ο Νικόλας Μεταξάς
-η πολύ καλή σκηνοθεσία
-η σκηνογραφία και τα κουστούμια εποχής

Πλην
-τα νιουρίσματα των γάτων που ακούσαμε στο 2ο επεισόδιο και δε νομίζω να είναι σκηνοθετική άποψη...
-οι τίτλοι έναρξης που είναι παρόμοιοι με αυτών στις "ΓΕΝΙΕΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ"


Να το δω;
Η θέαση της σειράς φαντάζει σαν μικρή ιεροτελεστία: ησυχία, προσοχή, ο ήχος της τηλεόρασης στο φουλ και τα τηλέφωνα μπορείτε να τα αποσυνδέσετε. Αν δεν είστε προσηλωμένοι, θα κουραστείτε από την προσπάθεια να μπείτε στο νόημα και θα το αφήσετε. Αν όμως το δείτε στο pc σας θα το λατρέψετε. Προτείνουμε μάλιστα τη σελίδα www.cyprusmovies.net ή αυτήν του ΡΙΚ αλλά εδώ υπάρχουν μερικά προβληματάκια στη φόρτωσή της που καθιστούν την προσπάθεια ακατόρθωτη. Η καλύτερη φετινή κυπριακή δραματική σειρά είναι επιτέλους στην οθόνη μας και το μόνο που απαιτεί από μας είναι τη προσοχή μας. Δώστε την όλη!

Αξιολόγηση: 10/10

Share/Bookmark

Αναγνώστες

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ BLOGGER

Μανιφέστο του blogger

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Blog Information

Δημιουργός: MINUS TV Γράφει: to.telecontrol Έγραψαν και μπορεί να ξαναγράψουν: MINUS TV, tv_maniac, Τηλεφτυάρι, Νεκατωμένος, tv book, TV STAND, Firebolt, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης
Οι συγγραφείς του blog δεν συνδέονται άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο με τηλεοπτικούς σταθμούς ή άλλα ΜΜΕ.

CNC MINUS TV TOOLBAR (κατέβασέ το!)

Εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις νεότερες αναρτήσεις του blog CNC MINUS TV, τώρα έχετε τη δυνατότητα μέσω του toolbar του blog μας, φτάνει να πατήσετε εδώ και, αφού κατεβάσετε τη γραμμή εργαλειών του cncminustv, να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Το toolbar του blog περιλαμβάνει ακόμη μηχανή αναζήτησης για εξερεύνηση του διαδικτύου, πρόγραμμα αναπαραγωγής ραδιοφώνου για να ακούτε τη μουσική που θέλετε, παρέχει ακόμη πρόσβαση στο λογαριασμό e-mail σας και προειδοποίηση για νεότερη αλληλογραφία μέσω της λειτουργίας E-Mail Notifier κ.α