Η ΕΡΤ είναι εδώ

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

O ΤΣΙΑΚΚΑΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΝΕΑ: "ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΠΩΣ ΕΧΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΑΙΓΙΑ" ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ...ΚΥΠΡΙΑΣ ΠΕΘΕΡΑΣ!!!

Όταν είδαμε στη διαφήμιση πως το σημερινό τεύχος του κυπριακού DOWN TOWN θα φιλοξενούσε συνέντευξη του σεναριογράφου Γιώργου Τσιάκκα, τρέξαμε να το πάρουμε γιατί εκτός του ότι πρόκειται για την πρώτη συνέντευξή του μετά από το κόψιμο του «ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ», ξέρουμε πως πάντοτε ο γνωστός σενριογράφος έχει κάτι να πει που θα σχολιασθεί και δεν πέσαμε έξω. Στην πολύ καλή συνέντευξη που του πήρε ο δημοσιογράφος Πιερής Παναγή, ο κ.Τσιάκκας παραδέχεται ότι η «ΑΙΓΙΑ», η δυσκολία του θέματος των ναρκωτικών, η οικονομική κρίση, το cast ηθοποιών της σειράς που αυξήθηκε μετά την αναβολή της κωμικής σειράς που ετοίμαζε για λογαριασμό του καναλιού του, η έλευση του ALPHA στο SIGMA, αλλά και η έλλειψη ευαισθησίας από την κυπριακή κοινωνία είναι οι λόγοι που οδήγησαν στο πρόωρο τέλος της σειράς. Επίσης ο γνωστός σεναριογράφος αναφέρεται στο βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό αλλά και στο σενάριο που ετοιμάζει για την... «Κύπρια πεθερά»!

Πιο κάτω διαβάστε μερικά -τα πιο σημαντικά κατά τη γνώμη μας- αποσπάσματα από τη συνένευξη που θα συζητηθεί!


Γιατί το «Μόνο μια φορά» ολοκλήρωσε νωρίτερα τον κύκλο του;
Προφανώς λόγω κόστους. Τουλάχιστον αυτή ήταν η θέση του καναλιού.


Κάποιοι έκαναν λόγο για 17.000 ευρώ το επεισόδιο
Δε νομίζω να έφτασε σε τέτοιο ύψος και η αλήθεια είναι ότι δε ξέρω ακριβώς το κόστος της σειράς. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι απασχολούσε 30 ηθοποιούς και 17 τεχνικούς. Ήταν μια πλούσια παραγωγή, αλλά προφανώς η κρίση, τα προβλεπόμενα έσοδα του 2010 και η κάθοδος του ALPHA Ελλάδος συνέτειναν στο να πάρει το κανάλι την απόφαση που πήρε.

Θα περίμενε κανείς ότι το Σίγμα, το κανάλι στο οποίο δουλεύεις τόσα χρόνια, θα σε στήριζε και δε θα σε άφηνε εκτεθειμένο, μαζί με άλλα 47 άτομα.
Το περίμενα και εγώ. Το κανάλι λειτούργησε σαν επιχείρηση. Δεν πιστεύω όμως ότι πήρε την απόφαση ελαφρά τη καρδία. Τα έβαλαν κάτω, δεν έβγαιναν. Και όταν μου είπαν ότι τα χρήματα τελειώνουν, δεν μπορούσαν να φέρω άλλα επιχειρήματα, παρόλο που επέμενα ότι μπορούσαμε να γΈντοναυρίζουμε 4 επεισόδια και να δείχνουν 2 τη βδομάδα. Αν γινόταν αυτό, οι ηθοποιοί θα δούλευαν άλλους τρεις μήνες και η σειρά θα ολοκληρωνόταν κανονικά το καλοκαίρι.

Γιατί νομίζεις ότι η σειρά δεν...περπάτησε;
Σίγουρα, η «δυσκολία» του θέματος με το οποίο καταπιάστηκε και το γεγονός ότι έπαιζε απέναντι από την «ΑΙΓΙΑ Fuxia». Βέβαια απ’ την αρχή είχαμε πει ότι μπαίνω στα δύσκολα και βρίσκομαι απέναντι σε μία σειρά που είχε τεράστια δυναμική από τον προηγούμενο χρόνο. Δεν είχα την ψευδαίσθηση, πιστεύω ούτε κΈντονααι το κανάλι, ότι πάμε να «φάμε» την Αίγια. Πηγαίναμε να μειώσουμε τα ποσοστά της, όσο μπορούσαμε. Ο αρχικός μας στόχος για το «Μόνο μια φορά» ήταν το 25% και θα ήταν μεγάλη επιτυχία αν έφτανε το 28-30%. Ξέραμε κι εγώ και το κανάλι, πού πηγαίναμε. Επίσης το πολύ μεγάλο καστ έπαιξε αρνητικό ρόλο. Η στρατηγική μας αρχικά ήταν να κάνουμε δύο σειρές...

Είχε ακουστεί το περασμένο καλοκαίρι ότι θα κάνετε και μια σατιρική εκπομπή.
Σκεφτόμασταν να κάνουμε ή σατιρική εκπομπή ή κωμική σειρά. Αποφασίσαμε τελικά να έχουμε μια δραματική που θα έπαιζε απέναντι στην «ΑΙΓΙΑ FUXIA» και μία κωμική που θα πήγαινε άλλες μέρες, ενώ όταν και αν δυνάμωνε θα την βάζαμε απέναντι στην «ΑΙΓΙΑ». Τελικά δεν προχωρήσαμε με την κωμωδία πάλι για οικονομικούς λόγους. Με τους ηθποιούς όμως είχα μιλήσει, δεν έκλεισαν άλλες δουλειές και θεωρούσα ανήθικο να τους αφήσω ξεκρέμαστους. Έτσι από 18 που είχαμε κλείσει για το «Μόνο μια φορά» έγιναν 30 ανεβάζοντας το κόστος της σειράς. Στην πορεία υπήρξαν εισηγήσεις για μείωση των ηθοποιών αλλά δε το θεώρησα σωστό κάποιος που εργοδοτήθηκε το Σεπτέμβρη, το Νοέμβριο να βρεθεί χωρίς δουλειά. Αναγκαστικά στα 48 επεισόδια σταματήσαμε. Ήταν ένα σοκ να βρεθούν τόσοι άνθρωποι, τόσες οικογένειες, χωρίς δουλειά και ένιωσα υπεύθυνος.

Ήταν ένα χαστούκι φαντάζομαι όλο αυτό. Ένα πλήγμα στον εγωϊσμό σου.
Όλα αυτά τα χρόνια στην τηλεόραση έμαθα ότι δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος για κάτι που αρχίζεις και ότι αν αφήσεις τον εγωϊσμό σου να σε παρασύρει θα λειτουργήσεις λάθος. Έμαθα επίσης να λέω δόξα τω θεώ και στα καλά και στα κακά. Πρέπει να ξέρεις να διαχειρίζεσαι και τις νίκες σου και τις ήττες σου. Είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου γιατί και εγώ και οι συνεργάτες μου κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε και δώσαμε στον κόσμο μια άλλη επιλογή που πιστεύω είχε επίπεδο και ποιότητα. Η τηλεθέαση εξαρτάται από διάφορες συγκυρίες. Τι παίζει απέναντί σου, σε ποιά φάση βρίσκεται ο κόσμος. Μάλλον εκτίμησα λάθος την εποχή. Ο κόσμος, μέσα σε μια κρίση, σε διάφορα προβλήματα, πιθανόν να θέλει να δει κάτι πιο ανάλαφρο.

Μα αυτό φάνηκε απ’ τα ποσοστά που γράφει κάθε βδομάδα η «ΑΙΓΙΑ FUXIA».
Σίγουρα. Ο ρόλος του καλλιτέχνη όμως δεν είναι πάντα να κάνει τους τηλεθεατές να χαλαρώνουν μπροστά στην τηλεόραση και να περνούν ευχάριστα την ώρα τους αλλά και να προβληματίζει, να θυμίζει κάποια πράγματα. Είναι σπουδαίο να κάνεις τον άλλο να γελά, δεν το μειώνω καθόλου αυτό, άλλωστε το κάναμε και μεις για πολλα χρόνια και ελπίζω να καταφέρουμε να το ξανακάνουμε. Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά. Βρήκα ένα τείχος τεράστιο που αφορούσε την προκατάληψη του κόσμου για τα ναρκωτικά. Πίστευα ότι είμαστε πιο ευαίσθητοι σε αυτό το θέμα. Το πρόβλημα των ναρκωτικών υπάρχει δίπλα μας και αύριο μπορεί να βρεθεί στο σπίτι μας. Νιώθω ότι είμαστε μια κοινωνία που στουθοκαμηλίζουμε και διαγράφουμε ανθρώπους. Αν κάποιος παίρνει ναρκωτικά αμέσως λέμε «ας μην έπαιρνε» και τελειώνουμε εκεί. Ξέρεις ότι η τεράστια πλειοψηφία των νέων παιδιών έχει δοκιμάσει έστω και μια φορά ναρκωτικά; Δεν νιώθω ότι ο μεγαλύτερος μου ήταν η Αίγια. Τα παιδιά είναι συνάδελφοί μου, κάνουν καλά αυτό που κάνουν και με την ευκαιρία τους δίνω και συγχαρητήρια για την επιτυχία τους. Μεγάλο μου αντίπαλος ήταν το τεράστιο τείχος που χτίσαμε απέναντι στα παιδιά που κάνουν χρήση ναρκωτικών. Αν καταφέραμε, λοιπόν, να ανοίξουμε μία μικρή χαραμάδα σ’ αυτό το τείχος, είμαι περήφανος και το θεωρώ τη μεγαλύτερη επιτυχία που μπορούσαμε να έχουμε.


Αφού ήξερες πού πήγαινες και με ποιά ποσοστά τηλεθέασης θα βρισκόσουν αντιμέτωπος, γιατί δεν επέμενες να αλλάξει η ώρα προβολής;
Και ποιός θα έπαιζε απέναντί τους; Δε με φόβισαν ποτέ τα δύσκολα και οι προκλήσεις. Είχα πει στο κανάλι πριν αρχίσουμε ότι βάζω κάτω το κεφάλι μου, αλλά χρειάζεται υπομονή. Ίσως βιάστηκαν.
....
Και τα σχέδιά σου από τώρα και στο εξής ποιά είναι;
Θέλω να κάνω κωμωδία. Την κωμωδία που πρότεινα φέτος στο κανάλι.
....

Στην Αθήνα θα ήθελες να δουλέψεις;
Μου έγινε μια πρόταση να γράψω στις «Επτά θανάσιμες πεθερές», την Κύπρια Πεθερά. Είχε γίνει μια συζήτηση πέρσι, είπα αρχικά το ναι και είπαμε να το ξαναδούμε φέτος.

Έκλεισε το cast ή ακόμη;
Όχι. Ξέρω μόνο ότι θα γράψω τρία επεισόδια.Απ’ όσο ξέρεις όμως και στην Ελλάδα έχουν κοπεί όλα τα σίριαλ, ήρθαν οι φτηνές λύσεις με τα realities και ο μόνος που γράφει ελληνικό σίριαλ είναι ο Παπακαλιάτης. Τα άλλα όλα είναι διασκευές ξένων σειρών.

....
Η Χριστίνα είπε στην τελευταία συνέντευξή της στο DOWN TOWN ότι στα σχέδιά σου ήταν να γράψεις ένα βιβλίο. Ισχύει;
Ισχύει. Το γράφω σε συνεργασία με μία πολύ καλή μου φίλη. Είναι ένα βιβλίο που βασίζεται στην ιστορία του «Μίλα μου» και θα κυκλοφορήσει, αν όλα πάνε καλά, μετά από μερικούς μήνες.

Τι προσέξαμε εμείς;
-την πικρία του για τη βιασύνη του καναλιού του να σταματήσει τη σειρά
-τις συχνές αναφορές στην «ΑΙΓΙΑ» -που ίσως ήταν πιο πολλές και από τη δική του τη σειρά- και το ότι είναι αντιφατικό πιστεύουμε, για να μην πούμε και υποκριτικό, από τη μία να λες πως στοχεύεις να μειώσεις τα ποσοστά της «ΑΙΓΙΑΣ» και να σκέφτεσαι να τοποθετήσεις μία κωμική σειρά σε κάποια φάση απέναντι της, να μιλάς δηλαδή ως επαγγελματίας και από την άλλη να κατηγορείς την κοινωνία για έλλειψη ευαισθησίας στο θέμα των ναρκωτικών, χωρίς να εντοπίζεις ίσως κάποιες δικές σου αδυναμίες στο σενάριο που ήταν εξίσου σοβαρός λόγος για την αδιαφορία του...τηλεοπτικού κοινού και όχι της κοινωνίας!
- το ότι έφταιξαν όλα τα άλλα εκτός από το σενάριο, για το οποίο ούτε λέξη!
-τα συγχαρητήρια στους σεναριογράφους της «ΑΙΓΙΑΣ» -σωστός!-
-το σενάριο που γράφει για την «Κύπρια Πεθερά» όπου αποτέλεσε και την είδηση της εν λόγω συνέντευξης! Αυτό θέλουμε να το δούμε!!!

Share/Bookmark

Αναγνώστες

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ BLOGGER

Μανιφέστο του blogger

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Blog Information

Δημιουργός: MINUS TV Γράφει: to.telecontrol Έγραψαν και μπορεί να ξαναγράψουν: MINUS TV, tv_maniac, Τηλεφτυάρι, Νεκατωμένος, tv book, TV STAND, Firebolt, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης
Οι συγγραφείς του blog δεν συνδέονται άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο με τηλεοπτικούς σταθμούς ή άλλα ΜΜΕ.

CNC MINUS TV TOOLBAR (κατέβασέ το!)

Εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις νεότερες αναρτήσεις του blog CNC MINUS TV, τώρα έχετε τη δυνατότητα μέσω του toolbar του blog μας, φτάνει να πατήσετε εδώ και, αφού κατεβάσετε τη γραμμή εργαλειών του cncminustv, να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Το toolbar του blog περιλαμβάνει ακόμη μηχανή αναζήτησης για εξερεύνηση του διαδικτύου, πρόγραμμα αναπαραγωγής ραδιοφώνου για να ακούτε τη μουσική που θέλετε, παρέχει ακόμη πρόσβαση στο λογαριασμό e-mail σας και προειδοποίηση για νεότερη αλληλογραφία μέσω της λειτουργίας E-Mail Notifier κ.α