Η ΕΡΤ είναι εδώ

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Άλλη μια τηλεοπτική σεζόν έφτασε στο τέλος της, με τα καλά, τα κακά και τα μέτρια της!!! Πιο κάτω κάνω ένα γενικό σχολιασμό για τις Κυπριακές σειρές που είδαμε την τρέχουσα τηλεοπτική σεζόν.

1η ΑΙΓΙΑ ΦΟΥΞΙΑ
Αναμφισβήτητα ότι καλύτερο σε κωμική σειρά κυκλοφόρησε ever στην Κυπριακή τηλεόραση. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια, γράφτηκαν τόσα πολλά για την συγκεκριμένη σειρά, που ότι και να πω, θα είναι χιλιοειπωμένο!!! Απλά να πω πως ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στην Αίγια, μου ήταν παντελώς αδιάφοροι σε άλλες τηλεοπτικές τους εμφανίσεις και με κέρδισαν σε αυτήν, αυτό από μόνο του λέει πολλά!!! Ερμηνευτικά ξεχώρισα την Χριστιάνα Αρτεμίου και των Ηράκλη Γιωργαλλή, χωρίς όμως το υπόλοιπο cast να υστερεί!


2η ΜΙΛΑ ΜΟΥ
Ήταν ο νικητής της προηγούμενης τηλεοπτικής σεζόν! Με αυτή τη δυναμική, μπήκε και στην τρέχουσα σεζόν, κατάφερε να κρατήσει τα ψηλά νούμερα τηλεθέασης μέχρι το τέλος χάνοντας την μάχη στα σημεία (τέλος Νοεμβρίου και μετά) από την Αίγια! Προσεγμένο cast που σε αρκετές περιπτώσεις είδαμε εξαιρετικές ερμηνείες, δυνατό κείμενο, που στο τέλος μάλλον κούρασε, επιβεβαιώνοντας αυτούς που έλεγαν πως τέτοιου είδους σειρές δεν πρέπει να ξεπερνούν την μια τηλεοπτική σεζόν, ότι νούμερα και αν γράφουν!!! Εμηνευτικά μπορώ να πω ξεχώρισα την Ελλη Κυριακίδου και τον Κώστα Βήχα.


3η ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ
Ίσως η καλύτερη παραγωγή που έκανε το ΡΙΚ τα τελευταία χρόνια!!! Συνήθως η μεταφορά best seller βιβλίου στην τηλεόραση, κρύβει πολλούς κινδύνους, αν δεν το χειριστής σωστά, πράγμα που δεν έγινε εδώ. Προσεγμένη σκηνοθεσία και άριστες ερμηνείες από την αφρόκρεμα των ηθοποιών που έχει η Κύπρος!!! Δυσκολεύομαι να ξεχωρισω κάποιον ηθοποιό, ήταν όλοι εξερετικοί. Ισως λίγο περισσότερο η Σορόκου με την Μαρία Μιχαήλ.


4η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Η πιο αδικημένη σειρά της φετινής σεζόν τόσο γιατί ξεκίνησε μεσοστρατίς όσο και για το ότι πάλευε με το μεγαθήριο Αίγια!!! Αν ξεκινούσε από τον Οκτώβρη, είμαι 100% σίγουρος πως τα νούμερα της θα ήταν υψηλότερα!!! Είχε πάντα κατά την προσωπική μου γνώμη την καλύτερη σκηνοθεσία, φωτογραφία, μοντάζ, μουσική επιμέλεια κ.τ.λ από όλες τις σειρές!!! Το κείμενο αν και βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, κάποτε ήταν αργό, εντούτοις λόγο casting, δεν με κούραζε!!! Και εδώ θα πω το ίδιο πράγμα που είπα και για την Αίγια. Είδα ηθοποιούς που μου ήταν παντελώς αδιάφοροι σε άλλες τηλεοπτικές τους εμφανίσεις και με κέρδισαν. Εδώ ερμηνευικά τολμό να πω ξεχώρισαν τα 2 μικρά κοριτσάκια που κατά την άποψη μου ήταν ότι καλήτερο έχουμε δει σε αυτές τις ηλικίες στην Κυπριακή ΤV.


5η ΣΕ ΦΟΝΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

Αν, έπαιζε 2 φορές την βδομάδα, μία φορά την μέρα, θα είχε καλύτερη σκηνοθεσία, πιο προσεγμένες ερμηνείες και πιο σφικτό κείμενο!!! Και μόνο το γεγονός πως γράφεται από 4 άτομα, αυτό είναι ένα βήμα μπροστά για την σεναριακή δομή των Κυπριακών παραγωγών, γιατί στο εξωτερικό σχεδόν όλες οι σειρές τύπου Φόντου και όχι μόνο, γράφονται από ομάδα σεναριογράφων. Ερμηνευτικά ξεχωρίζει σαν την μούγια μες το γάλα, ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Σταύρος Λούρας, ο οποίος παίζει με τόση φυσικότητα και αλήθεια, που σε κάνει να πιστεύεις πως δεν ενσαρκώνει κάποιο ρόλο αλλά πως έτσι είναι στην πραγματική του ζωή!!!


6η ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ
Πραγματικά προβληματίστηκα αρκετά για αυτή την σειρά! Ξεκίνησε καλά και κάπου στην μέση άρχισε να χάνει το παιχνίδι! Την γνώμη μου για τις ξενόφερτες σειρές, την είπα σε προηγούμενο μου post, απλά αντιγράφω τους σημαντικούς λόγους κατά την άποψη μου αποτυχίας των ξενόφερτων formats: «Επίσης άλλοι σημαντικοί λόγοι αποτυχίας είναι και τα μη αληθοφανή για τα Κυπριακά δεδομένα σενάρια, η άστοχη μεταφορά του κειμένου από μη έμπειρο σεναριογράφο, λανθασμένη διανομή ρόλων και σχεδόν κανένα ίχνος Κυπριακής ταυτότητας και κουλτούρας.» Σε αυτή την παραγωγή ισχύει κατά γράμμα αυτό μου το σχόλιο! Εξαίρεση, το εξαιρετικό τραγούδι!!!


7η ΜΠΑΤΣΟ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ - 8η ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα που λέει και ο Σάκης!!! Λόγο της κόντρας που ξέσπασε στο Blog μας για τις δύο καινούργιες σειρές που ξεκίνησαν τέλος της σεζόν δεν θέλω να προχωρήσω σε λεπτομερή ανάλυση, για δύο λόγους, πρώτο γιατί δεν ολοκληρώθηκαν και δεύτερο ειπώθηκαν τόσα πολλά που ότι και να πω εγώ και σε αυτή την περίπτωση θα είναι χιλιοειπωμένο. Με εξαίρεση τον Σοφοκλέους, τον Μαρτά και την Μανδρή, όλα τα υπόλοιπα είναι κάτω του μετρίου, τόσο απλά!!!


9η Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ
Και σε αυτή την περίπτωση, ισχύει ότι και στην περίπτωση του «Για την αγάπη σου». Εντελώς εκτός πραγματικότητας κείμενο, ανούσιες ερμηνείες, μέτρια σκηνοθεσία και προπαντός λανθασμένο cast, γιατί δεν μπορεί να με πείσει σαν τηλεθεατή πως ο Σίμος Τσιάκας είναι γιος του Μάριου Δημητρίου όσο και αν του ασπρίσουν το μαλλί, στην Κύπρο ζούμε!!!


10η ΚΑΡΑΟΛΟΙ ΑΛΑ ΚΡΕΜ
Ομολογώ δημόσια πως είμαι φαν των καραόλων, όχι των τηλεοπτικών, αλλά των κοκκινιστών με κρεμμυδάκι!!! Αν και βασισμένο σε Κυπριακό format, σε αυτή την περίπτωση ισχύει ότι είπα για τις δύο ξενόφερτες σειρές του ΑΝΤ1!!! Μέτριο κείμενο, κάκιστες ερμηνείες και ήταν πραγματικά κρίμα γιατί είχε μέσα στο cast ηθοποιούς που άφησαν το στίγμα τους στην Κυπριακή τηλεόραση σε προηγούμενες σειρές που πρωταγωνιστούσαν. Στους «Καραόλους» μου έδιναν την εντύπωση πως πήγαιναν εκεί απλά για να κάνουν μια αγγαρεία!!! Όχι Σεφερλή, και τον Mr Bean να έφερναν, το ίδιο αποτέλεσμα θα είχε!!!


Ο πήχης ανέβηκε πάρα πολύ ψηλά!!! Θα μπορέσει η καινούργια τηλεοπτική σεζόν να ξεπεράσει σε ποιότητα την απερχόμενη; Θα τολμήσω να κάνω μια πρόβλεψη και να πω πως ΝΑΙ, το νερό μπήκε στο αυλάκι και μόνο μπροστά θα πηγαίνουμε (θα υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις). Πιστεύω ακράδαντα και το ξανά λέω, πως στην καινούργια σεζόν, λόγο ανταγωνισμού, δύσκολα θα βλέπουμε νούμερα και πρωτιές της τάξης του 40%-50% ίσως και ένα 25%-30% να δίνει πρωτιές!!!

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Share/Bookmark

Αναγνώστες

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ BLOGGER

Μανιφέστο του blogger

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Blog Information

Δημιουργός: MINUS TV Γράφει: to.telecontrol Έγραψαν και μπορεί να ξαναγράψουν: MINUS TV, tv_maniac, Τηλεφτυάρι, Νεκατωμένος, tv book, TV STAND, Firebolt, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης
Οι συγγραφείς του blog δεν συνδέονται άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο με τηλεοπτικούς σταθμούς ή άλλα ΜΜΕ.

CNC MINUS TV TOOLBAR (κατέβασέ το!)

Εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις νεότερες αναρτήσεις του blog CNC MINUS TV, τώρα έχετε τη δυνατότητα μέσω του toolbar του blog μας, φτάνει να πατήσετε εδώ και, αφού κατεβάσετε τη γραμμή εργαλειών του cncminustv, να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Το toolbar του blog περιλαμβάνει ακόμη μηχανή αναζήτησης για εξερεύνηση του διαδικτύου, πρόγραμμα αναπαραγωγής ραδιοφώνου για να ακούτε τη μουσική που θέλετε, παρέχει ακόμη πρόσβαση στο λογαριασμό e-mail σας και προειδοποίηση για νεότερη αλληλογραφία μέσω της λειτουργίας E-Mail Notifier κ.α