Η ΕΡΤ είναι εδώ

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

ΠΕΡΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ

Στην κυπριακή τηλεόραση και πιο συγκεκριμένα στις κυπριακές εκπομπές, ήταν αφιερωμένη η σημερινή εκπομπή της Ελίτας Μιχαηλίδου, η οποία έκανε πολύ καλά που, λίγο πριν μας αποχαιρετήσει για τις καλοκαιρινές διακοπές, επέλεξε ν’ ασχοληθεί με ένα θέμα με το οποίο ελάχιστες εκπομπές έχουν ασχοληθεί. Πράγματι η εκπομπή έκανε μια πολύ καλή προσπάθεια να καλύψει συνολικά το θέμα με αναφορά, έστω και ονομαστικά μέσα από κάποια βιντεάκια, στις εκπομπές όλων των κυπριακών καναλιών και σε όλες τις κατηγορίες, αν και ήταν φανερή η υποστήριξη των προγραμμάτων του SIGMA, –αν δεν παινέσεις το σπίτι σου...- (ενημερωτικές, πρωϊνές, απογευματινές, life style, ερευνητική δημοσιογραφία, δελτία ειδήσεων κ.λ.π) –αν και δεν ακούσαμε κάτι για τις δύο πολύ καλές πολιτιστικές εκπομπές του PLUS FINAL CUT και «Ημερολόγιο Καταστρώματος»-, με δημοσκόπηση που έκαναν ανάμεσα στον κόσμο σχετικά με τις εκπομπές που παρακολουθούν και τους παρουσιαστές που προτιμούν καθώς και με τις μίνι συνεντεύξεις που πήραν από κάποιους παρουσιαστές όπως η Αιμιλία Κενεβέζου, ο Λουκάς Φουρλάς, ο Χρύσανθος Τσουρούλλης, η Μέλανη Στέλιου που ήταν καλεσμένη και στο στούντιο, η Μαρίνα Φιλιππίδου και από τον Λώρη Λοϊζίδη που μίλησε για τη σατιρική εκπομπή «πατάτες αντιναχτές». Εξαιρετικές επίσης ήταν και κάποιες από τις παρεμβάσεις των τηλεθεατών, μερικοί από τους οποίους δεν αρκέστηκαν στα κολακευτικά σχόλια και στον ευφημισμό της παρουσιάστριας και της εκπομπή της, αλλά τα ‘έψαλλαν’ κανονικά στο SIGMA είτε για την επιλογή Ελληνίδας παρουσιάστριας στα καλλιστεία – σημ. Έμυ Λιβανίου-, είτε για τις πρωϊνές εκπομπές που κινούνται σε νωχελικούς ρυθμούς –μάλιστα κάποιος αναφέρθηκε σε κάποιους παρουσιαστές που προσπαθούν το πρωί να ξυπνήσουν πρώτα οι ίδιοι και μετά τους τηλεθεατές και εκεί θίχτηκε η Μέλανη, για τα ντοκιμαντέρ που είναι ανύπαρκτα κλ.π.

Ως εδώ καλά. Προσωπικά άλλο είναι αυτό που μας έκανε εντύπωση στη συγκεκριμένη εκπομπή· η Ελίτα ωραία προσπάθησε να δώσει ένα επίπεδο στην εκπομπή της, έλα όμως που οι τηλεκριτικοί δεν τη βοήθησαν; Γιατί; Διότι κάποιοι απο αυτούς επικαλέστηκαν διάφορα κωλύματα –βλ. δημοσιογράφοι του «Φ»- και δεν εμφανίστηκαν καθόλου στην εκπομπή, αυτοί πάλι που πήγαν ήταν πολύ λίγο διαβασμένοι γι’ αυτό και ακούσαμε σχόλια του τύπου «δεν πρέπει στα δελτία ειδήσεων ν’ αποτελεί πρώτη είδηση το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη, αλλά οι λωρίδες κυκλοφορίας για παράδειγμα!!!- αυτό δηλαδή που το κατηγορείς ότι δεν είναι καλό, αν το έκανες εσύ θα το κανες πολύ χειρότερο-, κάποιοι άλλοι ισχυρίστηκαν –βλ. Παναγιώτης Όθωνος- ότι καλύτερα να βάλεις δορυφορική αν δε σου αρέσει η κυπριακή τηλεόραση (!!!!!) και εκεί ευτυχώς διαφώνησε η Ελίτα, ότι ακόμη στην Κύπρο να φτιάξουμε το LOST και το PRISON BREAK -κάποια στιγμή σα να λέμε θα γίνει και αυτό-, κάποιες παρουσιάστριες δεν μπορούσαν να εμφανιστούν στην εκπομπή – βλ. Βίβιαν Κανάρη, Γαβριέλλα Χριστοδούλου του ΡΙΚ- γιατί δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν άδεια από το ΡΙΚ,- τέτοιες νοοτροπίες υπάρχουν ακόμη στα κανάλια μας -, η Μέλανη Στέλιου πάλι ζούσε στο δικό της κόσμο πιστεύοντας ότι κάνει την καλύτερη εκπομπή του κόσμου – μάλιστα όταν η συζήτηση πήγε στα «κουτσομπολίστικα» η γνωστή tv περσόνα εξέφρασε την αντίθεσή της, λέγοντας ότι δε θέλει τέτοιου είδους εκπομπές να γίνονται στην κυπριακή τηλεόραση, ξεχνώντας προφανώς ότι μισή ώρα καθημερινά από την εκπομπή της είναι αφιερωμένη στον μεγαλύτερο κουτσομπόλη της Κύπρου, Γιώργο Μιχαήλ, για να λέει τις περιπέτειές του με τους διασήμους (π.χ οι πρόσφατες εκπομπές τους για τις διακοπές του PETER ANDRE)–εκτός και αν υπάρχει «ποιοτικό» και «φτηνό» κουτσομπολιό για τη Μελενεγάκη-, οι τηλεκριτικοί με την Μέλανη παρούσα στον καναπέ, ήταν χειρότεροι και από το θέατρο που παίζουν οι τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι με τους πολιτικούς αφού όλη την ώρα την έδειχναν ως το «καλό παράδειγμα», ακόμα και τη στιγμή που η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από το πόσο αληθινοί είναι οι παρουσιαστές στο γυαλί και αν αυτό ο κόσμος το εισπράττει, είχε και εκεί την υποστήριξή τους (!) –ασχολίαστο!-, ενώ τέλος για κάποιους δημοσιογράφους–τηλεκριτικούς δε θα λέγαμε ότι η ευφράδεια είναι το καλύτερό τους – αν και οι ίδιοι απαιτούν από τους δημοσιογράφους της τηλεόρασης να διαθέτουν ευφράδεια λόγου- και ως εκ τούτου είδαμε πολλές φορές την Ελίτα να προσπαθεί με τη γνωστή της ευγένεια να βοηθήσει τους συνομιλητές της.

Εν ολίγοις αυτοί που θριάμβευσαν ήταν η ιδια η εκπομπή, η παρουσιάστρια και οι τηλεθεατές της. Όσο για τους τηλεκριτικούς; Περιορίστηκαν σε γενικόλογα σχόλια, μέχρι και σε κολακίες για τα τηλεοπτικά προγράμματα και για το επίπεδο που ανέβηκε, πετώντας το μπαλάκι ουσιαστικά στους τηλεθεατές που έκαναν πολύ πιο εύστοχες παρατηρήσεις -όπως ο τηλεθεατής που παρατήρησε ότι η εκπομπή που έκανε αίσθηση για φέτος και τάραξε τα νερά ήταν το ΕΧΕΙΣ ΜΕΣΟΝ του mega και συμφωνούμε μαζί του (μπράβο και στο σθένος της Ελίτας να συνομιλήσει έστω και από τηλεφώνου με τον Λουκά Φουρλά)- και δημιουργώντας μας μια εύλογη απορία· πόσο τελικά ηθικό και έντιμο είναι να «κρίνεις» τα τηλεοπτικά προγράμματα και τους δημοσιογράφους της τηλεόρασης από τη στιγμή που και εσύ είσαι μέρος όλης αυτής της ιστορίας και μάλιστα, όπως φάνηκε, όταν και συ έχεις τα δικά σου προβλήματα –για να το θέσω κάπως κομψά-; Σίγουρα η απάντηση δεν είναι «μη κρίνεις για να μη κριθείς», διότι εκείνο βρίσκει αλλού την εφαρμογή του, αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι ότι οι τηλεκριτικοί, αν θέλουν να τους παίρνουν στα σοβαρά, πρέπει να δουν με μεγαλύτερη σοβαρότητα τη δουλειά τους. Προς το παρόν όμως η «τηλεκριτική» στο νησί είναι μάλλον στα σπάργανα....

ΑΥΡΙΟ:
Η Ελίτα θα συνεχίσει τη συζήτηση για την κυπριακή τηλεόραση μιλώντας για τις σειρές που υπάρχουν στην κυπριακή τηλεόραση. Για να δούμε λοιπόν τί θ’ακούσουμε....

υ.γ.: για το «alive» ούτε λέξη; Ούτε για την τρισάθλια «η στιγμή της αλήθειας»;- ναι μεν δεν είναι κυπριακό, αλλά κανέναν δεν ενόχλησε η παρουσία του στην κυπριακή τηλεόραση;-

Share/Bookmark

Αναγνώστες

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ BLOGGER

Μανιφέστο του blogger

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Blog Information

Δημιουργός: MINUS TV Γράφει: to.telecontrol Έγραψαν και μπορεί να ξαναγράψουν: MINUS TV, tv_maniac, Τηλεφτυάρι, Νεκατωμένος, tv book, TV STAND, Firebolt, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης
Οι συγγραφείς του blog δεν συνδέονται άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο με τηλεοπτικούς σταθμούς ή άλλα ΜΜΕ.

CNC MINUS TV TOOLBAR (κατέβασέ το!)

Εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις νεότερες αναρτήσεις του blog CNC MINUS TV, τώρα έχετε τη δυνατότητα μέσω του toolbar του blog μας, φτάνει να πατήσετε εδώ και, αφού κατεβάσετε τη γραμμή εργαλειών του cncminustv, να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Το toolbar του blog περιλαμβάνει ακόμη μηχανή αναζήτησης για εξερεύνηση του διαδικτύου, πρόγραμμα αναπαραγωγής ραδιοφώνου για να ακούτε τη μουσική που θέλετε, παρέχει ακόμη πρόσβαση στο λογαριασμό e-mail σας και προειδοποίηση για νεότερη αλληλογραφία μέσω της λειτουργίας E-Mail Notifier κ.α