Η ΕΡΤ είναι εδώ

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Νιώσε με: Όταν ο Δημήτρης Τοκαρής βρήκε τον δάσκαλό του




 Η "σχολή Τοκαρή" βγάζει καλύτερους μαθητές από το δάσκαλο.

H  Έλενα Χριστοφόρου, πρώην μαθήτρια της σχολής Τοκαρή και νυν σεναριογράφος της νέας φιλόδοξης καθημερινής δραματικής σειράς του ΑΝΤ1 «Νιώσε με», στάθηκε πιο τυχερή από το δάσκαλό της, ώστε ευτύχησε να έχει στη σειρά της «τον πρωταγωνιστή του δασκάλου», Σταύρο Λούρα, καλές, παλιές καραβάνες του επαγγέλματος (Λένια Σορόκου, Ευτύχιος Πουλλαϊδης, Έρικα Μπεγέτη), κάποιους από τους πιο ταλαντάχους ηθοποιούς της νέας γενιάς (Πέννυ Φοινίρη -δική μου αγαπημένη, Άλλωστε την έχω και σε όλες τις φωτογραφίες! -, Αντρέας Τσέλεπος, Πάνος Μακρής, Ιωάννα Πολυνείκη), αλλά και καλή σκηνοθεσία διά χειρός Βάσου Βάσου και Θεοδόση Οικονομίδη. Οι δύο σκηνοθέτες ξέρουν καλά το αντικείμενό τους και το αποδεικνύουν αφού, με τις επιλεκτικές εστιάσεις της κάμερας και τα προσεγμένα στοιχεία που συνθέτουν τα σκηνικά τους στους φυσικούς χώρους που διαδραματίζεται η σειρά, δημιουργούν πλάνα με ατμόσφαιρα και καλλιτεχνική αισθητική. Με άλλα λόγια κάνουν το αυτονόητο. 

Εκτός όμως από τυχερή, η Έλενα Χριστοφόρου εφαρμόζοντας τις τεχνικές του δασκάλου και προχωρώντας και ένα βήμα πάρα πέρα, απέδειξε ότι είναι και καλή μαθήτρια. Έτσι εκτός από αυτά που έμαθε από το «δάσκαλο», δηλαδή από το ότι ένα σενάριο μίας καθημερινής σειράς χρειάζεται ένα κοινό χώρο συνάθροισης (εδώ το παραδοσιακό καφενείο του «δασκάλου Τοκαρή» είναι μία ουζερί ιδιοκτησίας του τουρκοκυπριακής καταγωγής Σταύρου Λούρα), ένα λαϊκό παιδί που στην περίπτωσή μας έχει και το επιπλέον ατού του αγριάνδρα (βλ. Χάρης Κκολός), που τον κάνει ακόμη πιο ελκυστικό στις γυναίκες, οικογένειες με συνηθισμένα, καθημερινά προβλήματα (όπως αυτά που αντιμετωπίζει η Εμμανουέλα Χαραλάμπους -welcome back- και ο Μιχάλης Σοφοκλέους με την αντιδραστική κόρη τους Σεμέλη (Αυγή Πούργουρα) και μία σχολική τάξη με μία δασκάλα (Μαρίνα Αργυρίδου), η οποία όμως δεν μας έδειξε να ξέρει και τόσο καλά το μάθημά της (δεν μιλάμε βέβαια για την ερμηνεία της ηθοποιού αλλά για τα υποτυπώδη μαθήματα που παραδίδει), ξανοίχτηκε και σε νέα «πιασάρικα» θέματα που πρώτη φορά θίγονται στην κυπριακή tv όπως αυτό της παρένθετης μητέρας που θα φέρει σε αντιπαράθεση δύο αδελφές, τη δασκάλα που λέγαμε, η οποία δεν μπορεί να κάνει παιδιά, και την τραγουδίστρια αδελφή της που, για την ώρα έχει στο μυαλό της μόνο την καριέρα η οποία ανοίγεται μπροστά της στην Αθήνα (Πώς άνοιξε τόσο η τύχη της σε μία εποχή που το ελληνικό τραγούδι εκπροσωπεί η Κατερίνα Στικούδη, ενώ κάμποσοι άλλοι γράφουν και εκτελούν τον αγγλικό στίχο, είναι άξιο απορίας... . Η ηθοποιός πάντως τα ψιλοκαταφέρνει στο αντικείμενο), στην πορεία όμως το μητρικό της ένστικτο θα βγει από το βαθύ του λήθαργο, όταν θα κυοφορήσει το παιδί της πρώτης. Πέρα όμως από οικογενειακές τραγωδίες, η σεναριογράφος τολμά να αντλήσει «υλικό» και από τις μεγάλες κυπριακές τραγωδίες, όπως αυτήν του αεροπορικού δυστυχήματος, οι οποίες αποτελούν και δίκοπο μαχαίρι με την έννοια ότι απαιτούν και μεγάλες ερμηνείες που δεν είδαμε, αλλά η φιλότιμη προσπάθεια του Γιώργου Μουσκοβία, αν μη τι άλλο, πρέπει να εκτιμηθεί (Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι ο ηθοποιός ξεκίνησε με το ρόλο του τρανσέξουαλ στο «Η ζωή είναι ωραία»).




Αναμφισβήτητα η πιο ενδιαφέρουσα καθημερινή σειρά της απογευματινής ζώνης, ακόμα και με τα λάθη της, όπως τα γλωσσικά που εντοπίσαμε στους τίτλους αρχής ή το άκουσμα ανώνυμων γνωμικών όπως το «Η ζωή είναι ένα βιβλίο, όποιος δεν έχει ταξιδέψει, έχει διαβάσει μόνο τη μία σελίδα». Εδώ η μαθήτρια φυσικά και θέλει μάλωμα· τουλάχιστον στη  νέα σειρά του «δασκάλου», αναφέρθηκαν στον Σαίξπηρ όταν από το πουθενά μας παρουσίασαν στην οθόνη το:«μίλα ψιθυριστά, αν μου μιλάς για αγάπη»!

Νιώστε το άφοβα!

Share/Bookmark

Αναγνώστες

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ BLOGGER

Μανιφέστο του blogger

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Blog Information

Δημιουργός: MINUS TV Γράφει: to.telecontrol Έγραψαν και μπορεί να ξαναγράψουν: MINUS TV, tv_maniac, Τηλεφτυάρι, Νεκατωμένος, tv book, TV STAND, Firebolt, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης
Οι συγγραφείς του blog δεν συνδέονται άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο με τηλεοπτικούς σταθμούς ή άλλα ΜΜΕ.

CNC MINUS TV TOOLBAR (κατέβασέ το!)

Εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις νεότερες αναρτήσεις του blog CNC MINUS TV, τώρα έχετε τη δυνατότητα μέσω του toolbar του blog μας, φτάνει να πατήσετε εδώ και, αφού κατεβάσετε τη γραμμή εργαλειών του cncminustv, να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Το toolbar του blog περιλαμβάνει ακόμη μηχανή αναζήτησης για εξερεύνηση του διαδικτύου, πρόγραμμα αναπαραγωγής ραδιοφώνου για να ακούτε τη μουσική που θέλετε, παρέχει ακόμη πρόσβαση στο λογαριασμό e-mail σας και προειδοποίηση για νεότερη αλληλογραφία μέσω της λειτουργίας E-Mail Notifier κ.α