Η ΕΡΤ είναι εδώ

Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

Εφτά ουρανοί και σύννεφα αλήτες: Ας ευχηθούμε το κυπριακό "Γαργάλημα Ψυχής" να μην πάει 7η χρονιά!


Εφτά ουρανοί και σύννεφα αλήτες

(ήθελα να το πω «Αλήτισσα Ψυχή» αλλά με πρόλαβε η Βίσση)
 
Εμείς το λέμε:
Γαργάλημα... Ψυχής:
Όταν ο Τοκαρής, «αγγίζει» τον Μανουσάκη, το μόνο που μπορεί να σου προκαλέσει είναι γαργαλητό
Το πιο φθηνό κυπριακό «σαπούνι» της αγοράς που θα απασχολεί τους τηλεθεατές για τέσσερα χρόνια το λιγότερο, εκτός κι αν το 7 του τίτλου, το δουν οι του SIGMA αλλιώς!

Οι σειρές του Δημήτρη Τοκαρή στο SIGMA είναι ό,τι οι παραστάσεις των Τηλεμάχου-Ξενοφώντος στο κυπριακό θέατρο· φτηνές και ερασιτεχνικές, θυμίζουν κάτι απο σχολείο, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν γιατί έχουν φανατικό, φαίνεται, κοινό, το οποίο όσο περισσότερο οι «κριτικοί» «φτήνουν» το πρόγραμμά του, τόσο περισσότερο εκείνο «κολλά» και «κολλά» γιατί η σειρά του είναι όπως αυτό. Πώς έλεγε το τραγούδι της σειράς «Τα μικροαστικά» του Γιώργο Τσιάκκα «είμαστε οικογένεια παραδοσιακή, αυτό που λένε όλοι τους τέλεια κυπριακή»; Αυτό κι ακόμα παραπάνω είναι οι σειρές του Τοκαρή. Και, κρατηθείτε, αυτό είναι το μόνο καλό τους.

 Η νέα καθημερινή δραματική -γι’ αυτό έχω τις αμφιβολίες μου - σειρά του SIGMA «7 ουρανοί και σύννεφα αλήτες» είναι το «Φόντο Κόκκινο» με καινούργιο τίτλο, τραγούδι (από τον Σταμάτη Κραουνάκη που επαναλαμβάνει τον τίτλο της σειράς μπας και χωνέψει τί έγραψε) και σενάριο, είναι το πιο φθηνό  «σαπούνι» που κυκλοφορεί στην τηλεαγορά και μάλλον εξαιτίας αυτού θα κρατάει σε κάποιους συντροφιά τέσσερα χρόνια το λιγότερο, εκτός κι αν το 7 περιέχει περισσότερους συμβολισμούς.

Κάτι που επίσης άλλαξε είναι το χρώμα του φόντου, από κόκκινο σε μπλέ. Το «Φόντο μπλε, εφτά ουρανοί και σύννεφα αλήτες» διαθέτει ό,τι όλες οι σειρές του σεναριογράφου: λαϊκά παιδιά, όπως τον Πανίκο Πιλάλη που υποδύεται έναν ταξιτζή, γραμμωμένους τύπους με τατουτάζ που, κατά διαβολική (!) σύμπτωση, είναι και γιοι παπά, λαϊκούς χώρους -τους οποίους αναπαριστούν σκηνικά που συναντά κανείς και σε σχολικές θεατρικές παραστάσεις, σε τηλεοπτική σειρά όμως σου προκαλούν βαρεμάρα και σε κάνουν να ψάχνεις το τηλεκοντρόλ-, όπως το καφενείο της μάνας του παπά Στέφανου (Όλγα Ποταμίτου) όπου συναθροίζονται οι ήρωες της σειράς για να αναλύουν τα προβλήματά τους (και για να μη σπαταλά χρήματα και χρόνο η παραγωγή σε εξωτερικά γυρίσματα), και το «θίασο του Τοκαρή», το ταλέντο του οποίου συναγωνίζεται εκείνο των ερασιτεχνών των «Οικογενειακών ιστοριών» του ALPHA. Πάρτε για παράδειγμα τον πρωταγωνιστή. Ο Σοφοκλής Κασκαούνιας έβαλε γαλάζια ράσα, άφησε τα ξανθιά του μούσια να μεγαλώσουν, ξέχασε όμως μία σημαντική λεπτομέρεια· να «φορέσει το ρόλο» του. Το αποτέλεσμα; Το κυπριακό «Άγγιγμα Ψυχής» ούτε καν μας αγγίζει, παρά μόνο μας γαργαλάει και κυρίως όταν βλέπουμε τον παπά να κάθεται όλη μέρα στο σπίτι και να ακούει τα εξ αμάξης από τα παιδιά-διαβόλια του δίνοντάς μας περισσότερο την εντύπωση του ανέργου παρά του παπά-οι εκκλησίες έχουν και εσωτερικό και μπορούν να το αξιοποιήσουν σε ένα εξωτερικό γύρισμα αν θέλουν!-.  Δεν λείπουν βέβαια και οι εξαιρέσεις όπως είναι ο νεοαφιχθείς Γιώργος Αναγιωτός- ελπίζουμε μόνο να μη μονιμοποιηθεί στο καστ του Τοκαρή και τον χάσουμε- και η «καλαμαρίνα» Παναγιώτα Βλαντή που, όπως είπε σε δηλώσεις της, της ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις από τον σεναριογράφο ώστε να δεχθεί το ρόλο και τελικά δέχθηκε εξαιτίας μάλλον των πιο σκληρών πιέσεων που της ασκούν κάθε τέλος του μήνα οι λογαριασμοί της και τα έξοδα που τρέχουν στην Αθήνα. Τι; Δεν είπαμε τίποτα για τη σκηνοθεσία; Για πράγματα που δεν βλέπουμε, δεν μιλούμε!

Μόνο για τους οπαδούς των σειρών του σεναριογράφου!

Share/Bookmark

Αναγνώστες

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ BLOGGER

Μανιφέστο του blogger

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Blog Information

Δημιουργός: MINUS TV Γράφει: to.telecontrol Έγραψαν και μπορεί να ξαναγράψουν: MINUS TV, tv_maniac, Τηλεφτυάρι, Νεκατωμένος, tv book, TV STAND, Firebolt, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης
Οι συγγραφείς του blog δεν συνδέονται άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο με τηλεοπτικούς σταθμούς ή άλλα ΜΜΕ.

CNC MINUS TV TOOLBAR (κατέβασέ το!)

Εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις νεότερες αναρτήσεις του blog CNC MINUS TV, τώρα έχετε τη δυνατότητα μέσω του toolbar του blog μας, φτάνει να πατήσετε εδώ και, αφού κατεβάσετε τη γραμμή εργαλειών του cncminustv, να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Το toolbar του blog περιλαμβάνει ακόμη μηχανή αναζήτησης για εξερεύνηση του διαδικτύου, πρόγραμμα αναπαραγωγής ραδιοφώνου για να ακούτε τη μουσική που θέλετε, παρέχει ακόμη πρόσβαση στο λογαριασμό e-mail σας και προειδοποίηση για νεότερη αλληλογραφία μέσω της λειτουργίας E-Mail Notifier κ.α