Η ΕΡΤ είναι εδώ

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

τι γίνεται στις "γενιές της σιωπής"

31 Ιανουαρίου- 1 Φεβρουαρίου: Η γέννηση της Κασσάντρας

Αυτήν την εβδομάδα στις Γενιές είχαμε όπως φαίνεται την αρχή της τρίτης «πράξης» της ιστορίας. Η γέννηση της Κασσάντρας αναφέρθηκε από τον Άρκο αρκετά επεισόδια πίσω σαν η γέννηση μιας «ιέρειας». Το τι σημαίνει τούτη η ιδιότητα της Κασσάντρας, πέρα που το οτι οι δυνάμεις της να «βλέπει» θα είναι ισχυρότερες που τζείνες των προηγούμενων γενιών έννεν ιδιαίτερα καθαρό. Έχουμε τρεις ενδείξεις γιατί τούτη η γεννιά θα είναι, που πλευράς της συνολικής πλοκής, η πιο σημαντική.

Πρώτα απ’ όλα, αν ο σκοπός του μάγου που είσιε βιάσει την γιαγιά Αναστασού χρόνια πριν την αρκή της ιστορίας ήταν να φέρει στον κόσμο μετά που αρκετές γενιές ένα άτομο με ισχυρές ψυχικές δυνάμεις τότε, σύμφωνα τζαι με τη σημασία που της διά ο Άρκος, η Κασσάντρα θα είναι η ολοκλήρωση τούτης της διαδικασίας. Η δεύτερη ένδειξη εν το περιβόητο κρυμμένο Ευαγγέλιο το οποίο κάπως προορίζεται για την Κασσάντρα- τι θα το κάμει τζαι τι θα αποκομίσει που τζείνο δεν το ξέρουμε. Ένας αναγνώστης του μπλογκ εθύμισε μας οτι σημαντικό ρόλο, τουλάχιστον στο βιβλίο, παίζει τζαι μια Βυζαντινή εικόνα η οποία μπορεί είτε να αντικαταστάθηκε που το Ευαγγέλιο για το σενάριο της σειράς είτε δεν έσιει ακόμα παίξει τον ρόλο της. Πρόκειται για την εικόνα της Παναγίας που οι χαρακτήρες της σειράς παν να προσκυνήσουν στο μοναστήρι όπου βρίσκοταν ο Φώτης, ο πραγματικός πατέρας της Αναστασίας; Αν θυμάστε, πριν πεθάνει ο Φώτης, ο Ηγούμενος του είσιε αναφέρει πως έθελε τζείνος να γινεί ο επόμενος φύλακας της πραγματικής εικόνας που βρίσκεται κρυμμένη στο μοναστήρι.

Η τρίτη ένδειξη ενόμιζα εν παραπάνω η ιδέα μου αλλά μετά την κουβέντα του γιατρού με τον Στρατή τζαι την Αναστασία μάλλον έσιει την σημασία της. Το όνομα της Κασσάντρας [του οποίου η επιλογή γίνεται σχεδόν «τυχαία»] μπορεί να θεωρηθεί συμβολικό: η κόρη του Πρίαμου είσιε πάρει που τον θεό Απόλλωνα την ικανότητα να βλέπει το μέλλον, όμως αφού τον απέρριψε ερωτικά την εκαταράστηκε έτσι ώστε κανένας να μεν την πιστεύκει. Εννά είναι τζαι τούτη η Κασσάντρα μάντισσα κακών την οποία κανένας δεν θα πιστεύκει; Βρισκούμαστε ήδη στην δεκαετία του ’50 τζαι ίσως η επιλογή του ονόματος να υποδυκνύει οτι ο κόσμος των Γενιών, μετά που άνοιξε τους ορίζοντες του για να συμπεριλάβει τους Εγγλέζους τζαι την ΕΟΚΑ ίσως ανοίξει ξαφνικά τζαι βίαια προς το τέλος. Επίσης επρόσεξα πως στην σκηνή της γέννας, η οποία εναλλάσσεται με την ενέδρα τζαι με την επιστροφή της Μαργαρίτας στο πατρικό της, ακούμε για πρώτη φορά ένα νέο μουσικό θέμα. Εν η μουσική της Κασσάντρας;

Μια τζαι μιλούμε για ΕΟΚΑ, μετά που κάμποσα επεισόδια σχεδίων τζαι σχεδιασμών ο Κωνσταντής παίρνει μέρος στην πρώτη του επιχείρηση η οποία όμως καταλήγει στο θάνατο του Λεωνίδα. Ο Κωνσταντής καταφέρνει να ξεφύει χάρη στην βοήθεια του Άρκου. Πάντως το συμβάν έδωκε μας την ευκαιρία να μάθουμε πως η Άννα ακόμα κάποτε «νιώθει» το μέλλον αν τζαι δεν μπορεί να το δει καθαρά όπως κάποτε.

Απορίες: Η Δέσποινα [Σοφία «μα εν επήρε καμιά σας που λλόου μου» Καλλή] γιατί μουρμουρά μόνη της στην καλύβα της πως ο Στρατής εν «καταϊσιεμμένος»; Μήπως θωρεί τζαι τζείνη το μέλλον; Μια που τες κόρες της αν δεν κάμω λάθος ξέρουμε πως κάποτε θωρεί. Ίσως το οτι έρκεται που θκυο οικογένειες με το χάρισμα να κάμει την Κασσάντρα να έσιει μεγαλύτερες «δυνάμεις»;
Πώς κολλά η ιστορία της Ζηνωνούς με τις υπόλοιπες; Τελικά όντως κάτι εν πάει καλά με τον γάμμο της Μαργαρίτας για τον οποίο εκαπαρτώνναν που το πρώτο σχεδόν επεισόδιο. Έσιει κάποια σχέση ο γαμπρός με τες παλιοδουλειές του Στρατή; Ο τρόπος που η επιστροφή της Μαργαρίτας προβάλλεται ταυτόχρονα με την γέννα τζαι την ενέδρα σημαίνει πως τα τρια γεγονότα συνδέουνται;

Τζαι μια απορία μου που ελύθηκε τούντην εφτομάδα: η Αναστασού ευτυχώς δεν εμαλάθκιανε που την γέννα όπως στερεότυπα συμβαίνει με τις έγκυες στην τηλεόραση. Για κατζία της Αναστασούς της εφτομάδας προτείνουμε την αντίδραση της όταν βλέπει το μωρό της: «Εν άσιημη τουτή! Θέλεις να πεις εν που εμένε που επήρε; Έτσι είμαι εγιώ;»
Share/Bookmark

Αναγνώστες

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ BLOGGER

Μανιφέστο του blogger

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Blog Information

Δημιουργός: MINUS TV Γράφει: to.telecontrol Έγραψαν και μπορεί να ξαναγράψουν: MINUS TV, tv_maniac, Τηλεφτυάρι, Νεκατωμένος, tv book, TV STAND, Firebolt, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης
Οι συγγραφείς του blog δεν συνδέονται άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο με τηλεοπτικούς σταθμούς ή άλλα ΜΜΕ.

CNC MINUS TV TOOLBAR (κατέβασέ το!)

Εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις νεότερες αναρτήσεις του blog CNC MINUS TV, τώρα έχετε τη δυνατότητα μέσω του toolbar του blog μας, φτάνει να πατήσετε εδώ και, αφού κατεβάσετε τη γραμμή εργαλειών του cncminustv, να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Το toolbar του blog περιλαμβάνει ακόμη μηχανή αναζήτησης για εξερεύνηση του διαδικτύου, πρόγραμμα αναπαραγωγής ραδιοφώνου για να ακούτε τη μουσική που θέλετε, παρέχει ακόμη πρόσβαση στο λογαριασμό e-mail σας και προειδοποίηση για νεότερη αλληλογραφία μέσω της λειτουργίας E-Mail Notifier κ.α