Η ΕΡΤ είναι εδώ

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011

Η "Πρεμιέρα" από την πρεμιέρα (δε) φαίνεται!

Στην "Πρεμιέρα"τα είδαμε όλα!

Από μια εξαιρετική σκηνοθεσία μέχρι κάκιστες ερμηνείες!
Η αυλαία των πρεμιέρων των νέων κυπριακών σειρών, έπεσε την Πέμπτη με τη δραματική σειρά εποχής του ΑΝΤ1 «Πρεμιέρα», η οποία αφηγείται τη λαμπερή ζωή μίας μεγάλης Κύπριας ηθοποιού, της Αθηνάς, που, όπως μας είπαν, δεν είναι η Έλλη Κυριακίδου, αλλά την συγκεκριμένη ηθοποιό την είδαμε να υποδύεται σε μεγάλη ηλικία την ηρωϊδα. Τυχαίο; Δε νομίζω!

Αν μιλήσουμε σκηνοθεσιακά και μόνο, τότε η «Πρεμιέρα» του Σπύρου Μιχαλόπουλου, ο οποίος πήρε μεταγραφή από το MEGA και τους «Γυμνούς Αγγέλους» του, είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει μέχρι στιγμής από τις νέες κυπριακές σειρές· ο Ελλαδίτης σκηνοθέτης, με τη βοήθεια βεβαίως των συνεργατών του και του τεχνολογικού εξοπλισμού που διαθέτει ο ΑΝΤ1, μπόρεσε να δείξει εδώ όλη την κλάση του ανακαλώντας την ρομαντική και νοσταλγική ατμόσφαιρα της εποχής στην οποία διαδραματίζεται η ιστορία και δημιουργώντας πλάνα μίας νουάρ αισθητικής και διάθεσης που παραπέμπουν προφανώς στη σκληρότητα της ζωής των ανθρώπων της δεκαετίας του ’50 που παλεύουν με τη φτώχεια για να επιβιώσουν.

Το σενάριο όμως, το οποίο φέρει την υπογραφή του Κωνσταντίνου Κουγιάλη, περιπλέκει τα πράγματα για τον θεατή, καθώς δεν ακολουθεί την παραδοσιακή ευθύγραμμη πορεία αφήγησης, αλλά επιλέγει να παρουσιάσει παράλληλα τρείς ηλικιακές φάσεις της ηρωϊδας: την παιδική της ηλικία, τη νιότη της και την θεατρική της πορεία καθώς και τις τελευταίες της στιγμές στο νοσοκομείο, στα τελευταία στάδια της ζωής της όπου αναπολεί την θεατρική της πορεία. Οι τρείς αυτές ηλικιακές στιγμές δημιουργούν τρία επίπεδα ιστορίας που εισχωρούν το ένα μέσα στο άλλο (ακόμα και μέσα στο ίδιο πλάνο!) και αρχίζουν να συνθέτουν το παζλ της ζωής της ηρωϊδας.

Όσον αφορά τις ερμηνείες, υπό τις σκηνοθετικές πάντα οδηγίες του Σπύρου Μιχαλόπουλου είδαμε πολύ καλές ερμηνείες, όπως αυτές του Χριστόφορου Χριστοφόρου και της Νάντιας Χαραλάμπους που υποδύονται τους γονείς της μικρής Αθηνάς, και ξεχωρίσαμε, όπως πάντα, (ποιάν άλλη;) την παρουσία της Μαργαρίτας Ζαχαρίου αλλά και την Πέννυ Φοινίρη (στο ρόλο της Σοφίας Βέμπτο), στα πρώτα της βήματα τόσο στην "Άμμο" όσο στην κυπριακή τηλεόραση. Φυσικά κάποιους άλλους θα μπορούσε ο σκηνοθέτης να τους προστατεύσει περισσότερο, όπως τον Σώτο Σταυράκη για παράδειγμα, τον οποίο είδαμε σε έναν ασυνάρτητο και ακατάσχετο μονόλογο (η σκηνή διήρκησε κάτι παραπάνω από πέντε λεπτά!!!!!) πάνω από τον τάφο του πατέρα του (πέρσι μονολογούσε πάνω από τον τάφο της γιαγιάς Ελένης, ο Σταυράκης πού θα πάει; Στους σταυρούς....lol!!) έκανε κραυγαλέα χρήση της νεοελληνικής που μόνο αβίαστο γέλιο προκαλούσε στον τηλεθεατή και αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε...
Βέβαια ελάχιστα έχουμε δει την πρωταγωνίστρια Κρίστυ Παπαδοπούλου, της οποίας το έργο δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο φέτος με έναν ρόλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της, ενώ ακόμη δεν έκανε την εμφάνισή του και το βαρύ πυροβολικό της σειράς που ακούει στο όνομα Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο οποίος από μόνος του μπορεί να τραβήξει τις γυναίκες τηλεθεάτριες σα μέλι ακόμη κι αν η σεναριακή «κηρύθρα» είναι άδεια, πράγμα που δεν ευχόμαστε βέβαια, διότι είναι κρίμα μία τόσο προσεγμένη σκηνοθεσία που ανεβάζει ακόμη πιο πάνω τον πήχη στις κυπριακές παραγωγές, να χαθεί είτε μέσα στην προσπάθεια του θεατή να ενώσει τα κομμάτια της ιστορίας είτε εξαιτίας μίας όχι και τόσο υποσχόμενης ιστορίας. Ο χρόνος θα το δείξει...

Share/Bookmark

Αναγνώστες

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ BLOGGER

Μανιφέστο του blogger

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Blog Information

Δημιουργός: MINUS TV Γράφει: to.telecontrol Έγραψαν και μπορεί να ξαναγράψουν: MINUS TV, tv_maniac, Τηλεφτυάρι, Νεκατωμένος, tv book, TV STAND, Firebolt, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης
Οι συγγραφείς του blog δεν συνδέονται άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο με τηλεοπτικούς σταθμούς ή άλλα ΜΜΕ.

CNC MINUS TV TOOLBAR (κατέβασέ το!)

Εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις νεότερες αναρτήσεις του blog CNC MINUS TV, τώρα έχετε τη δυνατότητα μέσω του toolbar του blog μας, φτάνει να πατήσετε εδώ και, αφού κατεβάσετε τη γραμμή εργαλειών του cncminustv, να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Το toolbar του blog περιλαμβάνει ακόμη μηχανή αναζήτησης για εξερεύνηση του διαδικτύου, πρόγραμμα αναπαραγωγής ραδιοφώνου για να ακούτε τη μουσική που θέλετε, παρέχει ακόμη πρόσβαση στο λογαριασμό e-mail σας και προειδοποίηση για νεότερη αλληλογραφία μέσω της λειτουργίας E-Mail Notifier κ.α