Η ΕΡΤ είναι εδώ

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Exploding the media myths [1]

Επειδή δεν θέλω να μου γεμίσει το blog με σχόλια των 1000 λέξεων η Michaella -Μέλλουσα Δημοσιογράφο, πρώην Blogger-, αναρτώ το κείμενο που μου έστειλε πριν μερικές μέρες (αν και μου το έταξε εδώ και βδομάδες, γιαυτό να μην παραπονιέται που δεν το έβαλα την ημέρα που μου το έστειλε). ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι κείμενο 1212 λέξεων. Μέχρι και η Word κόλλησε την πρώτη φορά που το άνοιξα.

Εντάξει αστειεύομαι. Michaella σε ευχαριστώ πάρα πολύ που εμπιστεύεσαι το CNC Minus TV για να γράφεις τα comment των 1000 λέξεων σου (το παραδέχομαι, θέλω να τα διαβάζω). Περιμένω και τα επόμενα.
-

Exploding the media myths [1]

Η Αντικειμενικότητα

Ήρθε η νέα καθηγήτρια στην τάξη της δημοσιογραφίας. Για τους φοιτητές είναι παράδεισος όταν ο καθηγητής εξασκεί το επάγγελμα παράλληλα με την ακαδημαϊκή του καριέρα, καθώς έτσι μαθαίνεις τα μικρά μυστικά και την ουσία, πέρα από τη θεωρεία. Καλή περίπτωση η νέα καθηγήτρια. Εργάζεται στην Guardian, μια εφημερίδα παγκοσμίου φήμης και φάνηκε να ξέρει πολλά. Προηγουμένως εργαζόταν στην Times. Τέλια φάση.

Ξεκίνησε το seminar ρωτώντας μας να της πούμε όλοι από ένα σκοπό ύπαρξης των δημοσιογράφων. Έγραφε τις λεξούλες που λέγαμε με την σειρά στον πίνακα και στο τέλος πρόσθεσε τις δικές τις, σε μερικά πραγματάκια που είχαμε αφήσει πίσω εμείς. Έγραψα στο σημειωματάριο:

  • To inform (να ενημερώνει)
  • To probe (να διερευνά)
  • To contact (να έρχεται σε επαφή)
  • To communicate messages (να περνά μηνύματα)
  • To address the truth (να ‘προσφωνεί’ την αλήθεια)
  • To record information (να καταγράφει πληροφορίες)
  • To contextualize information (να συγκροτεί πληροφορίες, να τις θέτει σε ευρύτερο πλαίσιο)
  • To analyse (να αναλύει)
  • To investigate (να ψάχνει)
  • To bring out points of view (να παρουσιάζει οπτικές γωνίες)
  • To assess contradicting information (να εκτιμά αντικρουόμενες πληροφορίες)
  • To make sense of history (να δημιουργεί αντίληψη της ιστορίας)
  • To educate (να εκπαιδεύει)
  • To entertain (να διασκεδάζει)

Ναι καλά προσέξατε, το να είναι αντικειμενικοί ή αμερόληπτοι, η πάγια και απόλυτη απαίτηση των Κυπρίων αναγνωστών, τηλεθεατών και αρκετών επισκεπτών αυτού του blog, δε διδάσκεται στα πανεπιστήμια του κόσμου ως σκοπός των εκκολαπτόμενων δημοσιογράφων. Μάλιστα, κατά την προσωπική μου άποψη, λειτουργεί αντίθετα με τους πραγματικούς σκοπούς ενός δημοσιογράφου, όπως τουλάχιστον τους έχω πρόσφατα διδαχθεί. Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να εκτιμήσει ποια πλευρά έχει δίκαιο χωρίς να πάρει το μέρος της; Πώς είναι δυνατόν να πει την αλήθεια, όταν δεν επιλέξει την πληροφορία εκείνη που βάσει της έρευνάς του είναι και η πιο αληθινή; Πώς είναι δυνατόν να αναλύει, χωρίς να επιστρατεύει τις προσωπικές του γνώσεις και απόψεις;

Μια από τις πιο συχνές προτροπές που εισπράττω είναι η ακόλουθη: «όταν με το καλό γίνεις δημοσιογράφος να είσαι αντικειμενική, όχι σαν τους άλλους». Συμβουλή καθαρά κυπριακή, την οποία ουδέποτε άκουσα να βγαίνει από τα χείλη κάποιου ξένου γνωστού μου ή υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις στο εξωτερικό. Ο λόγος που αποτελεί διακαή πόθο μόνο των Κύπριων γνωστών μου είναι πολύ απλός: μόνο στην Κύπρο έχουμε την απαίτηση από κάποιον λειτουργό του τύπου να μην έχει άποψη. Στην ουσία αντικειμενικός δημοσιογράφος είναι αυτός που παραθέτει όλα τα γεγονότα, ούτως ώστε ο αναγνώστής του να είναι σε θέση να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Το γεγονός πως δεν έχουν όλοι επαρκείς γνώσεις ή κριτική άποψη ώστε να διαμορφώσουν δική τους γνώμη, δεν αποτελεί λόγο ο συντάκτης να μην κάνει σωστά τη δουλειά του και να μην αναλύσει, να μην εκτιμήσει, να μην επιχειρήσει μια υπέρβαση. Άλλωστε, το να λάβεις το μέρος κάποιου ή να καθοδηγήσεις τη ροή της σκέψης του αναγνώστη προς την κατεύθυνση που θεωρείς εσύ σωστή, δε δείχνει έλλειψη αντικειμενικότητας αλλά πραγματική αντίληψη της περίστασης.

Ίσως το τηλεκοντρόλ να μπορούσε να μας διαφωτίσει περισσότερο σε αυτό τον τομέα, μιας και είναι το δικό της «χωράφι», αλλά εγώ νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να αποδώσει κάποιος τα γεγονότα χωρίς να βάλει τη δική του σφραγίδα σε αυτά, καθώς η γλώσσα, ιδιαιτέρως η δική μας, σε εξαναγκάζει να περιγράψεις, εκτός από το να καταγράψεις. Οι δημοσιογράφοι δεν κάνουν λίστες του στυλ 1) γάτα 2) πηδώ 3) τραπέζι 4) αρπάζω 5) ψάρι 6) πιάτο, αλλά προτάσεις του στυλ «η γάτα πήδηξε πάνω στο τραπέζι και άρπαξε το ψάρι από το πιάτο» και συνεπώς συνθέτουν τα γεγονότα με τον τρόπο τους κατά τη διαδικασία αυτή.

Το να παραθέτεις γεγονότα είναι πολύ εύκολο. Μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με τις εκθέσεις που γράφουν στο δημοτικό με τίτλο «τι έκανα εχτές», μόνο που γράφεις τι έκανε κάποιος άλλος εχτές. Αυτό μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε διαθέτει «πέννα» ή μπορεί να χειριστεί καλά τη γλώσσα. Γι’ αυτό δε διδάσκεται στο πανεπιστήμιο. Στο πρώτο μάθημα, στο πρώτο έτος, μας είπαν καθαρά «You are already writers, otherwise you would not be here», επειδή τους ήταν αδιανόητο ότι ήθελε να σπουδάσει κάποιος δημοσιογραφία, χωρίς να διαθέτει αυτή τη βασική ικανότητα. Στο πανεπιστήμιο προσπαθούν να σου δώσουν όλα τα εφόδια που μπορείς να αποκομίσεις από τη θεωρεία, ώστε να κάνεις αυτό που οι Κύπριοι θεωρούν έλλειψη αντικειμενικότητας: βασική ανάλυση των γεγονότων που παραθέτεις. Διδάσκεσαι σημειολογία, ώστε να αντιλαμβάνεσαι πλήρως τη δύναμη των μηνυμάτων που στέλνεις και τις μεθόδους που μπορούν να αξιοποιηθούν μέσα από τη γλώσσα. Διδάσκεσαι κοινωνική γλωσσολογία, για να καταλάβεις πόσο αντίκτυπο έχει η έκφραση σου στην κουλτούρα των αναγνωστών σου. Διδάσκεσαι δεοντολογία και ethics, ώστε να είσαι πάνω απ’ όλα σωστός. Διδάσκεσαι πτυχές της νομικής, των πολιτικών επιστημών, της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας και του marketing. Διδάσκεσαι πως να χειρίζεσαι ευαίσθητες πληροφορίες, πως να προστατεύεις τις πηγές σου, πως να σχεδιάζεις πολιτικές εκστρατείες. Διδάσκεσαι- όσο κι αν δεν θα σας αρέσει αυτό- προπαγάνδα! Γιατί όλα αυτά μαζί, και αναλόγως της περίπτωσης, είναι που συνθέτουν το κείμενό σου. Τα γεγονότα είναι μόνο η βάση του.

Συνεπώς, προσωπικά τουλάχιστον, θεωρώ αυτή την «εμμονή» που υπάρχει στην Κύπρο εντελώς άκυρη. Θα μπορούσα να πάω με την μόδα της εποχής και να πω «αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας και παραπονιέστε γιατί οι δημοσιογράφοι σας παρασύρουν, δε φταίμε εμείς», αλλά δε θα το κάνω. Γιατί πιστεύω ότι με την συνεχή επιμόρφωση και την ενασχόληση με τα κοινά, ο οποιοσδήποτε άνθρωπος είναι σε θέση να κρίνει, να επικρίνει και να κατακρίνει πράγματα. Απλά χρειάζεται κάποιον να ανακρίνει στη θέση του. Κι αν το να κάνω σωστά τη δουλειά μου, βάσει των ικανοτήτων που καλλιεργώ τώρα που μαθαίνω στο πανεπιστήμιο θεωρείται από κάποιους έλλειψη αντικειμενικότητας, είμαι έτοιμη να δηλώσω «ένοχη» για το «έγκλημα». Στα «σκέφτομαι και γράφω» ήμουν πολύ καλή στο δημοτικό. Τώρα διασταύρωσα την Ευρώπη για να μάθω να κάνω κάτι περισσότερο από αυτό και δεν σκοπεύω να ενδώσω σε παλινδρομήσεις, για χάρη κάποιων ανθρώπων που έχουν την απαίτηση να κάνω τη δική μου δουλειά, όπως εκείνοι νομίζουν καλύτερα. Πιστεύω το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στο επάγγελμα και διαθέτουν εκτός από ακαδημαϊκές γνώσεις και πλούσια εμπειρία.

Υστερόγραφο:

Έτσι για να προλάβω τους πυροβολισμούς... Δεν ισχυρίζομαι ότι γνωρίζω τα πάντα για τον χώρο των media. Αντιθέτως, παραδέχομαι ότι ξέρω πολύ λίγα, ιδιαίτερα σε σχέση με τους ανθρώπους που έφαγαν την ενημέρωση με το κουταλάκι. Όλα όσα έγραψα πιο πάνω είναι καθαρά προσωπικές μου απόψεις, όπως τις διαμόρφωσα από τη συνεχή μου έρευνα, τριβή και επαφή με το αντικείμενο, σε συνδυασμό με το λίγο που έχω δουλέψει. Τα παραθέτω εδώ, γιατί πιστεύω ότι αυτό είναι το καλύτερο κυπριακό media blog και γιατί θέλω να «μεταγγίσω» στους αναγνώστες τους δικούς μου προβληματισμούς και αντιδράσεις, σε κάποια θέματα που συνεχώς κάνουν την εμφάνισή τους όσο αφορά τον «κόσμο» στον οποίο δειλά δειλά προσπαθώ να εισβάλω και θα επανέλθω και μελλοντικά (εάν ο minus συνεχίσει να μου προσφέρει το βήμα). Επέλεξα ένα «ξένο» τίτλο, το “exploding the media myths” γιατί θεωρώ ότι αυτό ακριβώς κάνω: τινάζω στον αέρα κάποια πράγματα που θεωρώ μύθους, αλλά έχουν καταντήσει κατεστημένα. Ελπίζω να μην σας κούρασα. michaella

Quiz: με βάση όλα αυτά που έγραψα, ποιο νομίζετε ότι ήταν το δικό μου σημείο στον πίνακα, στο οποίο η καθηγήτρια ανταποκρίθηκε λέγοντας «oh! very well young lady! »; =)


Share/Bookmark

Αναγνώστες

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ BLOGGER

Μανιφέστο του blogger

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Blog Information

Δημιουργός: MINUS TV Γράφει: to.telecontrol Έγραψαν και μπορεί να ξαναγράψουν: MINUS TV, tv_maniac, Τηλεφτυάρι, Νεκατωμένος, tv book, TV STAND, Firebolt, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης
Οι συγγραφείς του blog δεν συνδέονται άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο με τηλεοπτικούς σταθμούς ή άλλα ΜΜΕ.

CNC MINUS TV TOOLBAR (κατέβασέ το!)

Εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις νεότερες αναρτήσεις του blog CNC MINUS TV, τώρα έχετε τη δυνατότητα μέσω του toolbar του blog μας, φτάνει να πατήσετε εδώ και, αφού κατεβάσετε τη γραμμή εργαλειών του cncminustv, να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Το toolbar του blog περιλαμβάνει ακόμη μηχανή αναζήτησης για εξερεύνηση του διαδικτύου, πρόγραμμα αναπαραγωγής ραδιοφώνου για να ακούτε τη μουσική που θέλετε, παρέχει ακόμη πρόσβαση στο λογαριασμό e-mail σας και προειδοποίηση για νεότερη αλληλογραφία μέσω της λειτουργίας E-Mail Notifier κ.α