Η ΕΡΤ είναι εδώ

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2007

μία απάντηση στο e-mail της φίλης Ιωάννας

Επειδή ασχολήθηκα και εγώ στο τελευταίο -put the telecontrol down - με τις τηλενουβέλες, όπως και σε προηγούμενα άρθρα μου, και καθώς νομίζω ότι έχω άποψη επί του θέματος, μπαίνω στον κόπο να πω κάποια πράγματα στην φίλη μας την Ιωάννα.

το γράμμα σου αγαπητή φίλη αποτυπώνει μία αλήθεια για τις συνήθειες -ωχ, ακούγομαι σαν Σταύρος Σταύρου του tv mania ή είναι η ιδέα μου;;, καμία σχέση όμως -, τουλάχιστον τις τηλεοπτικές, παιδιών ηλικίας από 6,7 μέχρι 14,15.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι τα παιδιά αυτών των ηλικιών έχουν 'εθιστεί' και μαζί με αυτά και οι γονείς τους -όπως ακούω καθημερινά - με τις νεανικές μουσικές σειρές, που αναφέρεις και εσύ στο e-mail σου, οι οποίες προέρχονται όλες από την Αργεντινή, και ίσως και με άλλες ρομαντικές τηλενουβέλες από το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Κολομβία και δεν ξέρω και γω από που αλλού.

Μάλιστα σε αυτόν τον εθισμό ΦΤΑΙΕΙ πιστεύω σε ένα μεγάλο βαθμό και η μεταγλώττιση των σειρών αυτών, η οποία προσελκύει τηλεθεατές πλέον πολύ μικρής ηλικίας, που αρχίζουν να τα παρακολουθούν σαν κινούμενα σχέδια και φτάνουν στην ηλικία του γυμνασίου και λυκείου, όπου πλέον δεν μπορούν να τα αποχωριστούν.

Μάλιστα το γεγονός ότι τα προγράμματα αυτά αρχίζουν να μεταδίδονται από το μεσημέρι και τελειώνουν κατά τις 7.30 είναι καταστροφικό, αφού αποσπά την προσοχή των παιδιών από τα μαθήματά τους ή από την ενασχόληση με άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα ο αθλητισμός.

Οι σειρές αυτές, κυρίως οι νεανικές, έχουν γίνει σαν μόδα μέσα στα σχολεία και ακούς τα παιδιά να σχολιάζουν μεταξύ τους για τη Φλωρισιέντα, για έναν Φέντε, για την Μία, τον Μανουέλ και δεν ξέρω και γω τι άλλο. Γενικά τα μωρά παρακολουθώντας αυτές τις σειρές ζουν στον κόσμο τους, που ως ένα σημείο αυτό, αν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό, ναι, καταντά ανησυχητικό και οι γονείς πρέπει να προσέχουν και όχι να κάθονται να τα παρακολουθούν μαζί τους, γιατί στο τέλος εθίζονται και αυτοί, όπως αποδεικνύεται.

Τώρα, όσον αφορά στο περιεχόμενο αυτών των προγραμμάτων, δεν υπάρχει τίποτα το μεπτό ή το κακό, δε θα πάθουν τίποτα με το να παρακολουθούν τις σειρές αυτές, εκτός, όπως έχω πει, από το αν δεν κάνουν τίποτε άλλο, με αποτέλεσμα να αποβλακωθούν.

Άρα, σε ένα μεγάλο βαθμό, φταίει ο προγραμματισμός που κάνουν τα κανάλια. Αν κάθε κανάλι, έδειχνε μία από αυτές τις σειρές, και όχι 5, κάθε χρόνο, δε θα είχαμε αυτό το πρόβλημα όπου σε όλες τις πρώτες θέσεις στην agb να φιγουράρουν οι σειρές αυτές.

Αλλά φυσικά, για να έλθω και στις μετρήσεις, αφού ανοίχθηκε το θέμα αυτό στο site, η έρευνα της agb δε μας λέει ότι αυτές τις σειρές παρακολουθούν παιδιά και ηλικιωμένοι καθώς και άνθρωποι που ζουν μόνοι τους και έχουν αυτά τα προγράμματα ως συντροφιά, που φαίνεται είναι και οι περισσότερο φανατικοί της τηλεόρασης και δεν τερματίζουν πρώτες 'οι γενιές' για παράδειγμα γιατί, τις βλέπουν ναι μεν πολλοί, που ανήκουν σε κάποιες άλλες ομάδες τηλεθεατών, αλλά που δεν είναι οι 'τακτικοί' τηλεθεατές, χωρίς αυτό να αποτελεί τον κανόνα -σίγουρα υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι, γιατί μία τόσο έξοχη σειρά σαν τις γενιές, να μην έρχεται πρώτη και να είναι πρώτο το 'μίλα μου'για παράδειγμα. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι οι τηλενουβέλες προβάλλονται καθημερινά, οπότε σίγουρα, ένα τουλάχιστον επεισόδιο της βδομάδας, θα μπει στις πρώτες θέσεις.

Και φυσικά τα αποτελέσματα της agb δεν είναι θέσφατα. Έχω ξαναπεί σε αυτό το site, ως επισκέπτης τότε, ότι η εκπομπή του alpha -κουτί της Πανδώρας- είχε αφιερώσει δύο εκπομπές της για την agb και εκεί είδαμε πράματα και θαύματα: πολλοί ξεχνούσαν και άφηναν την τηλεόραση ανοιχτή να παίζει μόνη της, δεν καθόριζαν πάνω στο μηχανάκι ποιός είναι αυτός που βλέπει τηλεόραση, η ίδια η εταιρεία επέλεγε άτομα που ήξερε περίπου τις τηλεοπτικές τους συνήθειες από πριν, άστε που στην Ελλάδα, υπήρχαν και άλλες εταιρείες μέτρησης, εκτός από την agb, που όπως αποκάλυψε η εκπομπή, δεν επιβίωσαν, επειδή πολύ απλώς, δεν τα 'κονομούσαν'- παντού παίζονται συμφέροντα-, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην Κύπρο, διότι δεν το γνωρίζω αυτό.

Και για να κλείσω το θέμα με τις τηλενουβέλες έχω να πω και δεν ντρέπομαι να πω ότι στο παρελθόν, τώρα είμαι 22, όταν λοιπόν ήμουν στο δημοτικό και το γυμνάσιο, έβλεπα κάποιες από αυτές τις σειρές, οι οποίες τότε είχαν υποτίτλους και οι οποίες, μπορεί να μην γράφτηκαν και από τους πιο έξυπνους ανθρώπους στον κόσμο,να είχαν όλες πανομοιότυπο σενάριο, αλλά είχαν απίστευτη αγωνία, εξαιρετικούς ηθοποιούς και φυσικά την ισπανική γλώσσα, την οποία από ηλικία που, σύμφωνα με τους γλωσσολόγους, μπορεί να μάθει κανείς ακόμη μητρική γλώσσα, είχα αρχίσει να μαθαίνω τη γλώσσα αυτή με την παρακολούθηση αυτών των σειρών και όπως εγώ και πολλοί άλλοι. Οι σειρές αυτές ήταν ένα σχολείο, ένα 'μούχτιν', για να το πω κυπριακά, φροντιστήριο ξένης γλώσσας, της δεύτερης που ομιλείται σε όλο τον κόσμο, ένα φροντηστήριο μέσα από το οποίο αγάπησα τον πολιτισμό της Ισπανίας, ώστε στο πανεπιστήμιο επέλεξα αυτή τη γλώσσα να την διδαχθώ και να μάθω τάχα τη γραμματική της. Αλλά πού;; Στην αρχή μου φαινόταν δύσκολο, αφού ασυνείδητα είχα μάθει -τότε- πολύ καλά τη γλώσσα, λες και ήταν η μητρική μου. Σίγουρα όμως όσο μεγαλώνει κανείς ωριμάζει και αλλάζει και -τηλεοπτικές -συνήθειες. Πλέον δεν βλέπω αυτές τις σειρές και σε αυτό έπαιξε ρόλο και η μεταγλώττισή τους, που άρχισε από το 2000 και στην Κύπρο, με την έλευση αυτών των σειρών κατευθείαν από την Ελλάδα. Αλλά και αυτό να μη γινόταν, ήταν αναπόφευκτο να σταματήσω να τις παρακολουθώ, αφού είχα αντιληφθεί την κοροϊδία με τα κοινότοπα σενάρια, εκτός βέβαια ελαχίστων εξαιρέσεων.

Και αυτοί που τάχα κάνουν πως δεν τις παρακολουθούν και πως εκνευρίζονται με τους άλλους που τις βλέπουν, ίσως να βλέπουν πολύ χειρότερα πράγματα στην τηλεόρασή τους. Και ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι συγκρίνουν τα αποτελέσματα της agb της Κύπρου με αυτά της Ελλάδας και ' κατακρίνουν' τους Κύπριους, που, με βάση την agb, δεν βλέπουμε τα ίδια πράγματα. Για να καταλάβω η agb της Ελλάδος είναι οκ, και η δική μας έχει πρόβλημα;;; Δηλαδή τότε που άρχισε στην Ελλάδα η 'Μαρία η Άσχημη' και όλα τα επεισόδια της βδομάδας φιγούραραν για βδομάδες στις πρώτες θέσεις είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που γίνεται με τις Λέτες και τις Βαλεντίνες - που παραδεχτείτε το επιτέλους, έχει κόσμο που τα βλέπει, το θέμα είναι ποιοί τα βλέπουν- στην Κύπρο;;; Γιατί δηλαδή το δικό μου επίπεδο ως τηλεθεατής να κρίνεται από τις πρώτες εκπομπές της agb Ελλάδος;;; Γιατί άραγε φιγουράρουν όλο ελληνικές σειρές και όχι τίποτε άλλο ;;;; Είναι σαν να βλέπουν και εκείνοι όλες τις κυπριακές σειρές, στη δική μας περίπτωση.
Προσωπικά δε με απασχολεί καμία agb και αυτό νομίζω φαίνεται και στο -put- όπου δεν ασχολήθηκα ούτε θα ασχοληθώ με αυτή την εταιρεία. Πάντα έβλεπα και βλέπω ότι μου έκανε κέφι, χωρίς να με κόφτει τί βλέπουν οι άλλοι και χωρίς καμιά εταιρεία να μου καθορίζει τις τάσεις της εποχής.Γι' αυτό όσο φέτος δεν έχει τίποτα καλύτερο η tv μου, θα συνεχίσω να παρακολουθώ τους 3 κύκλους του -lost- ξανά και ξανά και ας την agb να λέει τα δικά της.....

Ζητώ συγγνώμη αν σας κούρασα, αλλά ένιωθα ότι έπρεπε να τα πω.

υ.γ: Ρε παιδιά, θα πω αυτό που είπε και ο Καπουτζίδης στο τέλος του 'παραπέντε', ζήστε, βγείτε έξω, έξω και από το blog, γιατί η ζωή είναι μικρή ......
Share/Bookmark

Αναγνώστες

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ BLOGGER

Μανιφέστο του blogger

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Blog Information

Δημιουργός: MINUS TV Γράφει: to.telecontrol Έγραψαν και μπορεί να ξαναγράψουν: MINUS TV, tv_maniac, Τηλεφτυάρι, Νεκατωμένος, tv book, TV STAND, Firebolt, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης
Οι συγγραφείς του blog δεν συνδέονται άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο με τηλεοπτικούς σταθμούς ή άλλα ΜΜΕ.

CNC MINUS TV TOOLBAR (κατέβασέ το!)

Εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις νεότερες αναρτήσεις του blog CNC MINUS TV, τώρα έχετε τη δυνατότητα μέσω του toolbar του blog μας, φτάνει να πατήσετε εδώ και, αφού κατεβάσετε τη γραμμή εργαλειών του cncminustv, να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Το toolbar του blog περιλαμβάνει ακόμη μηχανή αναζήτησης για εξερεύνηση του διαδικτύου, πρόγραμμα αναπαραγωγής ραδιοφώνου για να ακούτε τη μουσική που θέλετε, παρέχει ακόμη πρόσβαση στο λογαριασμό e-mail σας και προειδοποίηση για νεότερη αλληλογραφία μέσω της λειτουργίας E-Mail Notifier κ.α