Η ΕΡΤ είναι εδώ

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

αίγια fuxia

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ:
Είδος:
κωμωδία
Υπόθεση: η σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα σατιρίζεται μέσα από δραματικές και κωμικές καταστάσεις, ιστορίες και γεγονότα που διαδραματίζονται στη ζωή χαρακτήρων που ζουν σε ένα χωριό της Κύπρου στις αρχές του 20ου αιώνα.
Παίζουν: Δώρα Κακουράτου, Η. Γιωργαλλής, Ε. Πουλλαϊδης, Μ. Μουστάκας, Λένια Σορόκου, Άννα Μονογιού, Λώρης Λοϊζίδης, Μαρίνος Χατζηβασιλείου, Χριστιάνα Αρτεμίου, Έλια Ιωαννίδου, Στέλιος Θεοχάρους, Χρίστος Γρηγοριάδης, Βαλεντίνα Σοφοκλέους, Μαριάννα Καυκαρίδου, Χριστόδουλος Μαρτάς και Λουκία Πρωτοπαπά.
Κανάλι: ΑΝΤ1
Προβολή: Δευτέρα, Τρίτη, 9.25

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η νέα κωμωδία των Λώρη Λοϊζίδη και Χριστιάνας Αρτεμίου παρουσιάζει τις συμπεριφορές και καταστάσεις της σύγχρονης κυπριακής πραγματικότητας με τον πιο κωμικό, ευφάνταστο και κάπως λογοτεχνικό τρόπο, διηγώντας μας δηλαδή ιστορίες και περιπέτειες που διαδραματίζονται σε ένα χωριό της Κύπρου – το Παλιοχώρι – πριν από εκατό χρόνια. Με άλλα λόγια το μοντέρνο στοιχείο και όλα όσα αφορούν στην καθημερινή ζωή των σύγχρονων Κυπρίων, αποτελούν μέρος της ζωής και των κατοίκων ενός χωριού της Κύπρου που ζουν στο 1908 και αυτό επιτυγχάνεται όχι μόνο με το αναχρονιστικό στοιχείο που αφθονεί στο σενάριο και το οποίο με διάφορες προσαρμογές του στα δεδομένα της εποχής προσφέρει αρκετές δόσεις γέλιου – η απαγόρευση της στάθμευσης για τα γαϊδούρια, οι ασφάλειες για τα ατυχήματα με τα γαϊδούρια, αναφορές σε ακριβή ώρα της ημέρας, στα κυπριακά τραγούδια κ.λ.π -, αλλα και με τις σημερινές συμπεριφορές που κουβαλούν οι χαρακτήρες, οι οποίες επιτρέπουν και σάτιρα της επικαιρότητας – ο ρουβάς στη γιουροβίζιον, η διαφθορά στο χώρο της εκκλησίας κ.α - [ είναι μάλλον αυτό που ήθελε να κάνει και ο Ρώμας με το 'Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο' και δε του βγήκε]. Έτσι οι ιστορίες των ηρώων μεταφέρονται στο παρόν και οι ίδιοι γίνονται και σύγχρονοι και επίκαιροι.
Το χωριό Φικάρδου, στο οποίο πραγματοποιούνται τα γυρίσματα, αποτελεί μια έξυπνη επιλογή, καθώς γίνεται τελικά ένα μεγάλο σκηνικό μέσα στο οποίο ο χρόνος καταργείται και οι ηθοποιοί μπορούν να ερμηνεύσουν κάθε είδος ρόλου, αλλά και ρόλους από οποιαδήποτε εποχή.
Από τους πιο όμορφους ρόλους είναι αυτός που κατέχει η Δώρα Κακουράτου, η πελλομαλλού, η οποία υποδύεται ένα θηλυκό Άινσταιν, έναν εφευρέτη που ανακαλύπτει το φραπέ και άλλα πολλά που αποτελούν μέρος της σύγχρονης εποχής, καθώς και αυτός του γκέι σχεδιαστή μόδας, ο οποίος έχει ως κατοικίδιο τη Λάσσυ, μια αίγια fuxia -που αποτελεί και τον έξυπνο τίτλο του έργου-. Αν και είναι αρκετά νωρίς για να μιλήσουμε για το χαρακτήρα του κάθε ηθοποιού, διότι το συγγραφικό δίδυμο αρέσκεται στο να εξελίσσει και να παρουσιάζει σιγά σιγά τις διάφορες πτυχές των χαρακτήρων τους, αλλά και για την ίδια την πλοκή της σειράς, η οποία υποψιάζομαι ότι θα μας εκπλήσσει συνεχώς, είναι ωραίο που αυτή τη φορά βλέπουμε τον Λώρη Λοϊζίδη να είναι ο γυναικοκατακτητής του χωριού, όπως είδαμε σε σκηνές με την Χριστιάνα Αρτεμίου και την Άννα Μονογιού, αν και ευχομάστε να μην μονοπωλήσει πάλι το ενδιαφέρον του η τελευταία.
Μας άρεσε το σήμα έναρξης με τις καρικατούρες των ηθοποιών - αν και περιμέναμε ένα ακόμη πιο δυνατό μουσικό κομμάτι στους τίτλους από την Ευρυδίκη και τον Δημήτρη Κοργιαλά -, τα κοστούμια των ηθοποιών που είναι καθαρά θεατρικά και δίνουν μια άλλη αισθητική στο τελικό αποτέλεσμα, η παρουσία και ερμηνεία της Λένιας Σορόκου, η μικρή Κίκα που μας εξέπληξε με τις υποκριτικές ικανότητές της στο ρόλο της σπιούνας του χωριού, οι διάλογοι που πολλές φορές έχουν τη μορφή ‘τσιατιστών’ καθώς και οι αναφορές στο προηγούμενο έργο του συγγραφικού διδύμου, που ήταν αρκετές στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς και πολύ επιτυχημένες.
Το σενάριο είναι αρκετά επιμελημένο, έτσι όπως μας έχουν συνηθίσει οι δύο σεναριογράφοι και το χιούμορ, που υπάρχει σε όλες σχεδόν τις σκηνές, πηγάζει με τους έξυπνους τρόπους που είδαμε στο ‘την πάτησα’. Στα συν της σειράς και το γεγονός ότι ενώ το καστ των ηθοποιών έρχεται σχεδόν όλο από την προηγούμενη και πολύ επιτυχημένη τηλεοπτική δουλειά των σεναριογράφων, εντούτοις οι ρόλοι τους δε θυμίζουν σε τίποτα τους προηγούμενους.

ΝΑ ΤΟ ΔΩ;
Καλά, τόση ώρα τι σου λαλώ; Το προτείνουμε χωρίς ενδοιασμούς. Η κυπριακή κωμωδία του φετινού χειμώνα είναι εδώ. Put the telecontrol down και απολαύστε σπαρταριστές ατάκες και ερμηνείες ηθοποιών που....θα μείνουν στην ιστορία.
Share/Bookmark

Αναγνώστες

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ BLOGGER

Μανιφέστο του blogger

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Blog Information

Δημιουργός: MINUS TV Γράφει: to.telecontrol Έγραψαν και μπορεί να ξαναγράψουν: MINUS TV, tv_maniac, Τηλεφτυάρι, Νεκατωμένος, tv book, TV STAND, Firebolt, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης
Οι συγγραφείς του blog δεν συνδέονται άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο με τηλεοπτικούς σταθμούς ή άλλα ΜΜΕ.

CNC MINUS TV TOOLBAR (κατέβασέ το!)

Εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις νεότερες αναρτήσεις του blog CNC MINUS TV, τώρα έχετε τη δυνατότητα μέσω του toolbar του blog μας, φτάνει να πατήσετε εδώ και, αφού κατεβάσετε τη γραμμή εργαλειών του cncminustv, να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Το toolbar του blog περιλαμβάνει ακόμη μηχανή αναζήτησης για εξερεύνηση του διαδικτύου, πρόγραμμα αναπαραγωγής ραδιοφώνου για να ακούτε τη μουσική που θέλετε, παρέχει ακόμη πρόσβαση στο λογαριασμό e-mail σας και προειδοποίηση για νεότερη αλληλογραφία μέσω της λειτουργίας E-Mail Notifier κ.α