Η ΕΡΤ είναι εδώ

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

'ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ'

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ:
Είδος:
καθημερινή, δραματική, αισθηματική σειρά, βασισμένη στη μεξικάνικη τηλενουβέλα ‘mi prima ciela’
Υπόθεση: αφορά στην ιστορία της Μαργαρίτας, μιας υιοθετημένης κοπέλας που η ασθένεια από την οποία πάσχει θα αποτελέσει αφορμή ώστε το μυστικό των θετών γονιών της να βγει στην επιφάνεια και να βρει η κοπέλα τους βιολογικούς της γονείς. Παράλληλα η σειρά παρακολουθεί και τις ιστορίες των δύο ξαδέλφων της Μαργαρίτας καθώς και της οικογένειάς της.
Κανάλι: ΑΝΤ1
Προβολή: Δευτέρα – Παρασκευή, 7.30

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ:
ο ΑΝΤ1 Κύπρου ρισκάρει φέτος κάνοντας σειρές – υπερπαραγωγές με διασκευασμένα μεξικάνικα σενάρια. Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε μια σχετική άνεση με το έτοιμο σενάριο και τις προκατασκευασμένες σκηνές και το μόνο που απομένει είναι να γυρίζουμε σκηνές που το πρωϊ ως τη νύχτα, ότι ο ρόλος του σεναριογράφου, του σκηνοθέτη και όλων όσων εργάζονται για την πραγματοποίηση μιας σειράς περιορίζεται αισθητά ή διαφοροποιείται, αφού όλα πρέπει να γίνουν όπως το πρότυπο. Με άλλα λόγια αν στο μεξικάνικο η πρωταγωνίστρια λιποθυμά μπροστά από το ψυγείο, στη δική σου εκδοχή πρέπει να λιποθυμήσει μπροστά από το ψυγείο ή άτε δίπλα που το πλυντήριο, αν στο μεξικάνικο ο πρωταγωνιστής κρέμεται από το παράθυρο στο δικό σου σενάριο πρέπει τουλάχιστον να έχει ανέβει στο μπαλκόνι και πάει λέγοντας.
Σημαίνει επίσης ότι, για να γίνει διανομή όλων των ρόλων της σειράς, χρειάζεται, τουλάχιστον στην περίπτωση της Κύπρου, να γίνει γενική......επιστράτευση ηθοποιών με αποτέλεσμα να βλέπουμε ηθοποιούς που τους είχαμε ξεχασμένους ή το χειρότερο να εμφανίζονται στα αντίπαλα κανάλια ηθοποιοί που έχουν αρχίσει να μυρίζουν ναφθαλίνη, όπως η Ανδρούλλα Αγαθαγγέλου ('καράολοι α λα κρεμ', sigma) ή ηθοποιοί που αποτελούν κάτι σαν ξένο μισθοφορικό στράτευμα (κάθοδος Ελλαδιτών ηθοποιών στο sigma). Σημαίνει ακόμη ότι ελλείψει ηθοποιών, ο Νεοκλής Νεοκλέους μπορεί να υποδύεται τον πατέρα του Φώτη Γεωργίδη, ότι η Μαριάννα Σάντη πρέπει να έχει τα μαλλιά της ‘πεπέ’ για να φέρνει σε δεκαοκτάχρονο και να ανοιγοκλείνει τα μάτια της για να παραπέμπει στην Μεξικάνα συνάδελφό της, ότι για να επιπλωθούν όλοι οι χώροι είναι απαραίτητη μια μεγάλη βόλτα στο ΙΚΕΑ, ότι ο μοναχισμός απαιτεί τον περισσότερο καιρό να είσαι δίπλα στις ανιψιές σου, συζητώντας τις προγαμιαίες τους περιπέτειες παρά εσώκλειστη και μακριά από τα εγκόσμια στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα και ότι η Γιώτα Κουφαλίδου επιτέλους βρήκε την ευκαιρία να βγάλει από μέσα της τη Ραμόνα Φίλιπ Τορναρίτη.
΄Οσο για το σενάριο, η υιοθεσία, το χαμένο παιδί που συναντάται με τους πραγματικούς του γονείς και οι ανίατες ασθένειες είναι η πιο αγαπητή θεματολογία στην μεξικάνικη τηλενουβέλα, η οποία πλέον δεν υπάρχει λόγος να μεταδίδεται στο νησί μας ούτε με υποτίτλους ούτε μεταγλωττισμένη από τη στιγμή που είμαστε σε θέση να φτιάξουμε το ίδιο προϊόν το ίδιο καλά, αν και κάποια πράγματα έπρεπε να προσεχτούν λίγο περισσότερο (π.χ το στοιχείο της μαγείας, η υπηρέτρια που εργάζεται στο σπίτι της Μαργαρίτας, σε σπίτι δηλαδή που ανήκει στη μεσαία κοινωνική τάξη και στην Κύπρο δεν είναι αυτά τα σπίτια που έχουν υπηρέτριες).
Το καλό της υπόθεσης από την άλλη είναι ότι τουλάχιστον το σενάριο διαθέτει καλή δομή, αρκετή ένταση και πολλές κορυφώσεις σε όλα τα επεισόδια – χαρακτηριστικό της τηλενουβέλας – και σε συνδυασμό με τις αρκετά καλές ερμηνείες από τους περισσότερους ηθοποιούς είναι ό,τι πρέπει για χαλαρές και ξεκούραστες καταστάσεις.
Και βέβαια όλη αυτή η διαδικασία της προσαρμογής ενός ξένου σεναρίου πλέον γίνεται απενεχοποιημένα από τη στιγμή που το ίδιο σκηνικό παρουσιάζεται και στην Ελλάδα, με το mega να έχει μέχρι στιγμής τα περισσότερα διασκευασμένα σενάρια στο πρόγραμμα της φετινής τηλεοπτικής σεζόν (‘ευτυχισμένοι μαζί’, ‘μια στιγμή δύο ζωές’, ‘λατρεμένοι μου γείτονες’, ‘η πολυκατοικία’, ‘ο λάκης ο γλυκούλης’) και τον ΑΝΤ1 Ελλάδος να μπαίνει επίσης στο χορό με την καθημερινή σειρά ‘Λόλα’. O ANT1 Κύπρου όμως όχι μόνο πόνταρε στην προσαρμογή μεξικάνικης συνταγής, αλλά έξυπνα επέλεξε το προϊόν να είναι παρόμοιο με αυτό του αντίπαλου καναλιού, δηλαδή όμοιο του ‘μίλα μου’ (οι μοναχές, η λευχαιμία, το τρίο των αδελφών και των ξαδέλφων, οι υπηρέτριες, η άγνοια γύρω από το θέμα του πραγματικού γονιού, η νεαρή που μένει έγκυος και παίρνει τη συμβουλή της γερόντισσας κ.λ.π) γεγονός που μας κάνει να παραδεχτούμε ότι ο Τσιάκκας είναι πρωτοπόρος όσον αφορά στην υιοθέτηση της μεξικάνικης συνταγής και στην προσαρμογή της στα κυπριακά δεδομένα, τα οποία βέβαια συνδυάζονται και με τις μεθόδους και τις τακτικές του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.
Να το δώ;
αν για οποιοδήποτε λόγο χάσατε το ‘μίλα μου’ ή απλώς δε το παρακολουθείτε, αν είστε ο τύπος που είναι συνεπής στο καθημερινό τηλεοπτικό ραντεβού, αν ίσως δε χάνετε μεξικάνικο για μεξικάνικο ή έχετε διάθεση να παρακολουθήσετε κάτι χαλαρό για να ξεκουραστείτε από τη δουλειά, μπορείτε να εγκληματιστείτε πολύ εύκολα και γρήγορα με το ‘για την αγάπη σου’.

Share/Bookmark

Αναγνώστες

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ BLOGGER

Μανιφέστο του blogger

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Blog Information

Δημιουργός: MINUS TV Γράφει: to.telecontrol Έγραψαν και μπορεί να ξαναγράψουν: MINUS TV, tv_maniac, Τηλεφτυάρι, Νεκατωμένος, tv book, TV STAND, Firebolt, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης
Οι συγγραφείς του blog δεν συνδέονται άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο με τηλεοπτικούς σταθμούς ή άλλα ΜΜΕ.

CNC MINUS TV TOOLBAR (κατέβασέ το!)

Εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις νεότερες αναρτήσεις του blog CNC MINUS TV, τώρα έχετε τη δυνατότητα μέσω του toolbar του blog μας, φτάνει να πατήσετε εδώ και, αφού κατεβάσετε τη γραμμή εργαλειών του cncminustv, να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Το toolbar του blog περιλαμβάνει ακόμη μηχανή αναζήτησης για εξερεύνηση του διαδικτύου, πρόγραμμα αναπαραγωγής ραδιοφώνου για να ακούτε τη μουσική που θέλετε, παρέχει ακόμη πρόσβαση στο λογαριασμό e-mail σας και προειδοποίηση για νεότερη αλληλογραφία μέσω της λειτουργίας E-Mail Notifier κ.α