Το «κάτι ψήνεται α λα κυπριακά» κρύωσε και δεν...βλέπεται!
ΑΠΟ ΡΙΑΛΙΤΙ...ΦΤΗΝΙΑΡΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ!
Δύσκολη επομένως η σύγκριση για το δικό μας Χρήστο Γρηγοριάδη, αλλά δεν μπορούμε να την αποφύγουμε: σίγουρα μας έλειψε η παιχνιδιάρικη φωνή του Ελλαδίτη αφηγητή στο ριάλιτι μαγειρικής του ALPHA, σε αντίθεση με την αφήγηση του Κύπριου ηθοποιού, η οποία κινείται σε ένα πιο αυστηρό, ντοκιμαντερίστικο ύφος που δε σε προδιαθέτει καθόλου για το ψυχαγωγικό του πράγματος (το εξαφάνισαν οι παίκτες και οι σκηνοθέτες), ενώ το χιούμορ των κειμένων εξαντλείται εκεί που αρχίζει το ανυπόστατο του σχολίου (π.χ. λες και ο Κολόμβος να έκανε το ίδιο «ααα!» όταν ανακάλυψε την Αμερική; Οι τηλεθεατές τι πρέπει να κάνουν που ο εκφωνητής εξαφάνισε τον Αμέρικο Βεσπούκι;). Τι όμως να σχολιάσει κανείς, όταν οι διαγωνιζόμενοι θέλοντας να φανούν τέλειοι και ευγενικοί, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο σαρκασμού;
Αν και οι μονταζιέρες του ΡΙΚ πρώτη φορά στα τόσα χρόνια του ιδρύματος θα γνώρισαν τόση πολλή δουλειά, πρέπει να δουλέψουν κι άλλο ή να προμηθευτούν οι ΡΙΚάδες με καινούργιες γιατί το πρόγραμμα κινείται σε αργούς, νωχελικούς ρυθμούς, στους ίδιους που μαγειρεύουν και οι παίκτες (δε βλέπουν τους Ελλαδίτες που είναι πάντα στην τσήτα;), οι οποίοι μέχρι να σερβίρουν το φαγητό, θα τους έχει κρυώσει και δε θα τρώγεται!
Προσέξαμε ακόμη ότι οι ΡΙΚάδες επέλεξαν να μην αναγράφουν την ηλικία των διαγωνιζομένων. Συμφωνούμε ότι μαγειρική κάνουν και όχι καλλιστεία, αλλά και σε αυτή την περίπτωση η ηλικία χρειάζεται για να μπορούν οι τηλεθεατές να υποθέσουν, με βάση την ηλικία, την εμπειρία του παίκτη και το βαθμό επιτυχίας του στο παιχνίδι.
Σε γενικές γραμμές το ΡΙΚ με το «Κάτι ψήνεται α λα κυπριακά» κατάφερε να πρωτοτυπήσει και πάλι, αφού είναι το μόνο ίσως που βρήκε τον τρόπο να μετατρέψει ένα ξένο φόρματ με ριάλιτι στοιχεία σε φτηνιάρικο ντοκιμαντέρ (η Τόνια Μπάξτον κάνει καλύτερη δουλειά που "γράφει" εκπομπές ενώ βρίσκεται σε διακοπές στο νησί μας...) που το προβάλλει με κάκιστο ήχο (έχουν πολύ δρόμο να καλύψουν μέχρι να βρουν τον ήχο μέσα από τα σπίτια!) και σε μια κάκιστη χρονική στιγμή, καθώς μέχρι το ΡΙΚ να μας σερβίρει την κυπριακή έκδοση, «κρύωσε» το δικό μας ενδιαφέρον για τη μαγειρική και για το συγκεκριμένο φόρματ από το οποίο πλέον χορτάσαμε!
Και από τη στιγμή που και οι παίκτες της πρώτης εβδομάδας απέρριψαν την κυπριακή κουζίνα -έστω και σε παραλλαγή-, ο κύπριος τηλεθεατής δεν έχει κανέναν πρόσθετο λόγο να παρακολουθήσει το παιχνίδι απλώς και μόνο επειδή μαγειρεύουν Κύπριοι! Διότι ο Κύπριος θέλει και το sushi του, αλλά χωρίς "σούβλα" (τουτέστιν κυπριακό ριάλιτι στοιχείο είτε στο φαγητό είτε στη συμπεριφορά των παικτών), το πράγμα δε λέει τίποτα! Ρωτήστε αν θέλετε και τον Χρήστο με τη Στέλλα στο MEGA... ή και την Ελίτα που επενδύει πολλά στην κυπριακή παραδοσιακή κουζίνα!
Με λίγα λόγια, στον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό, όταν θα ψάχνουμε να βρούμε πού τα έφαγε τα χρήματά του το ΡΙΚ, τουλάχιστον θα ξέρουμε... Και όχι μόνο το πού, αλλά και το πώς!