Η ΕΡΤ είναι εδώ

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

Στου κουφού "την άκρη", οι διάλογοι πάνε στράφι!

Με υποτίτλους μεταδίδει το κρατικό κανάλι την κυπριακή δραματική σειρά «ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ» στην πρώτη επανάληψή της, κίνηση που θα μπορούσαμε και να επικροτήσουμε, εάν η όλη προσπάθεια δεν κατέληγε στο να είναι απλώς...κωμικοτραγική!


Διότι μπορεί αυτό που είχαν κατά νου οι Ρικάδες με τον υποτιτλισμό, ήταν να δώσουν την ευκαιρία σε άτομα με κώφωση ή βαρηκοΐα να παρακολουθήσουν τη σειρά -όπως τους προτρέπει να κάνουν η Ευρωπαϊκή ένωση-, ωστόσο οι διάλογοι που συνοδεύουν την προβολή της σειράς, δεν έχουν καμία σχέση με τους υποτιτλισμούς που γίνονται για κωφούς, οι οποίοι συνοδεύονται συνήθως με κάποια διευκρινιστικά στοιχεία σε παρενθέσεις (ονόματα των χαρακτήρων που μιλούν όταν αυτά δεν φαίνονται, αναφορά στην ύπαρξη μουσικής ή άλλων ήχων που έχουν σημασία για την κατανόηση της σκηνής, διευκρινίσεις σχετικά με τον τόνο και την ένταση της φωνής του ηθοποιού κ.λπ. ) και φυσικά καταγράφουν ό,τι ακριβώς ακούγεται, γι’ αυτό και εάν ένα πρόσωπο μιλάει σε άλλη γλώσσα, το στοιχείο αυτό επίσης πρέπει να δηλωθεί.

Στην περίπτωση μας όμως τα άτομα στα οποία απευθύνονται οι υπότιτλοι αυτοί διαβάζουν διαλόγους που ουδέποτε ακούστηκαν στην πραγματικότητα από το στόμα των ηθοποιών αφού αυτοί μιλούν στην κυπριακή διάλεκτο, ενώ οι διάλογοι που διαβάζουν είναι ένα υβρίδιο μεταξύ κυπριακής διαλέκτου και της νεοελληνικής γλώσσας και μοιάζουν να απευθύνονται πιο πολύ σε Ελλαδίτες που ενδιαφέρονται για εντατικά μαθήματα της διαλέκτου μας παρά σε άτομα με κώφωση!Share/Bookmark

Αναγνώστες

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ BLOGGER

Μανιφέστο του blogger

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Blog Information

Δημιουργός: MINUS TV Γράφει: to.telecontrol Έγραψαν και μπορεί να ξαναγράψουν: MINUS TV, tv_maniac, Τηλεφτυάρι, Νεκατωμένος, tv book, TV STAND, Firebolt, Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης
Οι συγγραφείς του blog δεν συνδέονται άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο με τηλεοπτικούς σταθμούς ή άλλα ΜΜΕ.

CNC MINUS TV TOOLBAR (κατέβασέ το!)

Εάν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις νεότερες αναρτήσεις του blog CNC MINUS TV, τώρα έχετε τη δυνατότητα μέσω του toolbar του blog μας, φτάνει να πατήσετε εδώ και, αφού κατεβάσετε τη γραμμή εργαλειών του cncminustv, να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Το toolbar του blog περιλαμβάνει ακόμη μηχανή αναζήτησης για εξερεύνηση του διαδικτύου, πρόγραμμα αναπαραγωγής ραδιοφώνου για να ακούτε τη μουσική που θέλετε, παρέχει ακόμη πρόσβαση στο λογαριασμό e-mail σας και προειδοποίηση για νεότερη αλληλογραφία μέσω της λειτουργίας E-Mail Notifier κ.α